عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

کارگاه آموزشی دانه‌های روغنی جهت افزایش تولید کلزا با حضور محقق معین ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشکین‌شهر تشکیل شد

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با توجه به لزوم آگاهی تولیدکنندگان کشاورزی از روش‌های نوین تولید،، شیوه‌های فنی زراعی، دستاوردهای تحقیقاتی و بکارگیری آن‌ها در جهت رونق تولیدات کشاورزی، برنامه‌ای در قالب نظام نوین ترویج به صورت نشست فنی در ۲۶ دی‌ماه ۱۳۹۸ با حضور نماینده ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان مهندس مداح پناهی، مدیر ترویج شهرستان مشکین‌شهر، مسئول مرکز خدمات حومه، مروجین و همکاران و مشارکت محقق معین مدعو مهندس صابر سیف امیری محقق دانه‌های روغنی در محل مرکز خدمات حومه تشکیل شد. در این جلسه ضمن بررسی کارهای انجام گرفته توسط اکیپ یاد شده، الزامات، راهکارها، پیش نیازها و خصوصاً به استفاده از فرصت‌های زمانی در جهت افزایش تولید کلزا با توجه به افزایش سطح کشت آن در سال زراعی جاری در منطقه مشکین‌شهر تاکید شد.

در این نشست علمی- فنی نماینده ترویج سازمان ضمن قدردانی از همکاری‌های کیفی محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در زمینه پهنه‌های تولیدی ونیز فعالیت‌های شایسته همکاران محقق در زمینه مسائل فنی به اهمیت و ضرورت افزایش مهارت کشاورزان به‌عنوان پیش نیازی مهم و اساسی برای ترویج و توسعه کشت این محصول پرداخته و ارتباط و تعامل نزدیک، گسترده و مستمر کارشناسان فنی بخش های کشاورزی با تولید کنندگان کلزا را از عوامل مهم ترویجی برشمردند.

سپس محقق معین مدعو دانه‌های روغنی به تشریح مسائل فنی برای مراحل رشدی کلزا پرداخت و ابراز داشت: به طور کلی چرخه حیاتی کلزا در دو مرحله خلاصه می‌شود، دوره اول مربوط به مراحل رشد رویشی گیاه تا مرحله روزت که تا زمان فرارسیدن فصل سرما و یخبندان به طول می‌کشد در حال حاضر در این دوره رشدی قرار گرفته‌ایم؛ اما مرحله دوم که از مراحل مهم، عمده و تاثیرگذار در عملکرد دانه کلزا است معمولاً پس از سپری شدن دوره یخبندان در هر منطقه آغاز می‌شود، شروع رشد سریع رویشی و آغاز دوره زایشی گیاه است این دوره و مرحله رشد و نموی کلزا بر اساس مشاهدات و بررسی‌های انجام گرفته آنطوری که باید و شاید توسط اکثر تولیدکنندگان کلزا مدیریت نمی‌شود (به علت افزایش دما و در پی آن رشد سریع مزرعه) در صورتی که اکثر عوامل محدود کننده عملکرد در این مرحله ظاهر می‌شوند نظیر آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز که کنترل و مبارزه به‌موقع با آن‌ها ضروری است و نیز جهت تکمیل تغذیه و تقویت ساقه دهی و افزایش شاخه‌های جانبی و در نهایت افزایش تولید، مصرف کودهای نیتروژنه (اوره و سولفات آمونیوم) در این مرحله رشدی ضروری است . مهندس سیف امیری محقق معین مرکز عنوان کرد بطور متوسط اوره به میزان حداقل ۸۰ کیلوگرم در هکتار و سولفات آمونیوم به میزان ۱۸۰-۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در مرحله غنچه کامل و مصرف ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار اوره برای ساقه دهی در زمان شروع این دوره لازم است.