عمومی | دانشگاه علوم پزشکی همدان

آیین تجلیل از برگزیدگان بیست و پنجمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی برگزار شد


با حضور دکتر ستاری معاون تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری، دکتر نمکی وزیر بهداشت، دکتر ملک زاده معاون تحقیقات وفناوری وزارت بهداشت و دکتر حق‌دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت، آیین تجلیل از برگزیدگان بیست و پنجمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری وب‌دا در همدان به نقل از مفدا، آیین تجلیل از برگزیدگان بیست و پنجمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی صبح امروز دوشنبه ۲۳ دی ماه در سالن رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران با حضور دکتر سورنا ستاری معاون تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری، دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت، دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و دکتر حق‌دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت برگزار شد.

در این مراسم دکتر سورنا ستاری، معاون تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری با بیان این‌که تسلیت می‌گویم خدمت همه عزیزان و مردم شریف ایران، اتفاقات اخیر را که همه را آزرده کرده است، گفت: من فکر می‌کنم که تفاوت ما آدم‌ها از آن لحظه‌ای است که زمین می‌خوریم و می‌خواهیم دوبار ایستاده و مبارزه را ادامه دهیم و پیشرفت و خدمت به مردم و جامعه را دنبال کنیم. خرسندم باری دیگر در جشنواره رازی خدمت شما هستم و از همه تشکر می‌کنم.

اتفاقاتی که در وزارت بهداشت رخ می‌دهد در نوع خود نمونه است

وی با بیان این‌که اتفاقاتی که در وزارت بهداشت رخ می‌دهد در نوع خود نمونه است، گفت: این اتفاقات در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی و بومی سازی و داخلی سازی این محصولات بسیار خوب پیش رفته است و موجب توسعه تکنولوژی و دانش در حوزه بهداشت کشور شده است. در حال حاضر ما بزرگترین شرکت‌های داروسازی و بزرگترین سیستم بیوتکنولوژی منطقه را دارا هستیم در حالی که در مجاور ما کشور ترکیه قرار دارد که حتی یک داوری بیوتک تولید نمی‌کند اما ایران بیش از ۲۰ داروی بیوتک تولید می‌کند آن هم به همت شرکت‌هایی که در برخی بیش از چهار هزار فارغ التحصیل با میانگین سنی ۳۲ سال وجود دارد.

این مقام مسوول با تاکید بر این نکته که خروج دانشجویان داروسازی در کشور کمتر شنیده می‌شود، این موفقیت را نتیجه نگاه وزارت بهداشت دانست و بیان داشت: سازمان غذا و دارو یکی از متوقع ترین سازمان‌هایی است که در کشور داریم اگر چه همیشه نسبت به این ساختارها انتقاد است اما کاش ما این سازمان را در وزارت نفت و یا در وزارت خانه‌های دیگر نیز داشتیم بر این اساس جای تشکر دارد از وزارت بهداشت به دلیل ساختارهایی که در داخل خود ایجاد کرده است.

ستاری تصریح کرد: ۱۱۰ سال فروش نفت خام ما را واردات چی بار آورده است به نحوی که ساختارها، زیرساخت‌های فکری و اداری و بروکراسی اداری ما به طور کامل در راستای حمایت از سیستم واردات است و با تولید و صادرات مخالفت می‌کند. این ساختارهایی است که در زیرساخت‌های فکری ما نفوذ کرده است. این‌که مردم ما به دنبال جنس خارجی هستند نشان از همین نفوذ در زیرساخت‌های فکری ما دارد. ما باید در برابر این ساختار فکری همه با هم مبارزه کنیم.

ایران بهترین تولیدات در حوزه بیوتیک را دارا است

معاون تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر این‌که ما بهترین تولیدات حوزه بیوتک را داریم، ابراز داشت: در راستای رفع مشکلات مالی در حوزه تحقیقات می‌توان به سوی مشارکت بخش خصوصی حرکت کرد. شما شرکت‌هایی دارید که سالیانه صدها میلیارد تومان در خطوط تولید خود در حال سرمایه گذاری بوده و به دنبال نیروی انسانی باهوش در این حوزه هستند.

