عمومی | دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر

شمارش معکوس راه‌اندازی خط تولید «کیتین و کیتوسان»/ تولید جلبک «اسپیرولینا» در دستور کار است

رئیس مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری در گفتگو مطرح کرد؛
شمارش معکوس راه‌اندازی خط تولید «کیتین و کیتوسان»/ تولید جلبک «اسپیرولینا» در دستور کار است
رئیس مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر محصول «کیتین و کیتوسان» را از مهم‌ترین فعالیت‌های این مرکز دانسته و می‌گوید: خط تولید صنعتی این محصولات در قالب شرکت دانش‌بنیان به‌زودی راه‌اندازی خواهد شد.
مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر سال ۹۵ با هدف پژوهش محوری در بخش علوم آبزیان فعالیت خود را آغاز کرد.
مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر اکنون سه طرح در حوزه پرورش و تکثیر آبزیان در حال پیگیری و انجام دارد و مهم‌ترین دستاورد این مرکز تولید «کیتین و کیتوسان» بوده و راه‌اندازی طرح تولید گلخانه‌ای جلبک اسپیرولینا را در دستور کار خود دارد.
مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر به واسطه فعالیت‌های مختلف موجب ایجاد شغل و درآمدزایی شده و توانسته برخلاف دیگر دانشگاه‌ها، کاهش دانشجو و برنامه‌های علمی و پژوهشی را در رشته شیلات جبران کند.
خبرنگار خبرگزاری آنا در بوشهر به مناسبت موفقیت‌ها و فعالیت‌های مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با عبدالرحیم پذیرا رئیس این مرکز گفتگو کرده و فعالیت‌های صورت گرفته آن از زمان آغاز کار تاکنون و نیز برنامه‌ها و اهداف برای سال آتی تشریح شده است که در ادامه می‌خوانیم.
آنا: چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر را تشریح کنید؟
پذیرا: ابتدا باید یادآوری کرد که حوزه آبزی‌پروری از مزیت‌های بارز استان بوشهر محسوب می‌شود. استان بوشهر قطب تولید و پرورش میگو در کشور است و بیشترین میزان تولید و صادرات میگو را دارد.
اکنون کشور به واسطه تحریم‌های ظالمانه با چالش‌هایی روبه‌رو شده و همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند تنها راهکار رفع چالش‌ها، اعتماد و اتکا به توانمندی متعدد داخلی و نسل جوان کشور بوده و در این راه، نخستین قدم، تغییر نگاه و استراتژی به ظرفیت‌های داخلی است.
دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در این برهه با تغییر رویکرد و همسو با ماموریت جدید پیش‌بینی شده سازمان مرکزی دانشگاه، برنامه‌های جدید و مهم علمی را تدوین کرده و با جدیت و اهتمام در حال پیاده‌سازی و اجرای آنان بوده و یکی از این ظرفیت‌ها، ظرفیت دریایی است که با هدایت اصولی، آینده‌نگرانه علمی و کارآفرینی می‌تواند پشتوانه غنی برای کشور باشد. فعالیت‌های دریایی مانند صیادی، پرورش آبزیان و ... توام با درآمدزایی پایدار است.
مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با هدف پژوهش‌محوری در بخش علوم آبزیان آذر سال ۹۵ فعالیت خود را آغاز کرد.
آنا: چه ماموریتی برای مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری تعریف شده و آیا اکنون فعال است؟
پذیرا: دانشگاه آزاد اسلامی، ظرفیت‌های ۳۷ ساله‌ای دارد و باید تلاش کرد تا مانع اتلاف مواهب خدادای و دستاوردهای علمی و عملی نخبگان کشور شویم. دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در برنامه‌های جدید و تخصصی خود با بهره‌گیری از تجارب سال‌های متمادی و فرآهم آوردن زیرساخت‌های لازم و در قالب انعقاد تفاهم‌نامه‌های علمی و پژوهشی در افق‌های جدید به‌ویژه در حوزه کارآفرینی، درآمدزایی، حل مسائل و مشکلات جامعه و جوانان به‌دنبال فعالیت‌هایی راهگشا و اثرگذار است.
