کرونا سبک زندگیمان را تغییر داده است؛ این را باید بپذیریم - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
کرونا اولین بیماری نیست که جامعه انسانی را در سطح جهانی گرفتار خود کرده و به بشر هشدار داده که مخاطرات، همراه همیشگی انسان است.
هزاران سال است که اقسام بیماری های واگیردار بارها و بارها میلیون ها نفر را به کام مرگ کشانده است.
طاعون، وبا، آنفولانزای اسپانیایی، ابولا و دهها بیماری هولناک دیگر که با هربار همه گیری، نفس تعداد زیادی را بریده است.
اما در نهایت هم این بیماری ها و ویروس ها نبوده اند که از زندگی انسان ها خارج شده اند، بلکه این انسان ها هستند که خود را برای زندگی با آنها آماده کرده اند و با انتخاب سبک های زندگی متعادل، ارتقای بهداشت، تعریف پروتکل های جدید بهداشتی ، زندگی اجتماعی را ادامه داده اند.
آری تجربه تاریخی جوامع بشری نشان می دهد بیماری های واگیر و عالم گیر، هرگز از بین نرفتند بلکه با تغییر سبک زندگی درمان شدند.
کرونا یا کووید -۱۹ نیز از این اصل مستثنی نیست. به نظر می رسد که کووید - ۱۹ از حیات اجتماعی بشر قابل حذف یا قابل نادیده گرفتن نیست.
همه دیدیم که ویروس کووید - ۱۹ طی چند ماه اخیر چگونه بر روند مراودات زندگی خانوادگی و اجتماعی شهرمان هم تاثیرات شگرف گذاشت.
ارتباطات عاطفی و خانوادگی کم و بیش از سطح فیزیکی به دنیای مجازی منتقل شد.
حقیقت تلخ یا شرین تغییر شکل شرکت در مجامع و تمجعات که در واقعیت شاید به هیچ شکلی امکان پذیر نبود ممکن شد.
کرونا بر مراسم های اجتماعی مان که هنور قالب سنتی جهرم را حفظ کرده بود؛ سایه افکند و عرفی خاص از مراسم های شادی یا عزا را بر ما تحمیل نمود.
تغییر شکل عزاداریها و سوگواری ها و تجمعات و دورهمی ها از حالت عمومی و تعاملی به شکلی محدود از جمله تغییراتی است که کرونا بر سبک زندگی مان جاری کرد و باید برای پذیرش آن آماده شویم.
ضدعفونی کردن وسایل و مایحتاج زندگی به شیوه ای که تا پیش از این مرسوم نبود و ما را گاها از رعایت اصول جزیی بهداشت مغفول گذارده بود، این روزها در بین همه حتی کودکانمان نهادینه شده است.
شستشوی مداوم دستها، رعایت حد فواصل در مهمانی های کم تعداد، استفاده مداوم از ماسک، رعایت پروتکل های بهداشت جهت استفاده از اماکن و امکانات عمومی گزاره های جدیدی هستند که برای تداوم سلامت باید در زندگی جریان یابند.
و سخن آخر اینکه حضور دایمی این ویروس در کنار ما ، تا زمانی که جامعه بشری به لحاظ ژنتیکی قدرت مقاومت در مقابل آن را پیدا نکند، بر نوع ارتباطات و تعاملات اجتماعی اثر خواهد گذاشت لذا ما افراد جامعه هستیم که باید خود را با پروتکل های جدید بهداشتی، چه در منازل و چه در فضاهای عمومی همراه کنیم و فراموش نکنیم که دوران سخت شیوع و خود قرنطینگی اجباری، تمرینی بود برای آماده شدن جهت پذیرش سبک جدیدی که ناگزیریم آن را تا عادی شدن شرایط، به سبک زندگی دایمی خود تبدیل کنیم.
پس همشهریان عزیز بیایید برای تداوم سلامت و حفظ جامعه ای با طراوت و به دور از بیماری و حزن، با فرهنگی نو همراه با رعایت اصول بهداشتی راه را بر استیلای این ویروس ببندیم و بپذیریم که بهترین راه مقابله تغییر سبک زندگی است.
زهرا کوهمال جهرمی/ روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جهرم