تاثیر روزه داری بر سلامت و عملکرد سیستم ایمنی بدن

به گزارش وب دا و بر اساس اعلام وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، روزه دارى ماه مبارک رمضان یکی از ارکان پنجگانه اسلام است که با قصد قربت و بندگی آفریدگار براى تکامل انسان فریضه واجب براى تمام مسلمانان است. براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت، هیچ مطالعه اى مبنی بر خطر روزه دارى و افزایش ابتلا به بیمارى کووید ۱۹ دیده نشده است.
فرهنگستان علوم پزشکی با نظر مراجع عظام تﻘلید و مسیولین، در فروردین ماه سال جارى مواردى را براساس نظر جمعی از پزشکان متخصص و موسسه موضوع شناسی فﻘهی براى انجام فریضه واجب براى مسلمانان در شرایط بحران فعلی ویروس کرونا توصیه کرده است که شامل موارد زیر است؛ پزشکان متفق الﻘول هستند که نخوردن غذا به طور متناوب در روزه دارى اسلامی، نه تنها عارضه اى در افراد سالم ایجاد نمیکند، بلکه سبب تﻘویت ایمنی بدن، کاهش پاسخ هاى التهابی زیان بار و بهبود واکنش بدن در موارد استرس می شود. لذا، تمامی افراد سالم کمتر از ۶۵ سال با رعایت موارد بهداشتی و تغذیه اى می توانند روزه بگیرند. بیمارانی که پیونداعضا شده اند، نباید روزه بگیرند. روزه گرفتن براى بیماران پیوند قرنیه بلامانع است.
در بیمارانی که مبتلا به سایر بیمارىها هستند و قبلا روزه دارى براى آنها منعی نداشته است، روزه دارى در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از سال هاى دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص می توانند اقدام به روزه دارى کنند، در مورد بیمارانی که مبتلا به ویروس کرونا شده و بهبود یافته اند توصیه می شود، حداقل تا ۶ هفته پس از بیمارى اقدام به روزه دارى نکنند.
افراد مبتلا به بیمارى هاى زمینه اى نظیر، فشار خون بالا، بیمارى قلبیعروقی، سرطان و دیابت، بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدید بیمارى کووید ۱۹ هستند، به منظور پیشگیرى از ابتلا به این بیمارى، افرادى که اطمینان ندارند که روزه براى آنها ضرر دارد یا خیر، برای احتیاط از انجام این فریضه الهی پرهیز کرده و آن را پس از اطمینان از اتمام همه گیرى بیمارى کووید ۱۹ قضا به جا آورند، مگر اینکه با نظر پزشک متخصص اطمینان از بی ضرر بودن روزه براى آنها حاصل شود.
رعایت اصول صحیح تغذیه تاثیر مهمی در تﻘویت سیستم ایمنی بدن براى مﻘابله با عفونت ها به خصوص بیمارى کووید ۱۹ دارد . با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و با استفاده از گروه هاى غذایی و جایگزین هاى آنها، انرژى، پروتیین و ریزمغذى هاى مورد نیاز بدن براى بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن تامین می شود.
در ساعات روزه دارى که در سال جارى مدت آن حدود ۱۶ ساعت است، گرسنگی می تواند در صورت عدم رعایت اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار و یا حذف یکی از وعده ها به ویژه وعده سحرى، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به بیمارى کووید ۱۹ را افزایش دهد.
مطالعات متعددى نﻘش موثر روزه دارى را در سلامتی به خصوص بر روى سطح گلوکز خون، چربی هاى خون و فشار خون، کنترل وزن و بهبود بیمارى هاى مختلف نشان داده اند. در اغلب بیمارى هایی که عادات غذایی غلط، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزه دارى مفید است.
روزه دارى می تواند موجب کاهش پاسخ هاى التهابی و تنظیم سیستم ایمنی بدن شود. همچنین فعالیت سلول هاى دفاعی بدن و ترشح ایمونوگلوبولین هاى مخاطی که از عوامل ایمنی بدن هستند، در طی روزه دارى بیشتر شده و در مجموع ، روزه دارى صحیح و رعایت رژیم غذایی مناسب در وعده هاى سحر و افطار در تﻘویت سیستم ایمنی بدن موثر است. بنابراین با رعایت تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوى ویتامین هاى A، D، E، C و همچنین، منابع غذایی حاوى آهن و روى و سلنیم که براى عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیرى از ابتلا به بیمارى کووید ۱۹ لازمند، نگرانی از نظر تضعیف سیستم ایمنی بدن در ایام روزه دارى و خطر ابتلا به این بیمارى کاهش می یابد.
{jcomments on}
جدیدترین اخبار
