۳۰ اردیبهشت روز ملی جمعیت گرامیباد
مطالعات انجام شده در کشور و نیز اطلاعات حاصل از سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ نشان داد که میزان باروری کلی در کشور(۱.۸) به کمتر از حد جایگزینی (۲.۱) فرزند به ازای هرزن کاهش یافته است و تداوم این موضوع می تواند سبب شود که رشد جمعیت کشور در سال های آینده به صفر برسد . بر اساس مطالعات جمعیت شناسان در صورت تداوم روند فعلی باروری ،رشد جمعیت کشور در حدود سال ۱۴۲۰ صفر خواهد شد ودر صورت ادامه روند ،رشد جمعیت به سوی منفی شدن و در نتیجه سالمندی ادامه خواهد یافت .
تغییرات جمعیتی ،الگوهای باروری و فرزند آوری در جمهوری اسلامی ایران سبب گردید که با دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی( مدظله العالی) برای اولین بار در کشور سیاست های جامع جمعیتی در ۱۴ بندتدوین و در تاریخ ۳۰ اردیبهشت سال ۹۳ ابلاغ گردید . درهمین راستا این روز (۳۰ اردیبهشت ماه) روز ملی جمعیت نامگذاری و در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید.
از ۱۴ بند سیاستهای ابلاغی جمعیت، مسئولیت اصلی سه بند(۱،۳،۶) آن به شرح ذیل به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی واگذار شده است:
۱.ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیّت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی .
۳. اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمه ای هزینه های زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان و تقویت نهادها و موسسات حمایتی ذی ربط .
۶. ارتقاء امید به زندگی، تامین سلامت و تغذیه سالم جمعیّت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی، بویژه اعتیاد، سوانح،آلودگی های زیست محیطی و بیماری ها .
در همین راستا فعالیتهای متعددی ازجمله آموزش های ۶ ساعته ازدواج به زوجین جوان، آموزش های پیشگیری از ناباروری اکتسابی ، آموزش ها و مشاوره های فرزند آوری ، تسهیل و تقویت مراقبتهای پیش ازبارداری وبارداری و زایمان ، درمان ناباروری، آموزش مهارتهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و.... در دانشگاه علوم پزشکی گلستان پیگیری و اجرا می گردد.