دومین نشست کانون تفکر اقتصاد دانش بنیان برگزار شد
به گزارش دریافتی از دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد، در ابتدای جلسه دکتر حبیب انصاری سامانی دبیر کانون با ارائه تعریفی از واژه اقتصاد دانش بنیان، بر اهمیت بالای علم و دانش در عرصه اقتصاد به عنوان موتور محرکه تولید و توزیع کالاها و خدمات تاکید کرد.
وی سپس جایگاه ایران در جهان و جایگاه استان یزد در ایران را از نظر شاخص¬های دانش بنیان مورد بررسی قرار داد. وی همچنین مزیت کانون را در طیف متنوع اعضا از سه حوزه دانشگاهی، دولتی و بخش خصوصی دانست و از اعضا درخواست کرد پیشنهادات خود را در زمینه جهت گیری آتی کانون بیان کنند.
سپس دکتر محمد مهدی لطفی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد با نگاهی به اهداف دانشگاه از تشکیل کانونهای تفکر، ایجاد همفکری و همکاری میان سه ضلع دولت، دانشگاه و بخشهای صنعتی و خصوصی را مهمترین هدف دانست و تنظیم دستور کار برای جلسات آتی این کانون تفکر را ضروری دانست.
در این راستا دکتر سعید عطار عضو هیات علمی دانشگاه یزد با مروری بر جایگاه و وظایف و کارویژههای کانون و نگاهی به مسیر کانونهای تفکر در کشورهای توسعه یافته، پیشنهاد کرد: تمرکز بر ۴ شاخص بانک جهانی در مورد اقتصاد دانش بنیان، می تواند دستور کار آتی کانون را تشکیل دهد. در گام دوم، می توان بر روی چهار محور ۱- چیستی هر کدام از این شاخصها، ۲- وضعیت استان از نظر آن شاخص، ۳- چالشهای استان و در نهایت ۴- راهکارهای پیشنهادی برای رفع چالشها کار کرد.
سپس دکتر حمیدرضا نصیری زاده عضو هیئت علمی دانشگاه یزد پیشنهاد داد در ابتدا کانون، جایگاه استان یزد بر اساس سه حوزه صنعت، خدمات و کشاورزی را مشخص و سپس راهکارهایی برای افزایش ارزش افزوده استان پیش بینی و دنبال کند. به نظر وی، انجام کار کاربردی و دوری از مباحث تئوریک ضروری است.
وی همچنین مزایا و معایب جایگزینی سیستم فولاد سازی بدون آب را با سیستم فعلی فولاد سازی برای استان به عنوان مثالی مورد بررسی قرار داده و آلودگی و کم آبی را مهمترین چالشهای پیش روی استان دانست.
دکتر کاظم یاوری عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز اظهار داشت: اقتصاد دانش بنیان صرفا به معنای استفاده از دانش در تولید نیست و بیشتر در مورد تولید و فروش دانش است.
وی، مسئله محور بودن مباحث کانون و دوری از مباحث تئوریک و کار بر روی معضلات فعلی استان را مطرح و شناخت چالشهای اقتصادی استان را به عنوان گام اول کانون برشمرد.
مهندس مهدی سالاری مدیرعامل منطقه ویژه علم و فناوری یزد با مروری بر جلسه اخیر منطقه ویژه علم و فناوری با ۸۰ شرکت صنعتی، صنعتکاران، مسئولین اجرایی و دانشگاهیان استان، پیشنهاد دوری کانون از مباحث تئوریک و تمرکز بر منابع، امکانات و قابلیتهای استان را مطرح و فرآیند توسعه اقتصادی در کشورهای پیشرفته صنعتی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و اظهار داشت ایران در مرحله گذار از عامل محوری به کار محوری قرار دارد.
وی همچنین مزایای ترویج ارزش محوری در حوزه اقتصاد و کسب وکار را برشمرده و مزیتهای استان یزد از جمله گردشگری، کاشی و سرامیک و ICT را مورد تاکید قرار داد و گفت ایجاد اکوسیستم در این حوزه و توسعه مزایای فعلی استان بسیار ضروری است.