وی اضافه کرد: این را بدانیم محصول، حاصل سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است، نه تنها این دولت که هر دولتی نمی‌تواند محصول را از پژوهش بیرون بکشد زیرا باید بخش خصوصی در این زمینه وارد عمل شود،  محصول زمانی پیش می‌آید که فردی که می‌خواهد با محصولی رقابت کند از جیب خود در این راستا خرج کند. اتفاقی که اکنون در حوزه بهداشت افتاده است سرمایه گذاری بخش خصوصی است. این سرمایه گذاری روی جوان‌ها و سرمایه‌های ما در حال رخ دادن است.

این مقام مسوول بیان داشت: هر قدر جلوی این مسیر را بازتر و بروکراسی را جلوتر ببریم بیشتر می‌توانیم فرزندانمان را جذب کنیم و موفقیت بیشتری را کسب کنیم.

در ادامه دکتر سعید نمکی؛ وزیر بهداشت با بیان این‌که  غم این ایام را تسلیت عرض می‌کنم که این جشنواره را به غمواره بدل کرده است، گفت: باور کنید در این چند روز حال و هوای حرف زدن ندارم، خیلی سخت است شما شهروندی باشید که از طرفی باید دلتان برای مردم و سلامت مردم بتپد وهم وزیر بهداشت باشید و خودتان را متولی سلامت همه شهروندان کشور بدانید.  غم‌های بزرگی در این روزها بر ملت ایران گذشته است، غم از دست دادن یکی از رشیدترین، دلسوزترین و صادق ترین فرزندان این سرزمین که من به دلیل نزدیکی و آشنایی که با سردار سلیمانی داشتم می‌دانم با چه عشق و حرارتی برای اعتلای این سرزمین لحظه به لحظه جانفشانی می‌کرد.

وی به حوادث روزهای اخیر در سقوط هواپیمای اوکراینی در آسمان کشور اشاره و اضافه کرد: پس از آن جنایت، اتفاقی که برای عزیزان ما در تشییع جنازه سردار شهید سلیمانی در کرمان رخ داد نیز بر غم مردم افزود، من خوشبختانه یا متاسفانه در آن زمان در کرمان حضور داشتم، صحنه غم انگیز این بود که مادری که فرزند شش ساله‌اش را به ICU با حال خفگی برده بودند وقتی من را دید گفت تو رو به روح سردار فرزندم خوب می‌شود؟، که این نشان از تقدسی است که سردار در میان مردم پیدا کرده است. غم انگیزتر از هر دو اتفاق، سقوط هواپیما اوکراینی بود که مردم این سرزمین را داغ دار کرد و از آن بدتر این که وزیر بهداشت و اعضای کابینه باید از صفحه تلویزیون خبر این اتفاق را دریافت می‌کردند.

نمکی با تاکید بر این‌که روزهای سختی است اما این کشور را باید اداره کرد و به حال مردم باید پرداخت، ابراز داشت: ما در همه عرصه‌های ملی دستاوردهای بزرگی داشته‌ایم و اگر بخوهیم این دستاوردها در عرصه‌های مختلف را با هم مقایسه کنیم؛ دستاوردهای ما در عرصه سلامت و نظام ارایه خدمت در این عرصه جز مطلوب‌ترین و پیشتازترین دستاوردهای ملی است. اگر به عنوان اندیشمندان آشنا به عدد و رقم مقایسه‌ای به شاخص‌های متعلق به عرصه تندرستی و سلامت داشته باشید درخواهید یافت که رشدی که در این راستا ما داشته‌ایم بسیار ارزشمند است.

وزیر بهداشت موفقیت‌های حاصله را نتیجه تلاش محققان برجسته دانست و اضافه کرد: ما در عرصه دارویی با کمک محققان بیش از ۹۷ درصد از داروهای کشور را تولید می‌کنیم و برای آن سه درصد باقی مانده نیز برنامه گسترده ملی داریم. شاید حضور بنده این کمک را کرد که نگذارم در زیر بولدزر واردات، فرآورده‌های ملی له شوند و امیدوارم بتوانیم با این روند کمک موثری به خودکفایی ملی در عرصه تولیدات دارویی و تجهیزات پزشکی کشور داشته باشیم.

