عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

برگزاری برنامه هفته انتقال یافته‌های تحقیقاتی سیب‌زمینی توسط محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، در ادامه برنامه هفته انتقال یافته‌های تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل روز سه‌شنبه ۱۵ بهمن‌ماه سال ۱۳۹۸ با دو فقره سخنرانی توسط محققان ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل با موضوع « تاثیر علف‌کش‌های ارادیکان و آپیروس در کنترل علف ­های هرز مزارع سیب‌زمینی » و « تولید سیب ­زمینی بذری از طریق نشاء طبقات پایه و مادری» حضور مسئولین، کارشناسان، مروجین و بهره‌برداران و زارعان سیب‌زمینی در سالن امام خمینی (ره) جهاد کشاورزی اردبیل برگزار شد .

ابتدا خانم مهندس سهیلی عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی در مورد مدیریت علف‌های هرز سیب‌زمینی سخنرانی خود را ارائه داد. وی بیان داشت، علف‌های هرز تابستانه دغدغه اصلی زارعین منطقه است. با توجه به محدود بودن تعداد علف‌کش‌های موجود برای کنترل علف‌های هرز مزارع سیب‌زمینی، استفاده مستمر از علف‌کش‌های سنکور و پاراکوات و احتمال بروز مقاومت در علف‌های هرز نسبت به این علف‌کش‌ها و سمیت بالای علف‌کش پاراکوات، نیاز به معرفی علف‌کش‌های جدید بود. بر اساس نتایج پروژه انجام یافته در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل طی دو سال زراعی هر چند علف‌کش‌های جدید به اندازه سنکور در کنترل علف‌های هرز تاثیر نداشتند ولی علف‌کش‌های آپیروس ۳۰ گرم در هکتار و ارادیکان ۵ لیتر در هکتار بعد از علف‌کش سنکور در کاهش تراکم و وزن خشک علف‌های هرز مزارع سیب‌زمینی موثر بوده‌اند و باعث افزایش عملکرد محصول در مقایسه با تیمار شاهد شده‌اند. همچنین استفاده از علف‌کش ریما در مرحله خاک‌دهی پای بوته در مزارع سیب‌زمینی در افزایش عملکرد نهایی محصول سیب‌زمینی موثر بوده است.

در ادامه دکتر حسن پناه به معرفی اهمیت نشاء کاری سیب‌زمینی و نقش آن در کاهش مصرف آب پرداخت. وی اعلام نمود، با توجه به اهمیت تولید بذر سیب­زمینی برای استان و کشور و مشکلات کشت مستقیم میکروتیوبر، مینی ­تیوبرهای کوچک­تر از ۱۰ گرم و غده ­های کوچک­تر از ۱۰ گرم در طبقه بذری سوپرالیت، الیت و گواهی شده در مزرعه، نشاءهای این‌ها در گلخانه تهیه و سپس به مزرعه انتقال داده شود. از لحاظ شاخص هزینه سودمندی در گروه بذری پایه، کشت نشایی مینی­ تیوبر کوچک­تر از ۱۰ گرم و در گروه بذری سوپرالیت و گواهی شده، کشت نشایی غده برش داده شده با یک جوانه در طبقه بذری سوپرالیت و گواهی شده مقرون به صرفه می­ باشند.