مجمع عمومی سازمان ملل سال ۲۰۲۰ را به عنوان سال جهانی بهداشت گیاهان (IYPH) نامگذاری و اعلام کرد.
مجمع عمومی سازمان ملل سال ۲۰۲۰ را به عنوان سال جهانی بهداشت گیاهان (IYPH) نامگذاری و اعلام کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی به نقل از ایرنا ، پنج سال قبل در دهمین جلسه کمیسیون بهداشت و سلامت گیاهان، پیشنهاد نامگذاری «سال بینالمللی سلامت گیاهان» در سال ۲۰۲۰ مطرح شد. هدف کلی این نامگذاری بالا بردن آگاهی از اهمیت جهانی اثرات سلامت گیاهان بر گرسنگی، فقر، تهدیدات زیست محیطی و توسعه اقتصادی و در نهایت دستیابی به اهداف توسعه پایدار است.
در دهمین جلسه کمیسیون بهداشت و سلامت گیاهان (CPM-۱۰) در سال ۲۰۱۵، نماینده فنلاند پیشنهاد داد سال ۲۰۲۰ میلادی را به عنوان سال بین المللی سلامت گیاهان International Year of Plant Health (IYPH)، اعلام کنند. ضمن حمایت همه اعضا از این پیشنهاد، خواهان پیگیری آن توسط کشور فنلاند شدند. در سال ۲۰۱۶ میلادی این درخواست مورد توافق همه اعضا قرار گرفت. مفهوم آن توافق، انجام طیف گستردهای از اقدامات جهت کنترل و جلوگیری از رشد علفهای هرز، آفات و بیماریهای گیاهی و همچنین ممانعت از گسترش آنها به نقاط جدید به ویژه از طریق تجارت بینالمللی است.
مهندس فرزانه رحیمی کارشناس سنجش از دور اداره کل سنجش از دور در گزارشی به شرح این اقدام و اتفاقاتی که در ادامه آن رخ خواهد داد، پرداخته است:
به طور کلی تغییرات آب و هوایی، فعالیتهای انسانی، تغییر اکوسیستم، کاهش تنوع زیستی، چند برابر شدن سفرها و تجارت بین المللی در دهه گذشته، رشد آفات و گسترش بیماریها در سراسر جهان را سرعت بخشیده است طوریکه ۸۰% مواد غذایی مورد استفاده بشر و همچنین ۹۸% اکسیژنی که تنفس میکنیم، از گیاهان تامین میشود.
هر ساله بیش از ۴۰% از محصولات غذایی جهان بر اثر آفات و بیماریهای گیاهی از بین میرود که منجر به خسارات سالانه بیش از ۲۲۰ میلیارد دلاری بر تجارت کشاورزی شده و نه تنها منبع درآمد اصلی جامعه فقیر و روستایی را از بین برده بلکه میلیونها انسان را با گرسنگی مواجه کرده است.
بنابر گفته سازمان فائو، همانند سلامت انسان و حیوانات برای گیاهان نیز پیشگیری بهتر از درمان است و محافظت از گیاهان در برابر آفات بسیار مقرون به صرفهتر میباشد. فائو و کنوانسیون حفاظت از گیاهان International Plant Protection Convention (IPPC)، فعالیتهایی را در رابطه با افزایش سلامت گیاهان در ۲۰۲۰ انجام خواهند داد از جمله به اشتراکگذاری بهترین روشهای سالم نگه داشتن گیاهان همراه با حفاظت از محیط زیست، جلوگیری از گسترش و ورود آفات به مناطق جدید با همکاری دولتها، کشاورزان، دانشگاهها، موسسات تحقیقاتی، جامعه مدنی و سایر بخشهایی که در زنجیره غذایی فعالیت دارند مانند بخش خصوصی. بدین منظور با پایبندی به مقررات و معیارهای بینالمللی سلامت گیاهان و رعایت استانداردها، تقویت شده و میتوان میلیاردها دلار صرفه جویی نمود.
همچنین دکتر محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر بین المللی پیشکسوت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در این خصوص اظهار داشت: گیاهان با بیش از ۹۸ درصد تولید اکسیژنی که ما تنفس می کنیم و تولید ۸۰ درصد غذایی که میخوریم نقش بسیار کلیدی و مهمی در زندگی ما دارند. با این وجود اغلب به فکر سالم نگه داشتن آنها نیستیم که این می تواند نتایج مخربی داشته باشد.
سلامت گیاهان به طور فزاینده ای مورد تهدید است. آفات و بیماری ها ، تغییرات آب و هوایی و فعالیت های انسانی باعث تغییر اکوسیستم ها شده است ، تنوع زیستی را کاهش داده و چالشهای جدیدی را ایجاد می کند که در آن رشد آفات افزایش می یابد. در عین حال ، سفر و تجارت بین المللی در یک دهه گذشته سه برابر شده است و می تواند به سرعت آفات و بیماری ها را در سرتاسر جهان گسترش دهد و خسارات زیادی به گیاهان بومی و محیط زیست وارد کند. پیشگیری از تاثیر ویرانگر آفات و بیماریها بر کشاورزی ، معیشت و امنیت غذایی بسیار مهم است و بسیاری از ما نقش مهمی را ایفا می کنیم. نقش ما در حفاظت گیاهان به طور خلاصه عبارتست از:
۱- همه افراد هنگام مسافرت در مرزها باید از حمل و نقل گیاهان و محصولات گیاهی با خودشان خودداری کنند.
۲- کسانی که در صنایع حمل و نقل شاغلند باید اطمینان حاصل کنند که کشتی ها، هواپیماها، کامیون ها و قطارها آفات و بیماری های گیاهی را به مناطق جدید منتقل نمی کنند.
۳- دولت ها باید حمایت خود را از سازمان های ملی و منطقه ای حفاظت از گیاهان که اولین خط دفاعی هستند، افزایش دهند.
دکتر اسدی در پایان افزود: محققان، کارشناسان و کارکنان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان نقش بسزایی در تولیدات گیاهی و سلامت گیاهان استان و کشور بازی می کنند که تلاش همگی آنان قابل تقدیر است.