حس مطالبهگری و تسهیل سیاستها، دو عامل مهم در اثرگذاری نخبگان در توسعه بومی
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ افزایش اثربخشی و اثرگذاری نخبگان در مسیر توسعه کشور، یکی از موضوعات مهم در نظام و جامعه نخبگانی کشور است.
در ادامه چگونگی این مهم و برخی از راههای افزایش این اثربخشی را از طریق گفتوگو با برخی از اعضای کمیسیونهای مجلسشورایاسلامی مورد بررسی قرار دادهایم:
عبدالرضا مصری؛ عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلسشورایاسلامی بر نقش نخبگان در زمینهسازی برای ورود توان نخبگانی به سیستم مدیریتی کشور تاکید و این مهم را یکی از راههای افزایش اثرگذاری این افراد در مسیر توسعه تلقی میکند و میگوید: کلیگویی در ارائه راهکارها نمیتواند اثربخشی لازم را داشته باشد. اظهارنظر کلی درباره مسائل نهتنها راهگشا نیست بلکه به دلیل امکان به وجود آمدن سوتعبیر و یا فقداننگاه همهجانبه، اثرگذاری منفی دارد.
مصری با تاکید بر لزوم نهادینهشدن حس مطالبهگری در اجتماع نخبگانی، این موضوع را از عوامل گسترش فعالیتهای نخبگانی میداند و تصریح میکند: تنها راه برونرفت از وضعیت فعلی و حرکت به سمت توسعه بومی و منطقهای، بکارگیری ظرفیت نخبگانی است. در این بین، مجلسشورایاسلامی میتواند تاثیرگذاری بسیاری در زمینهسازی برای ورود اجتماعنخبگانی به چرخه خدمترسانی داشته باشد.
وی معتقد است: امروز کشور در جنگ اقتصادی قرار دارد و برای پیروزی در این جنگ، چارهای جز رجوع به اقتصاد دانشبنیان و بکارگیری اندیشه و ظرفیت نخبگان بومی وجود ندارد.
پورابراهیمی؛ رییس کمیسیون اقتصادی مجلسشورایاسلامی نیز با اشاره به مولفههای قدرت هر کشور، بر ضرورت حضور فعال اجتماع نخبگانی و دانشگاهی در حل مشکلات جاری و زمینهسازی برای توسعه بومی و ملی تاکید میکند و میگوید: ایجاد و افزایش همافزایی، میتواند زمینهساز اشتراک دانستهها و داشتههای دوطرفه و سپس سوق دادن امکانات و امکانهای موجود به سمت فضای نخبگانی و علمی شود.
وی با اشاره به اهمیت نقشآفرینی نخبگان در عرصه توسعه اقتصادی، میافزاید: عوامل بیرونی و نوعاً سیاسی سبب خارج شدن اقتصاد از مدار حرکت خود و نابسامانی بازار میشود. باید دانست امروز کشور در جنگ اقتصادی قرار دارد و برای پیروزی در این جنگ، چارهای جز رجوع به اقتصاد دانشبنیان و بکارگیری اندیشه و ظرفیت نخبگان بومی وجود ندارد.
علی وقفچی؛ عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلسشورایاسلامی نیز با اشاره به لزوم بکارگیری توان نخبگانی کشور برای دستیابی به توسعهپایدار، معتقد است: مسیر بهرهوری از توان و قابلیت اجتماع نخبگانی، باید بیش از گذشته تسهیل شود.
وی با بیان اینکه اتکا به تفکر و توان نخبگانی تنها راه رسیدن به پیشرفتپایدار و اهداف مدنظر است، میافزاید: مجلسشورایاسلامی بهعنوان بالاترین نهاد قانونگذاری کشور باید در همه زمینهها نگاه خود را به اجتماع نخبگانی معطوف کند. به عبارت دیگر، حمایت از اجتماع نخبگانی و تسهیل مسیر ورود آنان به عرصههای عملی و عملیاتی، نشاندهنده اهمیت حضور فعال این افراد در جامعه بومی است.
وقفچی با اشاره به لزوم پرهیز مستعدانبرتر از فضای کارمندی، حضور در عرصههای اشتغالزایی و کارآفرینی را راهی برای افزایش اثربخشی نخبگان در مسیر توسعهای کشور به شمار میآورد و میگوید: متاسفانه تعریف نادرست از نخبگی و اشتغال نخبگانی در سالهای گذشته، سبب شد فکر، اندیشه، ایده و توان نخبگانی کشور تا حد بسیاری هدر رود و عملکرد مناسبی در ثروتآفرینی دانشبنیان صورت نگیرد که خوشبختانه این روند در چند سال اخیر بهبود یافته اما تا نقطه مطلوب هنوز فاصله بسیاری است.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلسشورایاسلامی در پایان بر لزوم همراستایی و همگرایی در حوزه نخبگان تاکید و خاطرنشان میکند: سیاستزدگی و جناحبندیهای سیاسی نباید دستگاهها و مسوولان را از اهمیت توجه به حوزههای نخبگانی و حمایت از آنها غافل کند.