یکپارچه شدن نظام سلامت، فرصتی که از دل بحران کرونا ایجاد شد
معاون برنامه ریزی ستاد فرماندهی مقابله با بیماری کرونا با اشاره به تاثیر شیوع این ویروس بر اقتصاد به ویژه اقتصاد سلامت، این بحران را فرصتی برای گسترش کسب و کار های اینترنتی دانست و گفت: در این وضعیت شاهد گسترش سیستم آموزش از راه دور، درمان از راه دور و یکپارچه شدن نظام سلامت هستیم.
به گزارش روابط عمومی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
، دکتر علی ماهر در برنامه کشیک سلامت از شبکه سلامت، در خصوص اثرات بحران کرونا بر اقتصاد سلامت، عنوان کرد: مهمترین نکته این است که ویروس جدید است و در حال حاضر نمی توان اثرات آن بر اقتصاد را قضاوت کرد.
وی ادامه داد: برآورد بانک جهانی این بود که اثر این بیماری ۱.۵ تا ۱.۸ درصد رشد اقتصادی را به صفر می رساند، اما هرچه پیش می رویم اوضاع بدتر می شود و پیش بینی این است که بحران کرونا ۱.۵ تا ۲ درصد رشد منفی به همراه داشته باشد. این میزان برای چین که تولید کننده بیشترین GDP در دنیاست، ممکن است تا ۴ درصد رشد منفی هم برسد.
مشاور رییس دانشگاه در امور سرمایه گذاری و مشارکت های اقتصادی، تصریح کرد: کشورهای صنعتی ۶۷ درصد اقتصاد دنیا را در اختیار دارند و اگر به سمت رکود بروند، کل دنیا را درگیر می کنند و کشور ما هم به تبع آن در شوک فرو می رود، چراکه اقتصاد ما هم مبتنی بر اقتصاد انرژی است و درآمد نفتی ایران تحت الشعاع قرار می گیرد و در عرضه و تقاضا دچار مشکل می شویم.
وی افزود: این رکود در جنگ جهانی دوم هم ایجاد نشد. از طرفی اثرات روانی این شوک ها بر مردم نیز قابل توجه خواهد بود، چراکه در مردم یک عدم اطمینان قوی نسبت به بازارهای بورس، ارز و کالاهای سرمایه گذاری ایجاد می شود. این وضعیت اقتصادی ما را بدتر می کند.
دکتر ماهر با اشاره به اینکه اثر بحران کرونا بر کاهش تقاضای داخلی و خارجی انرژی موجب شده مبادلات پیش بینی شده با کشورهای همسایه هم محقق نشود، بیان کرد: همچنین تحریم های ظالمانه نیز باعث شده نفت را هم با شرایط سختی به فروش برسانیم.
به گفته دکتر ماهر، سال ۹۹ رشد اقتصادی ایران در بهترین حالت صفر بر آورد می شد، اما با این وضعیت به طور قطع منفی خواهد بود.
وی در خصوص اثر بحران کرونا بر مراکز بهداشتی و درمانی، اظهار کرد: ۸۰ درصد درآمد مراکز بهداشتی و درمانی از درآمد اختصاصی شان بوده است که با توجه به عدم انجام عمل های غیرضروری و ضریب بالای اشغال تخت به علت ویروس کرونا، این درآمد از دست رفته و در آینده ای نزدیک بیمارستان های دولتی و خصوصی با عدم وجود درآمد مضاعف رو به رو خواهند شد. دولت باید بتواند برای این موضوع راه حلی درنظر گیرد.
دکتر ماهر عنوان کرد: اقتصاد ما عادت کرده به علت تحریم ها خیلی به اقتصادهای جهانی وابسته نباشد، که این برای ما فرصت ایجاد کرده است، اما یک مشکل بزرگ این است که در داخل کشور عمده مشاغل، غیررسمی است و دولت آن را نمی شناسد و نمی تواند به آنها کمک کند که البته بحران امروز می تواند این کسب و کارها را در فضای مجازی رشد دهد.
وی در خصوص این فرصت ها، ادامه داد: گسترش آموزش از راه دور، درمان از راه دور و یکپارچه شدن خدمات سلامت فرصت های دیگری است که بی بدیل است.
مشاور رییس دانشگاه در امور سرمایه گذاری و مشارکت های اقتصادی، با بین اینکه اگر مردم رعایت کنند شاید بتوانیم تا خردادماه این بیماری را شکست دهیم، گفت: باید حاکمیت هم وارد شود و علاوه بر اعمال سیاست های سختگیرانه تر، با مردم خاطی برخورد کند. با روند افزایشی تعداد مبتلایان، تعداد تخت ها کافی نخواهد بود و اگر مردم رعایت نکنند، همین افزایش تصاعدی مبتلا به کرونا، در بیماری های غیر کرونایی نیز مشاهده خواهد شد و وضعیتی که برخی از کشورها مثل ایتالیا به آن دچار می شود، ما را هم درگیر می کند.
وی در پایان افزود: شرکت های توانمند بین المللی در کشور در حوزه مواد غذایی، انرژی و گاز وجود دارد که باید به مسئولیت اجتماعی خود توجه کنند و بیشتر به دنبال کمک به فروکش کردن این بحران باشند. اگر از فرصت استفاده کنیم و بازارهای کوچک را مبتنی بر تکنولوژی بسط دهیم فاصله با کشورهای بزرگ را کاهش می یابد.
