کنترل کرونا در روستاها بیشتر از تهران/ ۸۰ درصد مبتلایان بدون علامت هستند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه ویروس کرونا در ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد بدون علامت یا کم علامت است، گفت: کنترل کرونا در روستاهای استان تهران به دلیل کم بودن تراکم جمعیت بیشتر از شهر تهران است.
به نقل ازخبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، جلیل کوهپایهزاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، درباره«مهمترین اقدامات این دانشگاه در مبارزه با کرونا»، اظهار داشت: بر اساس مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا اقداماتی را از گذشته شروع کرده بودیم و تعداد بیشتری از بیمارستانهای دولتی ما نسبت به گذشته به موضوع درمان بیماران کرونا چه در بخش سرپایی و چه در بخش بستری اختصاص داده شده است.
وی ادامه داد: در بخش خصوصی نیز همکاری خوبی وجود دارد؛ علیرغم اینکه برخی از مراکز این بخش در زمینه امکانات حفاظت فنی دچار مشکلاتی هستند. یکسری از مراکز جامع سلامت منتخب در سطح تهران و شهرستانهای تابعه در نظر گرفته شده که بیماران مشکوک به کرونا و مشکلات حاد تنفسی را پذیرش میکنند.
*فعالیت ۲۵ کلینیک خصوصی تهران در درمان بیماران کرونا
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: در بخش خصوصی نیز حدود ۲۵ کلینیک خصوصی در سطح شهر تهران فعالیت میکنند و بیماران سرپایی را مورد درمان قرار میدهند. با توجه به اینکه سازمان جهانی بهداشت به دو موضوع اشاره دارد؛ اینکه تستهای بیشتری برای افراد مشکوک به کرونا اختصاص پیدا کند و دیگر اینکه بیماران مورد رصد و کنترل قرار گیرند.
* انجام ۵۰۰ تست کرونا در روز
کوهپایه زاده افزود: در دانشگاه علوم پزشکی ایران تلاش شد به ازای هر یک میلیون نفر روزانه ۱۰۰ تست را از جمعیت تحت پوشش خود انجام میدهیم؛ برای نمونه باید روزانه حدود ۵۰۰ تست در بخش دولتی و خصوصی انجام شود که ما این عدد رسیدهایم و میتوانیم آزمایشهای مربوط به مولکولار کرونا را انجام دهیم.
*تلاش برای انجام ۱۵۰۰ تست کرونا در روز
وی اضافه کرد: البته تعدادی از مراجعان در صف انجام آزمایش قرار دارند اما زیرساختها را به سرعت آماده کردهایم و امیدواریم بتوانیم روزانه تا حدود ۱۵۰۰ تست را انجام دهیم. سیستم بهداشتی ما نیز تلاش دارد بیماران مرخص شده، بیماران سرپایی و افراد دچار مشکلات حاد تنفسی که به مراکز درمانی مراجعه میکنند را رصد کرده که این کار از طریق تلفن و دریافت کدملی انجام میشود.
*کنترل و رصد بیماران کرونایی در استان تهران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران یادآور شد: همکاران بهداشتی ما در سطح تهران و شهرستانهای تحت پوشش ما این ارتباط را با بیماران برقرار کردهاند؛ ضمن اینکه سامانه ۴۰۳۰ نیز فعالیت میکند. تقریباً تمام بیماران بستری که از بیمارستانها ترخیص شدهاند و نیز تمام بیماران با علائم حاد تنفسی که به مراکز جامع سلامت مراجعه کردهاند را رصد کردهایم؛ یعنی این کار در مناطق چندگانه شهر تهران و نیز ۵ شهرستان جنوب و غرب تهران که تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران هستند انجام میشود.
کوهپایه زاده درباره «کمبود امکانات اولیه در شبکههای بهداشت شهرستانهای تابعه این دانشگاه در استان تهران»، گفت: کمبودهایی وجود دارد؛ البته ما ماسک و تجهیزات اولیه را برای مراقبان سلامت، پزشکان و افرادی که مستقیماً با بیماران در ارتباط هستند در نظر گرفتهایم و اقدامات دیگری در حال انجام است.
* ۲۰۰ هزار روستایی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران
وی درباره «امکانات پیشگیرانه در روستاهای تحت پوشش این دانشگاه»، تصریح کرد: در جمعیت ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران، حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار نفر در روستاها هستند که ما کیتهای حفاظتی را به بهورزان که در خانههای بهداشت فعالیت میکنند دادهایم و روستائیانی که دارای علائم تنفسی حاد باشند، میتوانند به این مراکز مراجعه کنند و به آنها ماسک داده میشود.
*آماده سازی ۵۰۰ تخت برای اسکان بیماران ترخیصی از بیمارستان
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: کار دیگری که آغاز کردهایم، این است که محلهایی را برای ایزوله کردن بیماران بستری که میتوانند زودتر از بیمارستان ترخیص شوند به عنوان نقاهتگاهها در نظر گرفتهایم و اکنون ۵۰۰ تخت را با کمک بسیج جامعه پزشکی و سپاه آماده کردهایم که ۱۶۰ تخت در خیابان وزرا و تعدادی در منطقه ۲۲ آماده شده است.
کوهپایه زاده متذکر شد: ترجیح ما این است که بیماران ترخیص شده در خانه ایزوله شوند، اما در نقاهتگاه وسایل پذیرایی، سیستم گرمایشی و امکانات لازم اولیه را در نظر گرفتهایم و این افراد از بیمارستانها به این مراکز منتقل میشوند.
