عمومی | پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری

ژنوتیپ های برتر انار ایران شناسایی شدند/کلکسیون هسته انار ایران راه اندازی شد

ژنوتیپ های برتر انار ایران شناسایی شدند/کلکسیون هسته انار ایران راه اندازی شد

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، ارزیابی ژرم پلاسم انار ایران با هدف تشکیل کلکسیون هسته ارقام و ژنوتیپ های منتخب با استفاده از نشانگرهای مولکولی، متابولیک و مورفولوژیک با همکاری و حمایت مدیریت باغبانی  سازمان جهاد کشاورزی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اصفهان و دکتر وظیفه شناس معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد و عضو هیات علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های تیمه گرمسیری بعنوان مجری مشترک در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اجرا شد .

دکتر مهرشاد زین العابدینی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری مسئول طرح با اعلام این مطلب به روابط عمومی پژوهشگاه خاطرنشان کرد: ایران با تولید سالانه ۹۰۰ هزار تن انار از لحاظ سطح کشت تجاری، میزان تولید و صادرات  و همچنین مرغوبیت ارقام انار رتبه سوم جهان را به خود اختصاص داده است .

میزان تولید این محصول در کشور در حدود ۱۳ تن در هر هکتار است. ایران علاوه بر این که مرکز پیدایش و رویشگاه طبیعی این میوه باارزش است، مرکز تنوع ارقام نیز بوده و غنی ‏ترین مخازن ژنی انار جهان را دارد که لازم است ضمن حفظ و نگهداری این ثروت‏ ملی و سرمایه  طبیعی، برنامه‏ های به نژادی و اصلاحی نیز در تحقیقات انار کشور مورد توجه قرار گیرند .

وی تصریح کرد: نبود اطلاعات جامع درباره ژنوتیپ های انار ایران و مشخصات  مورفولوژیک و مولکولی و متابولیت‏ های آنها ایجاب می کرد که برنامه جامعی به منظور بررسی و گزینش ارقام و ژنوتیپ های مختلف این گیاه و تشکیل کلکسیون هسته با روش‏های اصلاح کلاسیک و مولکولی اجرا شود .

زین العابدینی با اشاره به جمع آوری بیش از هزار ژنوتیپ مختلف انار از استان های مختلف کشور گفت: بهبود عملکرد، افزایش کیفیت و کاهش هزینه های تولید از طریق شناسایی ارقام مقاوم به آفات و بیماری ها و متحمل به تنش های غیرزیستی از اهداف اصلاح مولکولی انار است .

وی در عین حال از بین رفتن تنوع و فقدان اطلاعات ژنتیکی، دوره طولانی فرایند گزینش در اصلاح کلاسیک و محدودیت های آن، دشواری ارزیابی های مورفوفیزیولوژیک و پومولوژیک با روش های کلاسیک، دوره نونهالی نسبتا طولانی، اثر شرایط محیطی بر صفات و تاثیر آن بر روش های متداول اصلاحی را از مهمترین چالش های پیش روی محققان در روند اصلاح مولکولی انار عنوان کرد .

عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خاطرنشان کرد: در روند تشکیل کلکسیون هسته، ارقام و ژنوتیپ های متنوع گردآوری شده از لحاظ  ۴۷ صفت کیفی، متابولیت های باارزش و پتانسیل ژنتیکی (براساس داده های توالی یابی ژنوم (GBS ارزیابی و ارقام و ژنوتیپ های برتر انتخاب شدند .

ایجاد چنین کلکسیونی به کارآمد کردن کلکسیون پایه موجود و حفظ و بهبود مدیریت و بهره برداری از آن در برنامه های اصلاحی و معرفی ارقام مورد نیاز کمک کرده و به ایجاد بانک اطلاعاتی جامع از ژرم پلاسم های بررسی شده و ارائه شناسنامه ژنتیکی ژنوتیپ های منتخب انار کشور منجر خواهد شد .