عمومی | پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

بازدید رییس موسسه آموزشی تحقیقاتی صنایع دفاعی کشور از پژوهشگاه

رییس موسسه آموزشی تحقیقاتی صنایع دفاعی کشور و جمعی از کارکنان سازمان اتکا در راستای استفاده از ظرفیتهای پژوهشگاه در زمینه توسعه واحدهای کشت و صنعت و امنیت غذایی از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بازدید کردند.


به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، امیر دریادار دوم فرهاد امیری و هیات همراه در بدو ورود به پژوهشگاه از نمایشگاه دائمی دستاوردهای تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بازدید کردند و در ادامه در نشستی با حضور دکتر خوش خلق سیما، رییس پژوهشگاه و جمعی از معاونان و مدیران پژوهشگاه شرکت کردند.

در این نشست  گزارشی از فعالیتها و دستاوردهای تحقیقاتی پژوهشگاه ارایه و در خصوص زمینه های همکاری فیمابین با توجه به ظرفیت بالای سازمان اتکا در زمینه توسعه واحدهای کشت و صنعت و تولید محصولات غذایی در راستای تامین امنیت غذایی بحث و تبادل نظر شد.
دکتر نیراعظم خوش خلق سیما، رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ابتدای این جلسه ضمن تشکر از حضور امیر دریادار دوم امیری و هیات همراه  در پژوهشگاه و تسلیت وقایع تاسف بار هفته گذشته به بیان تاریخچه ای از تاسیس و توسعه پژوهشگاه پرداخت و گفت:
پژوهشگاه در سال ۱۳۷۸ با ارتقای بخشی از موسسه تحقیقات اصلاح بذر در قالب موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی تشکیل شد و با توسعه فعالیت‌ها طی کمتر از دو دهه در حال حاضر علاوه بر پژوهشکده مرکزی مستقر در کرج دارای پژوهشکده‌هایی تخصصی در حوزه‌های صنایع غذایی، بیوتکنولوژی جانوری، متابولیت‌های ثانویه و گیاهان دارویی در تبریز، رشت و اصفهان است. مدیریت منطقه ای پژوهشگاه در مشهد هم قرار است به مرکز رشد تبدیل شود.
در ادامه این نشست با اشاره به این که محورهای ماموریت پژوهشگاه، تامین امنیت غذایی و توسعه پایدار کشاورزی کشور با غلبه بر چالش‌هایی چون تنش‌های محیطی، هزینه‌های تولید، آلودگی محیط زیست و ارتقای کمیت و کیفیت محصولات و رویکرد اصلی تحقیقات پژوهشگاه، عرضه دستاوردهای قابل تجاری‌سازی است به اهمیت مهندسی ژنتیک و گسترش روزافزون سطح زیرکشت محصولات تراریخته در دنیا پرداخته شد.

در این نشست تصریح شد که در حال حاضر محصولات تراریخته متعددی با صفات نسل دوم مثل مقاومت به خشکی و شوری یا دارای راندمان بالاتر فتوسنتز یا جذب بیشتر مواد از خاک و نیز محصولاتی با ترکیب صفات نسل اول و دوم در دنیا در شرف تجاری‌سازی هستند.
در این پژوهشگاه هم در کنار فعالیت‌هایی که در زمینه تولید محصولاتی با صفات نسل اول  از سال‌ها قبل پیگیری می‌شده، روی محصولات با صفات نسل دوم با تمرکز بر مقاومت به خشکی هم کار می‌شود.
یکی از طرح‌های مهم پژوهشگاه در این زمینه که در نشست مطرح شد طرح تغییر ساختار ریشه برنج با انتقال ژن‌ های موثر در تعداد، طول، قطر و زاویه قرارگیری ریشه‌ها از گونه‌های وحشی برنج به برنج خوراکی است که امید می رود در نهایت به تولید برنجی با ریشه‌های توسعه یافته و حداکثر عملکرد در شرایط خشکی منجر شود.
در ادامه با اشاره به وابستگی کشور به واردات بذور هیبرید در محصولاتی مثل خیار و گوجه فرنگی به موفقیت‌های قابل توجه محققان پژوهشگاه در دستیابی به دانش تولید بذور هیبرید اشاره و تاکید شد در سایر زمینه‌های مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی کشاورزی نیز پروژه‌های کاربردی متعددی در حال اجراست که از جمله آنها طرح "افزایش مقاومت برنج به علف‌کش" و "افزایش کیفیت یکی از روغن‌های خوراکی با فناوری کریسپر" و "تولید و پرورش گیاه شورپسند سالیکورنیا و به زراعی آن" است که طبق بررسی‌های دقیق انجام شده کشت این قبیل گیاهان سازگار با شرایط خشکی و کم آبی از لحاظ اقتصادی و بازگشت سرمایه وضعیت بسیار خوبی دارند.
پس از این نشست بازدیدکنندگان در  بخش های مختلف تحقیقاتی پژوهشگاه حضور یافته و از نزدیک با فعالیتهای تحقیقاتی پژوهشگاه آشنا شدند.

عکس : حسن سمیعی