با انجام فعالیت های موثر در سال های اخیر، روند روبه رشد معرفی ارقام در موسسه استمرار یافت و به معرفی ۱۸ رقم جدید در سال رسید
در ادامه برگزاری سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سال ۹۸ موسسه های تحقیقاتی تابعه سازمان، چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه سال جاری در جلسه ای که با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه، معاونان و مدیران کل ستادی در محل سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی به صورت مجازی برگزار شد، دکتر گودرز نجفیان رئیس موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر ، گزارش عملکرد آن موسسه در سال ۱۳۹۸ را ارائه نمود.
دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،طی سخنانی بر ضرورت ارائه گزارش های ارزیابی نفوذ ارقام زراعی ، جایگاه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و در اصلاح ارقام گیاهان دارویی را مهم برشمرد.
رئیس سازمان با قدردانی از تحولات مهمی که در سال های اخیر در موسسه ایجاد شده است رویالتی را گام مهمی در رشد معرفی ارقام جدید دانست و کیفیت بخشی ارقام جدید به منظور تامین نیاز کشاورزان در دسترسی به بذرهای مرغوب داخلی را خواستار شد.
وی با اشاره به ضرورت نوسازی و تحول بخشی در بخش به زراعی و به نژادی با استفاده از تجارب محققین این موسسه افزود: برای بهبود وضعیت تولید ارقام جدید در کشور لازم است از همه پتانسیل ها از جمله بخش خصوصی و دانشگاه ها برای تولید رقم بهره مند شد، تا بتوان با برنامه ریزی های صورت گرفته فاصله بین معرفی رقم و دسترسی جامعه کشاورزان به آن را به کوتاه ترین زمان ممکن برسانیم.
دکتر بازرگان تصریح کرد : بحث اصلاح بذر و معرفی ارقام در بخش خصوصی باید بصورت یک پروژه روشن با همکاری موسسه و ستاد سازمان کلید بخورد، ، لازم است در این راستا زمینه همکاری با محققان جوان برای مثال از طریق دراختیار قرار دادن امکانات و عرصه طبق مقررات هموار شود.
دکتر گودرز نجفیان رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر دستاوردهای شاخص موسسه در سال گذشته را شامل معرفی ارقام: گندم ( ۴ رقم: امین - فرین - حیران – سحر )، گندم دوروم ( معرفی ۲ رقم: سپاس – تابان)، جو ( معرفی ۲ رقم: نوبهار و آذران )، کلزا ( معرفی ۴ رقم: آرام - آسا – روشنا - نیلوفر )، آفتابگردان ( معرفی۲ رقم هیبرید: گلسا – زرین )، ذرت ( معرفی رقم هیبرید پایا)، کنجد ( معرفی رقم سردار )، یونجه ( معرفی رقم آذر)، شبدر ( معرفی رقم پارس ) نام برد.
وی در حوزه تامین هسته اولیه بذور محصولات زراعی در سال گذشته توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر نهال به محصولاتی مانند: گندم نان و دوروم آبی - جو و تریتیکاله - کلزا، آفتابگردان ، سویا، کنجد و گلرنگ - والدین آفتابگردان - لاین های والدین ذرت و سورگوم – انواع محصولات علوفه ای- حبوبات آبی (لوبیا، باقلا وماش) و میزان تولید هریک از این محصولات پرداخت و جمع تولید این محصولات را ۱۳۷۳۳۹۱ کیلوگرم نام برد.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، طی سخنان خود به معرفی دستاوردهای شاخص موسسه در بازه زمانی ۱۳۸۹-۱۳۹۷ پرداخت و اقدامات موسسه را شامل موارد: تلاش در جهت توسعه ارقام داخلی کلزای زمستانه و بهاره با ایجاد پایلوت های نمایشی - ترویجی در سطح ۱۰۰۵ هکتار، ورود به عرصه تولید ارقام هیبرید در کلزا، سورگوم ، گوجه فرنگی و فلفل، توسعه ارقام میان رس و زود رس ذرت با نگاه به افزایش بهره وری مصرف آب ) ارقام کوشا، طاها و تری وی کراس (۶۴۷ از طریق واگذاری به بخش خصوصی، افزایش ضریب تامین پروتئین از طریق نان با معرفی ارقام گندم با کیفیت های بسیار خوب ) ارقام مهرگان، فرین و سحر ( و تلاش در جهت تامین بذور سبزی و صیفی مورد نیاز کشور از ارقام داخلی با تامین بذر ۴ رقم بادمجان معرفی شده جدید و ارقام سیب زمینی داخلی برشمرد.
