ماهواره «ظفر» دانشگاه علم و صنعت ایران به فضا پرتاب می شود
ماهواره «ظفر» دانشگاه علم و صنعت ایران به فضا پرتاب می شود
تلاش محققان دانشگاه علم و صنعت ایران برای طراحی و ساخت ماهواره «ظفر» به بار نشست و این ماهواره یکشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۸ برای قرارگیری در مدار زمین، به سازمان فضایی کشور تحویل داده شد
.
ماهواره ظفر
با سه ماموریت اصلی تصویربرداری، ذخیره و ارسال داده و اندازهگیری تشعشعات فضایی در دانشگاه علم و صنعت ایران در مدت زمان ۳ سال در دو نمونه طراحی و ساخته شده است. این ماهواره در رده ماهوارههای
LEO
با ارتفاع مداری ۵۳۵ کیلومتر و شیب ۵۶ درجه و جرم ۱۱۵ کیلوگرم میباشد. در بخش فضایی، ماهواره شامل محموله تصویربرداری، محموله ذخیره و ارسال، محموله تحقیقاتی تشعشعات فضایی، زیرسیستمهای تعیین موقعیت، تعیین و کنترل وضعیت، مدیریت داده و فرمان، انرژی، سازه و مکانیزم و کنترل حرارت میباشد. بخش زمینی شامل ایستگاه تلهکامند، تلهمتری، دریافت تصویر، مدیریت محموله ذخیره و ارسال و هندست کاربران میباشد. شرح مختصری از ماموریتها و محمولهها و کاربردهای ماهواره ظفر در ادامه آمده است.
قابلیت تصویربرداری ماهواره ظفر-۱ از زمین با تفکیک مکانی ۲۵ متر از طریق دوربین پن (سیاه و سفید) و ماهواره ظفر-۲ با تفکیک مکانی ۱۶ متر از طریق دوربین رنگی و ارسال دادههای تصویر با نرخ انتقال بالا (۸/۴ مگابیت بر ثانیه) باعث ایجاد چشم بینای فضایی برای ملت ایران خواهد شد که سبب می شود بسیاری از پدیده های طبیعی و غیر طبیعی ساخته بشریت از راه دور قابل عکسبرداری، تشخیص و تفسیر گردد. قطعا نظارت بر این پدیدهها سبب تسلط ایرانیان بر کل کشور و گسترش قدرت مدیریت در حوزههای کشاورزی، حمل و نقل، منابع آب، منابع طبیعی و سایر صنایع و حوزهها خواهد شد.
کاربردهای ماهواره ظفر-۱ با محموله تصویربرداری پانکروماتیک (سیاه و سفید) با تفکیک مکانی ۲۵ متر در جدول (۱) درج شده است.
کاربردهای ماهواره ظفر-۲ با محموله تصویربرداری چند طیفی (رنگی) با تفکیک مکانی ۱۶ متر در جدول (۲) درج شده است.
طراحی و ساخت ارتباطات مخابراتی بین ماهواره ظفر و ایستگاه زمینی به خوبی توسط دانشمندان جوان ایرانی در حوزه مخابرات و فناوری ارتباط فضایی در دانشگاه علم و صنعت ایران انجام شده و امروز با تلاشهای مستمر و همت وافر این عزیزان، دریچههای جدیدی از فناوری فضایی کشور گشوده شده است. برای نخستین بار در عرصه صنعت فضایی کشور علاوه بر امکان ارسال فرامین از زمین به ماهواره و امکان دریافت اطلاعات تلهمتری شده از فضا درخصوص وضعیت قطعات ماهواره؛ برقراری ارتباط صوتی دو نفر (موبایل فون) در یک گستره ( فوت پرینت ) مخابراتی ماهواره و دریافت، ذخیره و ارسال اطلاعات از طریق کانالهای ارتباطی ماهواره ظفر بین ۲۵۶ کاربر زمینی در گستره جهانی برای ملت عزیز ایران فراهم شده است بطوریکه وضعیت بسیاری از تجهیزات حساس برق، مخابرات، نفت و گاز، خوردروها، کشتیها، قطارها و هواپیما و ... از طریق این کانال های ماهواره ای قابل ارسال به مراکز نظارتی است و دستورات لازم نیز از طریق ماهواره به آنها قابل ارسال میباشد. لذا ارتقا قدرت مدیریت به هنگام به مسئولین عزیز کشور، امکان خدمات رسانی سریع و دقیق به هموطنان را بیش از پیش فراهم میکند.
قابلیت سنجش تشعشعات کیهانی ماهواره ظفر سبب توسعه دانش کشور از محیط فضا شده و مقدمات توسعه قطعات و تجهیزات الکترونیکی در فضا فراهم خواهد شد.