عمومی | موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

ارزیابی تاثیر گاز ازن بر انبارمانی و ویژگی های کیفی ذرت و جو


در کشور ما هر ساله مقدار زیادی غله انبار می شود و معمولاً حشرات و قارچ ها، مشکلات کیفی جدی و خسارت های زیادی را در دانه های انبار شده ایجاد می کنند. ضایعات مربوط به فعالیت قارچ ها و یا آفات انباری از جمله عواملی هستند که منجر به افت کمی و کیفی دانه حین ذخیره سازی می شوند. علاوه بر آن بسیاری از قارچ ها تولید انواع سم های قارچی (مایکوتوکسین ها) را به همراه داشته که می تواند خطرات جدی برای مصارف انسانی و یا حیوانی داشته باشد. ذرت و جو بعد از گندم به ترتیب مقام دوم و چهارم را در بین غلات داشته و با توجه به خواص مفید و مغذی آنها، در اکثر کشورهای دنیا مصرف آنها رو به افزایش است. معمولاً بخش زیادی از این دو غله بلافاصله پس از برداشت مورد استفاده قرار نمی گیرند، بلکه برای استفاده تدریجی در فصول دیگر و یا به منظور صادرات به سایر مناطق، در انبارها نگهداری می شوند. در راستای جایگزینی روش‌های نوین و کم خطر برای افزایش عمر انباری غلات ( به جای استفاده از سموم شیمیایی مانند متیل بروماید و فستوکسین به عنوان مواد خطرناک برای لایه ازن و مشکلات زیست محیطی و همچنین مقاومت اکثرآفات به فسفین ها)، استفاده از گاز ازن در ذخیره‌سازی غلات (مانند ذرت و جو) می باشد . از آنجا که غلظت و زمان ازن دهی به عنوان دو عامل اصلی در تعیین شرایط بهینه ازن دهی می باشد، لذا در این تحقیق شرایط مناسب با ارزیابی ویژگی های انبار مانی ذرت و جو به لحاظ کنترل رشد و گسترش قارچ ها، حشرات، قدرت جوانه زنی و تغییرات خصوصیات کیفی دانه ها تعیین شد.