از بحران کرونا برای جراحی های بزرگ اقتصادی استفاده کنیم
دکتر نادر جهان مهر عضو هیئت علمی و مدیر گروه سیاست گذاری و اقتصاد سلامت دانشگاه در خصوص تاثیر کرونا بر اقتصاد، عنوان کرد: شوکی که امروزه با آن مواجهیم بر همه جنبه ها اثر گذاشته و فقط موضوع سلامت نیست. در اواخر سال ۲۰۱۹ و اوایل سال ۲۰۲۰ این بحران از شهر ووهان چین آغاز شد و زمانی که شیوع پیدا کرد دولت چین سیاست های جدی تری را اعمال کرد.
وی ادامه داد: یکی از تفاوت های اصلی این بحران با بحران های قبلی، محل شروع آن است. کشور چین ۱۶ درصد اقتصاد جهان را داراست که به نوعی موتور اقتصاد جهان محسوب می شود. به طوری که هر بحرانی در چین اقتصاد کل دنیا را تحت تاثیر قرار می دهد.
متخصص اقتصاد سلامت، افزود: با شروع این بحران، برخی از کارخانه ها در چین تعطیل شدند که این موضوع اثر اصلی را بر قیمت انرژی و نفت می گذارد. همچنین تقاضا برای نفت و در نتیجه قیمت نفت در فاز اول ۱۹ دلار کاهش پیدا کرد.
دکتر جهان مهر، تصریح کرد: زمانی که ویروس به کشور های اروپایی وارد شد، بعد از اعلام محدودیت های ارتباطی میان آمریکا و اروپا با افت شاخص بازارهای جهانی و کاهش ۲۰ دلاری قیمت انرژی رو به رو شدیم. در فاز بعدی نیز شک و تردید و نگرانی تمام دنیا را فراگرفت و ویروس وحشتی را در بین سرمایه داران ایجاد کرد که روز به روز اقتصادها و بورس ها کاهشی شدند و سرمایه داران روی خوش ندیدند.
به گفته مدیر گروه سیاست گذاری و اقتصاد سلامت دانشگاه، سقوط بازارهای مالی جهان از زمان رکود بزرگ سال ۱۹۳۰، تاکنون اینچنین بحرانی را به خود ندیده است و ازطرفی زمانی که پاندمی اعلام شد، موضوع پیچیده تر هم شد.
وی وضعیت اقتصادی کشور را وضعیتی متفاوتی دانست و گفت: سال پیش در کشور با وضعیت بسیار سخت اقتصادی رو به رو بودیم، در حال حاضر رشد اقتصاد منفی و تورم نسبتا بالایی گریبان گیر ماست و تحت تحریم های ظالمانه بین المللی قرار داریم و همه این ها مزید بر علت هستند.
دکتر جهان مهر، اظهار کرد: علی رغم سیاست های دولت برای کاهش وابستگی اقتصاد به نفت، ممکن است با کسری بالای بودجه مواجه شویم که با توجه به سیاست های کنونی ایجاد شده بر اثر کرونا، انتظار یک تورم بالا را باید داشته باشیم.
وی تصریح کرد: زمانی کرونا به کشور ما وارد شد که در اوج فعالیت های اقتصادی قرار داشتیم و این بحران تاثیر بسیاری بر کسب و کارهای کوچک گذاشت. اگر سیاست های متناسب با آن را طراحی نکنیم ممکن است خیلی بیشتر از کشورهای دیگر بر ما اثر منفی بگذارد.
دکتر جهان مهر با اشاره به اینکه، بزرگترین فرصت ها از دل بزرگترین بحران ها به وجود می آید، گفت: دوران اقتصاد نفتی در دنیا تموم شده و دولت ما نیز این حرکت را آغاز کرده است اما هنوز کافی نیست. بهترین فرصت است تا بتوانیم از بحران کرونا برای جراحی های بزرگ اقتصادی استفاده کنیم. اقتصادهای نوظهور قرن بیستم هم اینگونه به وجود آمدند.
متخصص اقتصاد سلامت ادامه داد: ۶۰ تا ۷۰ درصد اقتصاد کشور، دولتی است، اگر دولت حجم بالایی از این را به بخش خصوصی واگذار کند و به مردم اعتماد کند، اقتصاد را نجات می دهد. بهتر است در کنار ستاد ملی بحران کرونا، ستاد ملی بهره گیری از فرصت های پس از بحران را هم در نظر بگیریم. باید نگاه را فراتر ببریم و به این موضوع سیستمی بنگریم.
عضو هیئت علمی دانشگاه، افزود: این که میزان خسارت ها چه قدر زیاد خواهد بود، به رفتار ویروس، واکنش و سیاست های دولت بستگی دارد و در فاز بعدی هم به رفتار مردم بستگی دارد. باید دولت اعتماد مردم را جلب کند. دولت می تواند با توجه ویژه به بخش سلامت، کارکنان و بودجه آن، حمایت از گروه های آسیب پذیر و حمایت از کسب و کارهای کوچک، اعتماد مردم را جلب کند.
وی در پایان عنوان کرد: شرایط اجتماعی و اقتصادی جامعه اجازه نمی دهد سیاست های محدود کننده شدیدی را اعمال کنیم. همکاری مردم در ریشه کنی این ویروس بسیار تعیین کننده است.
انتهای پیام/
کد خبرنگار: ۷۷۰۲ ی.ق