عمومی | انجمن فیزیک ایران

آدم‌برفیِ دوردستِ راه‌شیری در مرکز توجه

آدم‌برفیِ دوردستِ راه‌شیری در مرکز توجه

داده‌های ناسا نشان می‌دهد که این جهان سرخ پوشیده از مولکول‌های یخ‌زده است.


یک شی سنگی قرمز که از دو تکه‌ی متصل‌به‌هم ساخته شده در پس‌زمینه‌ی سیاه. تصویر Arrokoth، جرمی از کمربند کوییپر،‌ که فضاپیمای افق‌های نو (New Horizons) ناسا تهیه کرده است. آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز / موسسه تحقیقات جنوب‌غربی / Roman Tkachenko.


داده‌های ناسا نشان داده است که شئ دوردست منظومه‌ی شمسی که پیش از این MU ۶۹ ۲۰۱۴ نامیده می‌شد، اکنون به‌نام Arrokoth معروف شده و شبیه یک آدم‌برفی قرمزرنگ است.

فضاپیمای افق‌های نو، ناسا ، یک ماموریت پیشرو است که به دورترین نقاط منظومه شمسی سفر کرده، این تصویر را در ژانویه ۲۰۱۹، هنگامی که از فاصله‌ی ۳۵۳۸ کیلومتری Arrokoth گذر می‌کرد، گرفته است. Arrokoth فراتر (دورتر) از پلوتو در ناحیه‌ی بسیار سردی معروف به کمربند کوییپر قرار دارد و دورترین جرم منظومه‌ی شمسی است که تاکنون از نزدیک تصویر آن تهیه شده است.

دانشمندان یافته‌های جدید خود درباره‌ی این جرم سنگی را در تاریخ ۱۳ فوریه در نشریه Science منتشر کرده‌اند ۱و۲و۳ . بررسی‌ها نشان می‌دهد که دو تکه‌ی آن آن‌قدرها که در تصاویر به‌نظر می‌رسد صاف نیست و احتمالا در روزهای ابتدایی تشکیل منظومه‌ی شمسی، حداقل ۴میلیارد سال پیش، به‌آرامی با یکدیگر ادغام شده‌اند. Arrokoth با ۳۶ کیلومتر طول، به‌شدت قرمزرنگ است که احتمالاً به‌خاطر پرتوهای کیهانی است که سطح آن را منفجر کرده‌ و باعث ایجاد مولکول‌های آلی قرمز شده است. Arrokoth برخلاف بسیاری از اجرامِ خارج‌از منظومه‌ی شمسی در سطح خود آبِ یخ‌زده ندارد، ‌اما یخِ متانول دارد.

دیوید جویت، اخترشناسی از دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس، می‌گوید: احتمالاً Arrokoth نمونه‌ای از اجرام کمربند کوییپر است که مدار یکسان دارند. اما قطعاً برای پیداکردن اطلاعات دیگر سفر یک فضاپیمای دیگر نیاز است. تا زمانی که نگاه دقیقی نیندازیم هرگز مطمئن نخواهیم شد.



نویسنده: الکساندرا ویتز ( Alexandra Witze )

منبع:

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00419-4

مراجع:

۱.

Spencer, J. R. et al. Science https://doi.org/۱۰.۱۱۲۶/science.aay۳۹۹۹ (۲۰۲۰).

۲.

Grundy, W. M. et al. Science https://doi.org/۱۰.۱۱۲۶/science.aay۳۷۰۵ (۲۰۲۰).

۳.

McKinnon, W. B. et al. Science https://doi.org/۱۰.۱۱۲۶/science.aay۶۶۲۰ (۲۰۲۰).