کرونا ویروس؛ نکاتی مهم برای بیماران مبتلا به سرطان در پاندمی کووید ۱۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۷
در همه گیری بیماری کرونا ویروس افراد با بیماری زمینه ای بیش از دیگران در معرض ابتلاء به این بیماری هستند که در کنار رعایت اصول بهداشتی و حفظ فاصله فیزیکی، تغذیه نقش اساسی در بالا بردن ایمنی بدن دارد. در این راستا افراد دارای بیماری زمینه ای مانند سرطان می توانند با داشتن تغذیه مناسب ایمنی بدن خود را در برابر کرونا ویروس مقاوم کنند.
بیماران مبتلا به سرطان هر چه رژیم غذایی بهتر داشته باشد، سیستم ایمنی قوی تری خواهند داشت.
بیمارانی که تحت درمان سرطان قرار دارند، توجه به دو نکته در برنامه غذایی آنها بسیار حائز اهمیت است:
۱) دریافت کالری کافی جهت حفظ وزن در محدوده ایده آل و سالم
۲) مصرف منابع خوب پروتئین برای کمک به ساخت و ترمیم بافت های آسیب دیده
اگر بی اشتها هستید غذاهایی را انتخاب کنید که با حجم کم، کالری بیشتری را در اختیار شما قرار می دهند. مخلوط میوه های خشک، آجیل و شکلات تلخ یک میان وعده پرکالری و پرپروتئین است.
همچنین افزودن کره بادام زمینی به اسموتی های موز و شکلات می تواند کالری و پروتئین زیادی را برای شما فراهم کند. اگر اختلال بلع و جویدن غذا دارید، می توانید پودرهای پروتئینی (که در انواع مختلف طعم دار و بدون طعم موجود هستند) را به شیک ها، اسموتی ها و سوپ های خود اضافه کنید.
به منظور افزایش پروتئین رژیم غذایی خود می توانید مقادیر بیشتری از پروتئین های حیوانی مثل ماکیان، ماهی، انواع تخم پرندگان و محصولات لبنی را در رژیم غذایی خود قرار دهید. همچنین می توانید پروتئین های با پایه گیاهی مثل انواع لوبیاها، عدس ها، مغزها و دانه ها (مثل کنجد) را به وعده های غذایی خود اضافه کنید.
می توانید از شیرهای غیرلبنی تهیه شده از دانه سویا و مغزها (مثل بادام، فندق و ...) استفاده کنید.
توجه داشتاه باشید پروتئین های گیاهی التهاب را کاهش می دهند که در بیماری های مزمن مثل سرطان، دیابت، بیماری قلبی عروقی و چاقی شایع است.
ویتامین C می تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. همیشه به این بیماران توصیه می شود که به جای مصرف مکمل ها (بخصوص در مورد مکمل ویتامین C)، غذاهای غنی از ویتامین استفاده کنند، زیرا دوزهای بالای آنتی اکسیدان ها (مثل ویتامین C)، می تواند باعث اختلال در پروسه درمان سرطان شود.
بنابراین به بیماران توصیه می شود مقادیر متعادلی از غذاهای سرشار از ویتامین C مثل مرکبات، فلفل دلمه ای زرد و قرمز، توت فرنگی، انواع کلم به ویژه بروکلی، طالبی، گرمک، کیوی و گوجه فرنگی را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند. در انتخاب های غذایی خود تعادل و تنوع داشته باشید.
هرگز به این بیماران توصیه نمی شود که از مصرف غذای خاصی به طور کامل پرهیز کنند، مگر اینکه تداخل غذا و دارو یا خطر بالقوه و ناخواسته ای وجود داشته باشد.
به بیماران توصیه می شود که انتخاب غذایی بهتری داشته باشند، که این شامل اجتناب از مصرف غذاهای فرآوری شده، حاوی شکر اضافه (مثل کیک و بیسکوییت ها، تافی، سوهان و گز، آبمیوه های صنعتی و ...)، آرد سفید، مواد شیمیایی و مواد نگهدارنده است.
اگر بیماران از خوردن غذاهای تکراری خسته شده اند، می توانند چیز جدیدی را امتحان کنند. مانند استفاده از دانه های باستانی کینوا و گندم سیاه.
روش آماده سازی این دانه ها مانند برنج (کته) و حاوی مقادیر بالای پروتئین است که طعم و بافت متفاوتی را دارد. ترکیب دانه های باستانی با انواع لوبیا و پاستا کیفیت پروتئین آن را افزایش می دهد. همچنین می توان دانه های پخته شده را به انواع سوپ ها و سالادها اضافه کرد.
بیماران مبتلا به سرطان یا کسانی که برای آنها غذا تهیه می کنند، باید دستورالعمل های ایمنی مواد غذایی را رعایت کنند. با توجه به وضعیت سیستم ایمنی بدن بیمار، جلوگیری از انتقال عفونت از طریق دست های آلوده، غذاهای خام، شسته نشده و غیر پاستوریزه ضروری است.
افرادی که تحت درمان های کموتراپی قرار دارند، به مراقبت های اولیه بیشتری برای مبتلا نشدن به کرونا نیاز دارند و این مراقبت ها باید به مراتب با شدت بیشتری انجام شود. در شیمی درمانی هایی که تعداد گلبول سفید بیمار زیر ۵۰۰ است خوردن سبزیجات و میوه ها به صورت خام عملا ممنوع است.
به لحاظ اینکه آفت کش هایی که در برخی میوه ها و سبزی ها استفاده می شود، می تواند باعث تشدید اختلال در گلبول سفید بیمار شود .
استرس خود را کاهش دهید. خواب کافی (۶ تا ۸ ساعت در شب) می تواند هورمون استرس کورتیزول (که عملکرد سیستم ایمنی را سرکوب می کند) را کاهش دهد.
همچنین فعالیت متوسط بدنی می تواند سموم را از بین ببرد، استرس شما را کاهش دهد و اشتهای شما را بهبود بخشد. در محله خود قدم بزنید یا از یک ورزش یا ویدئوی یوگا پیروی کنید تا به شما در مدیریت استرس و اضطراب اضافی که این روزها با آن روبرو هستید کمک کند.
مریم شعبانپور، کارشناس ارشد تغذیه مرکز سرطان خاتم الانبیاء بیمارستان پیمانیه جهرم