با این رویکرد، مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با سه ماموریت اصلی یعنی گسترش فعالیت‌های تحقیقاتی در زمینه تکثیر، پرورش و مقابله با بیماری‌های آبزیان، اشتغالزایی و درآمدزایی آغاز به کار کرد و اکنون نیز فعال است.
آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری صورت گرفته است؟
پذیرا: فعالیت‌های مختلفی متناسب با سیاست‌ها و برنامه‌های جدید دانشگاه آزاد اسلامی در مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری به ثمر نشسته است. سه طرح در حوزه پرورش و تکثیر آبزیان نیز در واحدهای دلوار، دیّر و دیلم در حال پیگیری و انجام هستند.
استحصال کیتین و کیتوسان از پوست میگو و سخت پوستان دریایی که قریب به ۳ هزار کاربرد دارد از مهم‌ترین فعالیت‌های این مرکز بوده و خط تولید صنعتی این محصولات که در قالب شرکت دانش‌بنیان در حال انجام است به زودی راه‌اندازی خواهد شد.
آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوط به فعالیت مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری با دانشگاه چگونه بوده و آیا مرکز تحقیقاتی تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌های همکاری منعقد کرده است؟
پذیرا: باید گفت دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر به‌دنبال تحقق جایگاه واقعی دانشگاه در استان است و معتقدیم که همفکری و تعاملات مشترک از یک سو ثمرات درخشان برای دانشگاه به همراه خواهد داشت و از سوی دیگر نتایج مفیدی برای استان و کشور به بار خواهد آورد.
انعقاد بیش از ۳۰ تفاهم‌نامه همکاری مشترک
دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر از توانمندی مطلوبی برخوردار بوده و به‌دنبال تعامل سازنده و فراگیر با همه بخش‌های اجرایی دولتی و غیردولتی است. از این رو دانشگاه آزاد اسلامی بیش از ۳۰ تفاهم‌نامه همکاری مشترک با ادارات و نهادهای استان منعقد کرده که در این بین تفاهم‌نامه با اداره کل بنادر و دریانوردی، مرکز پژوهش‌های مطالعاتی توسعه آینده‌نگری استانداری، شرکت شهرک‌های صنعتی استان، سازمان حفاظت محیط زیست، اداره شیلات و پژوهشکده میگوی بوشهر زمینه فعالیت مرکز تحقیقاتی آبزیان گرمسیری را در استان هموار ساخته است.
آنا: دستاورد ایجاد مرکز تحقیقات آبزیان گرمسیری از ابتدا تاکنون چه بوده است؟
پذیرا: همان‌طور که اشاره شد، مهم‌ترین دستاورد مرکز تحقیقاتی آبزیان گرمسیری تولید کیتین و کیتوسان بوده که محصول تولیدشده با بالاترین خلوص به دست آمده و توانسته تاییدیه از معتبرترین آزمایشگاه‌های داخلی و خارجی را کسب کند. این محصول به‌عنوان یکی از محصولات برتر دومین نمایشگاه فن‌بازار دانشگاه آزاد اسلامی با محور کشاورزی و منابع طبیعی معرفی شد.
روند فعالیت‌های این مرکز در مورد کیتین و کیتوسان از ابتدا تاکنون در سه مرحله تعریف شده که در مرحله نخست عمل‌آوری و خشک کردن پوست میگو و فروش آن به کارخانه‌های تولید غذای آبزیان و کسب درآمد، مرحله دوم تولید کیتین و کیتوسان و راه‌اندازی خط تولید صنعتی کیتین و کیتوسان بود که دو مرحله نخست به خوبی محقق شده و برای تولید صنعتی منتظر تامین اعتبار از اعتبارات دانشگاه هستیم.