*اختصاص ۵۲ بیمارستان دولتی و خصوصی به بیماران کرونا
وی ابراز داشت: در شهرستانهایی مانند ملارد، بهارستان و رباطکریم نیز این مراکز آماده شده است؛ ۱۲ بیمارستان از ۱۷ بیمارستان دولتی و ۴۰ بیمارستان از ۵۶ بیمارستان خصوصی تحت پوشش این دانشگاه برای ارائه خدمات به بیماران مبتلا به کرونا فعالیت میکنند.
*کاهش گردش ویروس؛عامل مدیریت صحیح کرونا
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر ماندن مردم در خانه،گفت: مردم باید ایجاد محدودیت جابهجایی شهری و بینشهری را درک کنند؛ چرا که اگر بخواهیم این موضوع را مدیریت کنیم، باید گردش ویروس کاهش یابد؛ کشورهایی که توانستهاند این گردش را با قرنطینههای شهری، خانگی و اختیاری کاهش دهند، این کار را با در نظر گرفتن این موضوع انجام دادهاند.
*کرونا در ۸۰ درصد موارد بدون علامت است
کوهپایه زاده با اشاره به ویژگیهای ویروس کرونا، افزود: ویروس کرونا در ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد بدون علامت یا کم علامت است؛ در حالی که افراد نمیدانند و این ویروس را منتقل میکنند؛ به دلیل اینکه فکر میکنند چون آبریزش بینی، تب یا سرفه ندارند وضعیت جسمی خوبی دارند.
*افراد به ظاهر سالم نیز ممکن است ناقل بیماری باشند
وی ادامه داد: البته باید گفت ممکن است از نظر ظاهری وضعیت خوبی داشته باشند اما حامل ویروس باشند و این را به افراد دیگر انتقال دهند؛ در حالی که فرد مقابل دارای سیستم ایمنی پایینتری باشد و به این ویروس مبتلا شود، یا فرد در مرحله کمون یا پنهان این ویروس باشد.
*مردم به مکانهای شلوغ نروند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان داشت: در نتیجه کاری که مردم باید انجام دهند این است که جابهجا نشوند، به مکانهای شلوغ نروند و اگر مجبور به انتقال هستند، سعی کنند این کار را در کوتاهترین زمان انجام دهند.
کوهپایه زاده افزود: البته اگر مردم نکات لازم را رعایت نکنند، کار سخت میشود و پیامد این حضور در مکانهای شلوغ جهشی است که در رخداد بیماری به وجود میآید.
وی در پاسخ به اینکه «چرا علیرضا زالی فرمانده مدیریت کرونا در شهر تهران نگرانیهایی در خصوص شیوع این بیماری دارد؟»، گفت: بله، این نگرانی درست است؛ دلیل اینکه چرا در تهران خطرناکتر است، به خاطر این است که شلوغی در این منطقه زیادتر است.
*اگر ویروس اشاعه پیدا کند، قدرت مدیریت کردن آن سخت میشود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران اضافه کرد: اکنون در شهر قدس، بهارستان و شهریار تراکمهای جمعیتی زیادی داریم و این نگرانی درست است؛ چرا که اگر ویروس اشاعه پیدا کند، قدرت مدیریت کردن آن سخت میشود. پایه عفونت و انتقال، شلوغی است. تهران و شهرستانهای استان جزء متراکمترین نقاط ایران هستند و باید نگران باشیم.
*همه روستائیان تحت پوشش و کنترل هستند
کوهپایه زاده درباره «برنامههای پیشگیرانه در مناطق روستایی»، گفت: اتفاقا در روستاها نگرانی ما بسیار کمتر است؛ چرا که مراکز بهداشتی و خانههای بهداشت و بهورزان ما در مناطق روستایی اطلاعرسانی خوبی داشتهاند و کل جمعیت روستایی تحت پوشش ماست، اما در شهر تهران حدود ۷۲ درصد مردم تحت پوشش ما هستند و با ما ارتباط دارند.
*کنترل کرونا در روستاها بیشتر از تهران است
وی در توضیح میزان تحت پوشش بودن مردم در شهر تهران، اظهار داشت: یعنی اکنون در سطح شهر تهران به طور مثال از ۱۰۰ نفر، ۷۲ درصد آنها از مراکز جامع سلامت ما خدمت دریافت میکنند اما در روستاها این به صورت ۱۰۰ درصد است؛ یعنی همه افراد با مراکز سلامت ما در ارتباط هستند.
*مشکل کرونا در جمعیتهای بزرگ و کلانشهرهاست
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران ابراز داشت:کنترل ما در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر بسیار بیشتر از شهر تهران است و حتی این کنترل در شهرهای زیر ۵۰ هزار نفر ما نیز بسیار بیشتر از تهران است؛در نتیجه مشکل ما در جمعیتهای بزرگ و کلانشهرها و به ویژه مناطق حاشیهنشین است.
* فعالیت ۱۰ آزمایشگاه برای تشخیص بیماران کرونا
کوهپایه زاده درباره «تعداد آزمایشگاههای اختصاص یافته به آزمایش بیماران کرونا»، گفت: ما ۵ مرکز دانشگاهی و سه مرکز خصوصی را به این موضوع اختصاص دادیم؛ البته چند درخواست از سوی آزمایشگاههای خصوصی داریم که در حال بررسی و دادن مجوز هستیم؛ ضمن اینکه مراکز آزمایشگاهی دولتی ما نیز در حال افزایش است و دو مرکز در بیمارستان شهید اکبرآبادی و حضرت علیاصغر (ع) فعال شده است.