عمومی | انجمن آمایش سرزمین ایران

ویژه نامه کسب و کارها در بحران کرونا منتشر…

شانزدهمین شماره فصلنامه علمی تخصصی کارآفرینی با عنوان ویژه نامه کسب و کارها در بحران کرونا منتشر شد

سخن مدیر مسئول
در زمانه ای بسر می بریم که با شیوع ویروس کرونا در چین در اواخر ژانویه ۲۰۲۰ و سرایت وشیوع آن در کشورهای اروپایی و خاورمیانه، میلیونها انسان آسیب جدی دیده و یا جان باخته اند. همچنین بازارهای مالی جهانی در سراسر جهان واکنش گسترده ای مانند افزایش بیکاری در جهان، تحمیل شوکهای سنگین به اقتصاد دنیا،‌لطمه سنگین به تجارت خارجی اکثر کشورهای درگیر کرونا، احتمال بسته‌شدن درهای دنیا به‌روی تجارت خارجی و ... نشان داده اند. ریسک ویرو برای اقتصاد جهان به حدی است که می توان آن را آغازی بر وقوع یک رکود در اقتصاد جهانی دانست.بانک توسعه آسیایی سه سناریو مختلف را در رابطه با هزینه مقابله با شیوع ویروس و همچنین زیان ناشی از آن پیش بینی و اعلام کرده که در صورت تداوم شش ماهه شیوع کرونا٬ این ویروس حدود ۴۰۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد جهان ضربه خواهد زد. به باور کارشناسان اقتصادی در ایران، داستان کمی پیچیده‌تر است، زیرا علاوه بر آسیب‌های اقتصاد جهانی، اقتصاد ایران به دلیل وابستگی به نفت، تحریم‌های بین‌المللی، رشد منفی اقتصاد، تورم بالا و ... آسیب‌های بیشتری را شاهد خواهد بود. لذا رهبر انقلاب در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، ضمن تبریک سال نو و اعلام رضایت نسبی از فعالیت‌های تولیدی در سال ۱۳۹۸، حجم تولیدات را برای اقتصاد ایران ناکافی دانسته و با اعلام "سال جهش تولید" بر این تکته که برای محسوس شدن فعالیت‌ها در زندگی مردم ، نیاز است حجم تولیدات تا ۱۰ برابر شرایط سال ۱۳۹۸ افزایش یابد، تاکید کردند.
بر همین اساس، ایشان ضمن تاکید بر ضرورت توجه مردم و مسئولان بر مسئله تولید، سال جدید را با نام سال جهش تولید نامگذاری کردند.
امیدواریم که با تداوم اتحاد ملت و دولت بتوانیم از این بحران با کمترین آسیب انسانی در درجه اول و آسیب اقتصادی در درجه دوم عبور کنیم. ان شاءالله
دکتر امیر محمود زاده


سخن سردبیر
انتشار این شماره فصلنامه مقارن با شیوع جهانی ویروس کرونا شد، ویروسی که با کمالتاسف جان بسیاری از همنوعانمان را در اقصی نقاط عالم گرفت و همه فعالیتها را تحت تاثیر قرار داد. اثرات اقتصادی و مالی آن نیز به حدی است که میتوان آن را آغازی بر وقوع یکرکود در اقتصاد جهانی دانست. البته میزان اثرگذاری شیوع ویروس کرونا بر اقتصادهای مختلفیکسان نخواهد بود و تفاوت در مدل انتشار ویروس، تبعات مختلفی بر رفتار مصرفی خانوارها و رفتار تولیدی بنگاهها و کسبوکارها خواهد داشت. با توجه به اینکه که در شرایطی که هنوزپیشبینی روشنی از شیوع ویروس وجود ندارد نمیتوان پیشبینی قابل اتکایی از تولید ناخالصکشورها و درنهایت اقتصاد جهانی داشت، با این وجود تمام کشورها به یقین رسیدهاند کهدوران پرتلاطمی در حوزه اقتصادی خواهند داشت و طبعاً تلاطم اقتصاد جهانی نیز افزایش پیدا میکند. در این شرایط اقتصاد ایران فشار دوگانه تحریم اقتصادی و تبعات ویروس کرونا را تجربه میکند و به عقیده اقتصاددانها با توجه به محدودیت منابع، دولت باید سیاستهای حمایتی بهینه اتخاذ کند. البته دولت مصوبات مفیدی را در خصوص بخشها و رسته هایکسب وکارهای اقتصادی. خدمات، بیمه، گردشگری، حمل ونقل، تسهیلات یارانهای و...ابلاغ و دنبال میکند که باید تداوم یابد. بر این اساس، این شماره نشریه که عموماً به مباحث اختصاص » کسبوکارها در بحران کرونا « کارآفرینی و کسبوکار میپردازد، به صورت ویژه بهیافته است. امید است مورد استفاده قرار گیرد. از درگاه خداوند سبحان آرزوی نجات بشریت از این پدیده ناشناخته را داریم.
دکتر محمدمهدی رشیدی
سردبیر