در ادامه جلسه دکتر مهدی حسینی المدرسی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد انتظار از کانون را در حل مشکلات و معضلات اقتصادی استان دانست و پیشنهاد داد رویکرد کانون از سطح کلان به سطح خرد با تمرکز ویژه بر بنگاهها و اعطا پکیجها و راهکارهای ویژه و آموزش دانش کسب و کار به آنها تغییر پیدا کند تا در نهایت خروجی بنگاهها به کالای با کیفیت منتهی شود.
وی همچنین پیشنهاد انجام آسیب شناسی برای صنعت استان با توجه به عناصر ساختار، استراتژی، راهبرد و تکنولوژی را مطرح کرد.
مهندس امیر شریف یزدی از مرکز پژوهشهای خورشیدی نیز کسب الفبایی حداقلی از علم موجود در زمینه اقتصاد دانش بنیان را برای دستیابی به راهکارهای رشد ثروت عمومی ضروری دانسته و پیشینه مباحث اقتصادی استان یزد در طول تاریخ به خصوص از زمان صفویه تا کنون با توجه به مقوله امنیت و مزایای نسبی استان را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.
دکتر مرتضی محمودی میمند عضو هیئت علمی دانشگاه امام جواد لازمه پیشرفت هر کانون و اتاق فکری را دستیابی به خرد جمعی در مرحله اول، تولید محتوا در مرحله دوم و سپس ایجاد اثر گذاری در مرحله آخر دانست.
دکتر عباس علوی راد از دانشگاه آزاد اسلامی نیز با نگاهی به سابقه کشور در عرصه مباحث دانش بنیان، بزرگترین معضل استان یزد را صنعت غیر بومی، غیر متنوع و غیر متنوع دانسته و پیشنهاد مسئله محور بودن مباحث کانون را مطرح کرد.
وی همچنین عامل موفقیت کشورهای پیشرفته در مباحث دانش بنیان را تکیه بر بخش خدمات به دلیل قابلیت مانور بالای این بخش دانست.
دکتر مهدی سبک رو عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز با اشاره به این نکته که کانون قابلیت ورود به مسائل جاری دستگاه-های اجرایی را ندارد، پیشنهاد رسیدن به مفهوم و خط فکری واحد میان اعضا در درجه اول و سپس انجام تجزیه و تحلیلهای استراتژیک در مرحله بعد را برای کانون مطرح کرد.
در ادامه جلسه دکتر مهدی حاج امینی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد پیشنهاد تشکیل کارگروههای تخصصی در کانون و پیگیری سریع مسائل و مشکلات استان با انتشار اخبار و اطلاعات موثر به زبان ساده را مطرح کرد.
دکتر محمدرضا مشاهیری رئیس کمیسیون آموزش، پژوهش و فناوری اتاق بازرگانی استان یزد نیز اظهار داشت: همانطور که تولید نیاز به علم دارد توسعه هم نیاز به علم داشته و کانون باید پیش نیازها را مشخص و بر روی آنها کار تخصصی انجام دهد.
در این راستا دکتر معصومه طباطبایی رییس دانشگاه آزاد اسلامی یزد نیز پیشنهاد تدوین راهکارهای عملی برای حل مشکلات استان را مطرح کرد.
مهندس داریوش پورسراجیان رئیس پارک علم و فناوری استان یزد نیز با نگاهی به مزایای استان یزد در حوزههای مختلف، بررسی سیمای فعلی استان از نظر شاخصهای اقتصاد دانش بنیان را یکی از اولویت های مهم کانون دانست. سپس دکتر ابوالفضل مرشدی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد به درهم تنیدگی مولفههای اقتصادی با مولفههای فرهنگی و اجتماعی در مباحث دانش بنیان اشاره و پیشنهاد توجه ویژه بر ابعاد فرهنگی و اجتماعی در عین توجه به ابعاد اقتصادی را مطرح کرد.
در انتهای جلسه نیز مروری بر وظایف و اهداف کانون های تفکر از سوی دکتر لطفی و دکتر عطار صورت گرفته و جلسه با جمع بندی دکتر انصاری خاتمه پیدا کرد.
در این نشست، مهندس محسن بهجت نماینده شرکت شهرکهای صنعتی، دکتر محمد حسین سرائی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، دکتر علی اکبر تدین عضو هیئت علمی دانشگاه یزد و میثم کوچک زاده معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نیز حضور داشتند.