۲۰ درصد کاهش در واردات دارو و تجهیزات پزشکی در کشور

این مقام مسوول به برنامه‌های سال آینده وزارت بهداشت در حوزه حمایت از تولید داروی داخلی پرداخت و در ادامه خاطر نشان کرد: ما از مبلغ سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو مصرف دارو و تجهیزات پزشکی وارداتی سال گذشته، به سه میلیارد یورو یعنی حداقل ۲۰ درصد کاهش رسیده‌ایم و تلاش داریم همین مقدار را نیز به سمت و سوی تولید داخل هدایت می‌کنیم. در سال آینده نیز کاهش حداقل ۲۰ درصدی واردات دارو و تجهیزات پزشکی را با تکیه بر تولید داخل را خواهیم داشت.

بودجه بخش سلامت از جی دی پی در دولت یازدهم رشد سه درصدی داشته است

نمکی با اشاره به میزان بودجه بخش تحقیقات بیان داشت: بنده ضمن قبول این‌که سهم ما از تولید ناخالص ملی کم است، اما باید بگویم سهم بخش سلامت از جی دی پی در دولت یازدهم از شش به ۹ رسیده است که در خصوص پایین بودن سهم بخش تحقیقات از جی دی پی باید بخش‌های مختلف در این خصوص نقش آفرینی کنند، البته این نکته را نیز تاکید کنم که ما برای خودمان در عرصه نظام سلامت و دانشگاه‌های علوم پزشکی با افزایش سه درصد از جی دی پی، سهم بیشتری از درآمد ملی قائل نیستیم؛ این را من به عنوان کسی که سال‌ها در سازمان برنامه بودجه حضور داشته‌ام می‌گویم. این سهم ارزنده است اما متاسفانه در توزیع این منابع درون این بخش، پژوهش را آن‌گونه که باید ندیده‌ایم.

این مقام مسوول اضافه کرد: قسمتی از این مشکل باز می‌گردد به تمهیداتی که در درون وزارتخانه باید دیده می‌شد و کمتر دفاع و پیگیری شده است، رشد بودجه‌های پژوهشی آن گونه که باید نبوده و بیشتر به درمان، دارو و بهداشت پرداخته شده است که این بحث باید جدی دنبال شود.

وی به مشارکت بخش خصوصی اشاره کرد و بیان داشت: حدود ۵۲ درصد بودجه‌های پژوهشی و تحقیقاتی کشورهای پیشرفته دنیا از بخش خصوصی تامین می‌شود، در بودجه پژوهشی آمریکا  از ۴۸ درصد باقی مانده نصفی در بخش زیرساخت‌های دفاعی و امنیتی، قسمت عمده‌ای در آی تی و فناوری‌های نو و قسمت کمتری به بخش سلامت می‌رود. در واقع بخش سلامت را بیشتر بخش خصوصی تامین می‌کند. این حرکت در وزارت بهداشت نیز اکنون آغاز شده است و با پیوند با شرکت‌های دانش بنیان که مترقی‌ترین نوع برنامه‌ریزی پایدار برای پژوهش و اشتغال است می‌توانیم این مرمت را از بخش خصوصی دنبال کنیم.

وزیر بهداشت به اهمیت پژوهش‌های منتهی به دستاورد اشاره کرد و گفت: باید پژوهش‌های ما  گره گشای مشکلات نظام و مردم باشد، من بارها از استاد دکتر ملک زاده خواهش کردم در طرح‌های بزرگ ملی، پژوهشگران دانشگاه‌ها وارد شوند. در بخش بیماری‌های واگیر با توجه به این که قسمت عمده مشکلات ما در این بخش است، کار را با موضوع پرفشاری خون آغاز کرده‌ایم و نیازمند حضور مستمر بخش پژوهش در این برنامه هستیم.

