عمومی | پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات

کتاب «اقتصاد رسانه» وارد بازار نشر شد

کتاب «اقتصاد رسانه» نوشته استوارت کانینگهام، تری فلو و آدام سویفت با ترجمه داتیس خواجه‌ئیان، سیاوش صلواتیان و کامیار نیستانی، از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.

کتاب «اقتصاد رسانه» به باور مترجمان آن، اثری برجسته در رشته مدیریت رسانه و حوزه‌های وابسته است که به شکلی سازنده، دیدگاه مکاتب و جریان‌های فکری به اقتصاد رسانه را بیان می‌کند. بنیان این کتاب بر چهار رویکرد اقتصاد جریان اصلی، اقتصاد سیاسی انتقادی، اقتصاد نهادی و اقتصاد تکاملی بنا نهاده شده است که در هر فصل موضوعات بنیادین اقتصاد رسانه را از دیدگاه یکی از این مکاتب تشریح می‌کند. به استناد این اثر، کتاب بینشی برای خواننده فراهم می‌آورد که از طریق آن بتواند منطق اقتصادی رویدادها و تصمیمات مختلف در صنعت رسانه را درک کند و جهان‌بینی و فلسفه نهفته در لایه‌های زیرین نظریات اندیشمندان رسانه، ارتباطات و فرهنگ را دریابد.

کتاب مجموعاً در یک مقدمه و ۵ فصل ارائه می‌شود که هر فصل یک جریان فکری در اقتصاد، و به تبع آن، اقتصاد رسانه را بیان می‌کند. «اقتصاد رسانه؛ رویکرد جریان اصلی»، «اقتصاد سیاسی انتقادی رسانه»، «اقتصاد نهادی»، «اقتصاد تکاملی» و «مطالعات موردی و نتیجه‌گیری» عناوین فصل‌های این کتاب هستند. فصل اول جریان اصلی اقتصاد را برای خواننده ناآشنا به اقتصاد جریان اصلی شرح می‌دهد. به شکل ساده، این جریان رسانه را به‌عنوان پدیده‌ای اقتصادی می‌نگرد و تمرکز خود را بر مفاهیمی مثل درآمدهای تبلیغاتی، حاشیه سود، سهم از بازار، رقابت و موارد مشابه قرار می‌دهد. فصل دوم کتاب به اقتصاد سیاسی انتقادی رسانه پرداخته است که در سمت مقابل جریان اصلی قرار دارد و رسانه را علاوه‌بر اقتصادی بودن، پدیده‌ای به‌شدت سیاسی و فرهنگی می‌داند که ابزاری برای استعمار مردم، تحمیق توده‌ها و اِعمال سلطه صاحبان قدرت است. این دیدگاه که به‌شدت از سنت‌های سیاسی چپ و کمونیستی نشئت گرفته است، دیدگاهی انتقادی به صنعت رسانه دارد و معتقد است که فعالیت پژوهشی در رسانه در عین علمی بودن، فعالیتی سیاسی است و پژوهشگر رسانه نمی‌تواند ارزش‌زدایی شده باشد و باید دیدگاه‌های ارزشی خود را در پژوهش دخیل کند.


فصل سوم به اقتصاد نهادی اختصاص دارد و فصل چهارم، که به‌گفته خود پروفسور کانینگهام، دلیل اصلی این کتاب است به اقتصاد تکاملی رسانه می‌پردازد. این فصل با محوریت فناوری‌های دیجیتال در صنعت رسانه به مباحثی همچون تخریب خلاق، چرخه‌های نوآوری، همگرایی رسانه‌ای و فرصت‌های نوظهور کسب‌وکار در صنعت رسانه و موضوعات مشابه می‌پردازد و چالش‌های نوظهوری همچون حضور شرکت‌های فناوری اطلاعات به‌عنوان بازیگران جدید صنعت رسانه، بازارهای غیررسمی، محتوای کاربرساخته، دستبرد به مالکیت معنوی، کاربران به‌عنوان تولیدکنندگان محتوا را مطرح می‌کند. در نهایت، فصل پنجم شامل دو موردکاوی مهم در زمینه تلویزیون و رسانه‌های جمعی است. یکی از این دو موردکاوی درباره رسانه‌های عام‌المنفعه است و دیگری درباره زیست‌بوم در حال تغییر تلویزیون. به استناد این کتاب، این دو موردکاوی در حقیقت نقشه راه پژوهش در رسانه را ترسیم می‌کنند و تغییرات در بازارها و خط‌مشی‌گذاری درباره رسانه‌های جمعی و به‌ویژه تلویزیون را به شیوه‌ای بینش‌افزا و الهام‌بخش مورد بحث قرار می‌دهند.

کتاب «اقتصاد رسانه» در ۲۸۶ صفحه و با قیمت ۲۷ هزار تومان از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وارد بازار نشر شده است.