وی گزارش های تحلیلی در سال گذشته را تشریح داشت: ارائه گزارش تحلیلی ۵ ساله دوم ارزیابی کیفیت گندم های زارعین کشور به منظور پایش کیفیت و ارایه خط مشی به معاونت امور زراعت و بخش صنعت، گزارش تحلیلی توسعه تریتیکاله به منظور تامین بخشی از علوفه در صورت برداشت خصیل و یا بهره برداری در جیره دام و طیور، گزارش تحلیلی مزیت های توسعه کشت گیاه کینوا به عنوان یک گیاه مقاوم به شوری و قابل کشت در اراضی مارجینال (ارائه به وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان )، گزارش بهره برداری از انواع گیاه هان علوفه ای کم آب بر و امکان تولید علوفه های پاییزه جهت بهره برداری از آب سبز و تامین نیاز علوفه ای کشور .
دکتر نجفیان میزان پیشرفت اهم امور مرتبط با گزارش عملکرد ۹۷ در حوزه پژوهش و فناوری را شامل مواردی دانست: پی گیری تولید ارقام کلزای هیبرید، ورود به عرصه اصلاح بذر گیاهان دارویی، توسعه طرح های مشترک ( کار های مشترکی با موسسه تحقیقات دیم در رابطه با پایش بیماریها و مبادله مواد ژنتیکی و موسسه تحقیقات خاک و آب در زمینه الگوی کاشت سیستان در حال انجام می باشد)، پی گیری احیای گردهمایی های محصولی، پی گیری مبحث کاشت کلزا به عنوان کشت دوم، پی گیری جدی برنامه مشترک با سیمیت، معرفی گیاهان جدید کم آب بر، همکاری با موسسه تحقیقات خاک و آب، طرح کلان پایش سلامت محصولات زراعی، ستاد یکپارچه سازی اطلاعات و هوشمند سازی کشاورزی و مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی که در سال ۱۳۹۸ انجام شده است.
وی در مورد فعالیت های شاخص بین المللی، به دو مورد اشاره داشت: همکاری مشترک با شرکت فلوریماند دپره فرانسه در رابطه با انجام تحقیقات مشترک برای گندم نان ) از این همکاری مشترک تاکنون ۷ رقم گندم نان برای شرکت فرانسوی ثبت و بیشاز ۳۵۰۰ لاین دابلد هاپلویید برای کشور ایران تولید شده است ( همچنین همکاری مشترک سه جانبه موسسه - صندوق پژوهش و فناوری توسعه صادرات و تبادل فناوری و مرکز تحقیقات سیب زمینی مجارستان وابسته به دانشگاه پانونیا در رابطه با محصول زراعی سیب زمینی، از موارد است.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سخنان خود به برنامه های تقویت زیرساخت های پژوهشی موسسه در قالب ۴ برنامه اعم از: تجهیز و به روز رسانی گلخانه بخش سبزی های زراعی و حبوبات آبی، بازسازی پوشش گلخانه های واحد بیماریهای غلات، راه اندازی واحد بارکدینگ بخش بانک ژن ملی گیاهی ایران، تامین برخی وسایل و ابزارهای مورد نیاز بخشهای پژوهشی پرداخت.
وی همچنین برنامه های مشترک با موسسه آموزش و ترویج در سال گذشته را شامل موارد متنوعی دانست: برگزاری روز مزرعه برای انتقال یافته های تحقیقاتی : روز مزرعه ارزن - سورگوم و ذرت های میان رس و زود رس، روز مزرعه غلات آبی : روز مزرعه جو برای کارشناسان و شرکت های بذری همچنین انجام پروژه های تحقیقی - ترویجی با مشارکت موسسه آموزش و ترویج برای معرفی لاین های امیدبخش محصولات زراعی به زارعین ) در سال ۱۳۹۸ ، ۱۴۰ پروژه تحقیقی – ترویجی برای محصولات مختلف در استانها اجرا شده است . انجام پروژه های تحقیقی - ترویجی که یکی از الزامات معرفی رقم در موسسه به حساب می آید. اشاعه یافته های قابل ترویج موسسه از طریق انتشار مقالات علمی - ترویجی می باشد.
وی برنامه های توانمند سازی اعضای هیات علمی جدید الاستخدام موسسه را شامل: بهره گیری از ظرفیت های بین المللی ( اعزام نیروی جدید الاستخدام به مرکز تحقیقات بین المللی ذرت و گندم ) سیمیت ( جهت شرکت در دوره سه ماهه ، شرکت اعضای هیات علمی جدید ستادی و شهرستانی در دوره آموزشی - ترویجی در کرج ، بازدید همکاران جدید الاستخدام از حوزه ستاد و مراکز تابعه از فعالیت های تحقیقاتی سایر مراکز تحقیقاتی می باشد.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی