عمومی | دانشگاه علوم پزشکی مشهد

برای کاهش وزن تنها کم خوری و رژیم غذایی کم کالری کافی نیست

عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: برای کاهش وزن تنها کم خوری و رژیم غذایی کم کالری کافی نیست بلکه زمینه هیجانی و اضطرابی در فرد، داشتن قالب ناسازگارانه شخصیتی ، سبک زندگی غیر اصولی یا به هم ریختگی مزاجی می تواند در کاهش وزن و حفظ آن به شدت موثر باشد.

دکتر محمد رضا نورس در گفتگو با وب دا با بیان اینکه تغییر سبک زندگی مهمترین و اساسی ترین نقش را در کنترل وزن دارد خاطر نشان کرد: در واقع بیشتر افرادی که سبک زندگی شان را تغییر نمی دهند، یک سوم از وزن کم شده شان تا یک سال اول مجددا باز می گردد و تا پنج سال به وزن قبلی خود بر می گردند.

معاون آموزشی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد:  افرادی که زمینه های روحی روانی خود را درمان نمی کنند، ضعف ها و بیماری های جسمی خود را ارزیابی و کنترل نمی کنند به شدت در معرض بازگشت به وزن اولیه و حتی بیشتر هستند.

دکتر نورس با بیان اینکه تحقیقات به روشنی نشان می دهند که ما می توانیم وزن مان را کم کنیم (لاغر شویم) و این کاهش وزن را حفظ کنیم اظهار کرد: مولفه های متعددی در حوزه جسم و روان ، محیط و تغذیه، سرشت و مزاج در تنظیم وزن موثرند. شاید باور کردن این موضوع کمی مشکل باشد، بدن می تواند مانند یک ترموستات با داشتن قوه مدبره یا همان تنظیم کننده داخلی وزن خود را تنظیم کند. برای مثال وقتی که ما همیشه یک سبک زندگی ثابت را حفظ می کنیم، بدن مان هم با همین رویکرد پیوسته می خواهد وزن مان را به همان شکل نگه دارد.

عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهددر خصوص تاثیر ژنتیک و کاهش وزن گفت: بسیاری از مراجعین چون در خانواده افراد چاق دارند آن را ارثی و غیر قابل کنترل و درمان می دانند. لذا دچار یاس و دل مردگی شده و متاسفانه در یک واکنش هیجانی به سمت پرخوری و عدم رعایت اصول سبک زندگی می روند. در حالی که آرایش ژنتیکی  و یا مزاجی ما تنها چیزی نیست که وزن طبیعی بدن ما را تعیین کند، وزن ما تحت تاثیر سبک زندگی روزمره، محیط و ساحت لطیف و حساس روح و روان و ارتباط آن با جسم که در حوزه تخصصی طب روان تنی به آن پرداخته می شود،  نیز قرار دارد.

وی تاکید کرد: تحقیقات اگر چه تاثیر ژنتیک و مزاج فرد در پاسخ به پرخوری و استعداد چاقی ، افزایش وزن را نشان می دهد اما ما تنها متکی به این یک مولفه نیستیم.  خوشبختانه مایه امیدواری است که با کنترل محیط و اصلاح سبک زندگی ، محتوی ذهنی، هیجانات و اصلاح رفتارهای ناسالم و اصلاح ضعف های عضوی و قالب ساختاری شخصیتی فرد(طرح واره) و با بهره گیری از متخصصین حوزه طبی، روان شناسی بالینی و سلامت معنوی کمک قابل توجه ای به افراد دارای افزایش وزن کرد.

معاون آموزشی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اجرای طرح تحقیقاتی مشترک با حوزه روانشناسی، طب سنتی و مکمل، طب ورزشی در زمینه کنترل و کاهش وزن در افراد دارای افزایش وزن اظهار کرد: در این طرح در مدت هشت هفته آموزش هایی به افراد داده می شود و با تکمیل پرسش نامه طرح واره های ناکارآمده آنان تشخیص و اصلاح می گردد.

وی افزود: تغذیه و سبک زندگی و نوع تحرکات بدنی هم مطابق رویکرد طب ایرانی در نظر گرفته شده است و افراد  برای شرکت در این طرح می توانند به درمانگاه و سلامت کده های طب سنتی تحت پوشش دانشگاه مراجعه کنند.

{jcomments on}