عمومی | پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات

تروما؛ نگاهی چندرشته‌ای

نشست تخصصی بررسی عوامل اجتماعی بروز مصدومیت‌ها با عنوان «تروما؛ نگاهی چندرشته‌ای» چهارشنبه ۷ اسفند ۹۸ از ساعت ۱۴ تا ۱۶  در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می‌شود.

در این نشست، دکتر پیمان سلامتی و دکتر مهدی شریف‌الحسینی (از مرکز تحقیقات تروما و جراحی سینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران) به همراه دکتر شیرین احمدنیا (استاد جامعه‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیات مدیره انجمن جامعه‌شناسی ایران) سخنرانی خواهند کرد.

شناخت عوامل اجتماعی و فرهنگی بروز حوادث و مصدومیت‌ها در جامعه، مهمترین هدف برگزاری این نشست است.

امروزه مصدومیت و تروما (هر نوع آسیبی که بر اثر عوامل خارج از بدن به انسان وارد شود) از مهمترین چالش‌های بهداشت عمومی جهان است. با پیشرفت علم و تکنولوژی و صنعتی‌‌شدن جوامع، تروما و عوارض ناشی از آن به‌صورت یک مشکل مهم در آمده است، طوری که در حال حاضر شایعترین علت مرگ و ناتوانی افراد در سنین یک تا ۴۵ سال را در بر می‌گیرد.


رویکرد پزشکی به مسئله تروما و بروز مصدومیت، عمدتاً رویکردی فردمحور است و اغلب به پیشگیری و درمان و بازتوانی فردی می‌پردازد. اما آنچه مغفول مانده و نیاز به توجه دارد این نکته است که تروما می‌تواند در نتیجه یک‌سری عوامل پیچیده اجتماعی، و از رهگذر رفتارهای فردی نیز به بروز سانحه و مصدومیت بیانجامد. به‌عنوان مثال روند صعودی سوانح مرتبط با موتورسیکلت، دلیلی بر نارسایی تلاش‌های اپیدمیولوژیک (همه‌گیرشناسی) ‌در کاهش ترومای ناشی از اینگونه سوانح به‌ویژه در شهر تهران است.

بنابراین آنچنان که در نقد رویکرد پزشکی به تروما مطرح است باید به دنبال یافتن الگویی علت‌شناسانه از مصدومیت‌ها و حوادث منجر به آنها بود، الگویی که نتیجه کنش متقابل میان مجموعه‌ای از عوامل فردی و اجتماعی است. از این عوامل اجتماعی چه می‌دانیم؟