به مناسبت روز جهانی پرستار؛ دستی که بی منت بر روح و تن رنجور بیماران مرهم می نهد
بارها وبارها شنیده ایم از خودگذشتگی کادر درمانی در این روزهای کرونایی، مصداق ایثار سربازان و رزمندگان در خط مقدم است. پرستاران از اولین ها در صف مبارزه بودند و هستند و روز جهانی پرستار بهانه ای شد تا باز هم حماسه آفرینی این محافظان را یادآور شویم.
به گزارش روابط عمومی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
، واژه پرستار به معنای پرستنده، غمخوار و حافظ است و با توجه به این معنا هرگونه مراقبت و مواظبتی که فرد از فرد دیگری اعم از بیمار یا سالم به عمل آورد پرستاری نامیده می شود. تاریخ پرستاری به طور جدایی ناپذیری با تاریخ رشته پزشکی پیوند دارد.
نوشته های خطی نشان از تعریف فعالیت های مراقبتی از پیش از میلاد مسیح در مصر باستان، هندوستان، روم باستان و یونان و در تاریخ اسلام دارد و پرستاری حرفهای در ایران برگرفته از پرستاری حرفهای در کشورهای اروپایی است.
اولین بار در سال ۱۲۹۴ مدرسه پرستاری در ارومیه تاسیس شد و در دهه ۳۰ شمسی اساسنامههای آموزشگاههای پرستاری توسط وزارت بهداری در ایران تدوین شد. در سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۸ آموزشگاههای پرستاری متعددی در کشور تاسیس شدند. همچنین انجمن صنفی پرستاران در سال ۱۳۳۶ تشکیل شد و این انجمن به شورای بینالمللی پرستاری پیوست.
با تشکیل وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی، در سال ۱۳۶۵ و ایجاد دانشکدههای پرستاری و مامایی، کیفیت آموزش پرستاری توسعه فراوان یافت.
دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یکی از قدیمیترین مراکز تربیت پرستاری کشور است. هسته اولیه این دانشکده در سال ۱۳۲۶ مدرسه عالی پرستاری تاسیس شد و با ساختار فعلی درسال ۱۳۶۵ از تعداد زیادی مدارس پرستاری و مامایی و بهیاری وابسته به وزارت بهداری و مجتمع علوم پیراپزشکی تشکیل شده و نام آن به دانشکده پرستاری و مامایی تغییر یافت.
تربیت نیروی انسانی کارآمد و مورد نیاز جامعه در رشتههای پرستاری، مامایی، هوشبری و اتاق عمل و تولید دانش در رشتههای مذکور به منظور ارتقای سطح سلامت جامعه از جمله مهمترین اهداف این دانشکده با بیش از ۱۳۰۰ دانشجو است.
پرستاران خدمات ارزشمندی را به صورت شبانه روزی ارائه می دهند و جایگاه پرستاران بر کسی پوشیده نیست. از طرفی این قشر نقش مهمی در سلامت جامعه دارند و برای تحقق این امر از هیچ تلاشی فرو گذار نمی کنند.
شغل پرستاری فقط توانمندی و مهارت های تخصصی نیست بلکه مراقبت های عاطفی هم در زمره فعالیت های آنها قرار می گیرد.
پرستاران در راهبری نهادهای اجتماعی نقش داشته باشند
در همین راستا گفت و گویی با عضو هیئت علمی دانشگاه انجام گرفت. دکتر مهناز ایلخانی، دکترای تخصصی بالینی و مدیر گروه پرستاری داخلی- جراحی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت و گو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن تبریک روز جهانی پرستار، به نقش حیاتی این قشر از کادر درمان در حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه به ویژه در بحران کرونا، تاکید کرد.
وی با اشاره به نامگذاری سال ۲۰۲۰ به نام "پرستاری و مامایی"، توسط سازمان بهداشت جهانی، اظهار کرد: این تصمیم به پاس زحمات و تلاش های پرستاران و ماماها در سراسر دنیا برای ارتقا سلامت مردم، گرفته شد تا مردم جهان قدردان زحمات پرستاران و ماماها باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه عنوان کرد: سهم چشمگیر پرستاران در نجات جان انسان ها و کاهش درد و رنج بیماران، به بحران کرونا محدود نمی شود، بلکه این قشر از کادر درمانی در طول تاریخ حرفه ای خود در صف اول مبارزه با تمامی مشکلات حفاظتی و بهداشتی ناشی از بحران ها حضور داشتند.
دکتر ایلخانی افزود: در طول تاریخ برای مقابله پاندمی های جهانی از جمله آنفلوآنزا، ابولا و سارس قدم اول را پرستاران برداشته اند و علاوه بر ارائه خدمات مراقبتی به بیماران، فعالیت های موثری را در سطح جامعه انجام داده اند.
مدیر گروه پرستاری داخلی جراحی در پایان با تاکید بر لزوم حضور هر چه بیشتر پرستاران در نهادهای اجتماعی، یادآور شد: پرستاران علاوه بر هدایت امور آموزشی و مراقبتی، با توجه به مهارت خود باید در حوزه رهبری نهادهای اجتماعی همچون بیمارستان ها و هدایت مشکلات محیطی نیر نقش داشته باشند.
انتهای پیام/
کد خبرنگار: ۷۷۰۲ ی.ق