نمکی به تحقیقات و ارتباطات بین رشته‌ای اشاره کرد و گفت: ما در بیرون و درون وزارت بهداشت به صورت جزیره‌ای عمل می‌کنیم، ما باید از ظرفیت و پتانسیل محققان ملی بیشتر استفاده کنیم زیرا هر یک دانشجوی PH.D و کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های کشور یک سرمایه هستند. اگر بخواهیم در بخش سلامت کار بزرگی بکنیم باید در عرصه‌های بیرون این بخش پا بگذاریم زیرا ما ایرانیان بسیاری داریم که دلشان برای کشور می‌تپد.

در ادامه دکتر رضا ملک زاده؛ معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با بیان این‌که تسلیت می‌گویم شهادت سردار عزیز اسلام و یارانشان و عزیزانی که در مراسم تشییع جنازه ایشان از دست دادیم گفت: تسلیت می‌گویم غم از دست دادن عزیزانی که در سقوط هواپیمای اوکراینی جان خود را از دست دادند، از جمله ۲۵ نخبه برجسته کشور که در این هواپیما حضور داشته و این ضایعه بزرگی است. باید تلاش کنیم که یاس و ناامیدی را از خودمان دور کرده و با امید جلو برویم. امید داریم این جشنواره که در این شرایط سخت، به سختی برگزار شد نوید دهنده آینده روشن تری برای کشورمان باشد.

وی ادامه داد: خوشبختانه در کشورمان ایران۷۰ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی و بیش از ۷۰۰ مرکز تحقیقات علوم پزشکی وجود دارد که مصداق بارزی از علم و عمل توامان هستند، ما در حقیقت به کار گیرنده نیروی انسانی هستیم که خودمان تربیت می‌کنیم و مسوول ارایه خدمات می‌باشیم. ما در آموزش، پژوهش، نواآوری، فناوری، کارآفرینی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی تلاش می‌کنیم وتوانسته‌ایم بعد از انقلاب با نظام بی‌نظیری که از نظر شبکه‌های بهداشتی و خانه‌های بهداشت داشته‌ایم تمام شاخص‌های بهداشتی خود را اصلاح کنیم.

۲۷ درصد از مقالات داغ کشور مربوط به موضوعات پزشکی است

این مقام مسوول تصریح کرد: این موفقیت‌ها در شرایطی است که ما از نظر علمی و تولیدات مقالات توانسته‌ایم از رقم هزار به بیش از ۲۰ هزار مقاله در سال برسیم، این موفقیت در مورد مقالات معمولی نیست، گاه برای نوشتن یک مقاله باید بین ۱۰ تا ۱۵ سال تلاش کرد. این موفقیت‌ها موجب شده که ما در بهترین سایتیشن‌ها (شاخص استنادی) دنیا رشد کرده و موفق شده‌ایم در بهترین مجلات دنیا مقاله چاپ کنیم، ۲۷ درصد از مقالات داغ کشور مربوط به موضوعات پزشکی است و ۲۸ درصد از مقالات پر استناد که هر کدام عمری را از یک محقق و یا یک تیم تحقیقاتی گرفته است در خصوص مقالات علوم پزشکی است.

برای اولین بار رتبه هفتم جهان در بخش استنادات داروسازی را کسب کرده‌ایم

ملک زاده با بیان این‌که رتبه ما در سال ۲۰۱۸ همانگونه که در کل علم شانزدهم هستیم در تعداد مقالات و در استنادات نیز رتبه ۱۶ جهانی است، گفت: این رتبه را برای اولین بار در سال ۲۰۱۸ کسب کرده‌ایم و این در حالی است که در پزشکی بالینی نیز رتبه ما ۱۶ است که قبلا پایین‌تر بوده است. در استنادات پزشکی رتبه ما بسیار بالاتر است به نحوی که رتبه ۲۱ را کسب کرده‌ایم. در داروسازی در بخش استنادات برای اولین بار رتبه هفتم جهان را کسب کرده‌ایم که این تنها مقاله در خصوص داروسازی نیست بلکه ما در حال تولید جدیدترین داروهای دنیا با قیمت بسیار ارزان در داروخانه‌های کشور به همت گروه داروسازی خود هستیم آن هم در حالی که تنها ۱۲ درصد اعضای هیات علمی کشور را دارا بوده اما ۳۰ درصد از تولید علم در رشته پزشکی را به خود اختصاص داده‌ایم.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان این‌که ما در تعداد مقالات در استنادات در رشته داروسازی و علوم بهداشتی، رتبه اول را در منطقه دارا هستیم، بیان داشت: در سال ۲۰۱۹ ما رتبه پانزده جهان را در حوزه مقالات کسب کرده‌ایم و یک رتبه بهتر شده‌ایم، در ادامه موفق شده‌ایم بهترین مقالات را در برخی موضوعات بسیار مهم در بهترین مجلات دنیا به چاپ برسانیم به نحوی که خیلی از افرادی که در خارج کشور بودند از این موفقیت تعجب کردند. در استنادات نیز امروز ما توانسته‌ایم با ۵۵ هزار استناد در یک سال، رتبه چهاردهم در جهان و اول منطقه را کسب کنیم.

وی بیان داشت: وقتی به منطقه نگاه می‌کنیم ۳۰ درصد از کل مقالات خاورمیانه و شمال آفریقا مربوط به ایران است، وقتی به کل کشورهای اسلامی نگاه می‌کنیم نیز سهم تولیدات علمی ایران ۲۲ درصد است و این عددها در خصوص مقالات با کیفیت و با استناد، رشد بیشتری از خود نشان می‌دهد. در مجلات برتر دنیا مقالات ما در سال‌های اخیر دو برابر شده است که این کار سختی است.

۹۰ پژوهشگر برتر و دانشمند یک درصد برتر جهان از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور هستند

این مقام مسوول بیان داشت: نکته مورد توجه دیگر این که ۶۵ دانشگاه کشور در بین دانشگاه‌های برتر دنیا هستند و ۳۵۴ پژوهشگر ایرانی که دراین جمع نیز تعدای از آن‌ها حضور دارند جز یک درصد برتر پژوهشگران دنیا محسوب می‌شوند. نکته این‌که از ۶۵ دانشگاه عنوان شده ۲۲ دانشگاه از دانشگاه‌های علوم پزشکی هستند. وقتی به ۳۵۴ پژوهشگر برتر ایرانی نگاه می‌کنیم ۹۰ نفر در رشته پزشکی هستند. در تولید مهندس نیز ما رشد بسیار خوبی داشتیم و شاید بتوان گفت بعد از روسیه ما بیشترین مهندس را تربیت می‌کنیم.

ملک زاده یادآور شد: ما توانستیم به سوی مرجعیت علمی حرکت کنیم  به نحوی که در طول پنج سال گذشته حدود پنج میلیون مقاله ایرانی دانلود شده است و دیگر این‌که افرادی از ۱۱۸ کشور جهان از این مقالات استفاده و یا به آن استناد کرده‌اند به نحوی که نزدیک به ۷۵ هزار استناد از کشورهای مختلف به مقالات ایرانی دیده می‌شود که این ما را به سمت داشتن مرجعیت علمی پیش می‌برد.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان این‌که در برخی از مهمترین خدمات درمانی در دنیا رتبه‌های قابل توجه متعلق به ایران است، یادآور شد:  در سلول‌های بنیادی، پیوند کبد، پیوند مغز استخوان، فناوری نانو و سایر فناوری‌ها، موفقیت‌های خوبی نصیب ایران شده است. بر این اساس یک نظام ارزشیابی ایجاد شده است که این روزها بیشتر به سمت کیفی کردن این ارزشیابی در حال حرکت هستیم. همچنین سامانه‌هایی را تعبیه کرده و در اختیار همه اعضای هیات علمی خود قرار داده‌ایم که در دسترس همه وجود دارد.

وی گفت: یکی از مهمترین کارهای ما درسال‌های گذشته تقویت زیرساخت‌ها بوده است زیرا نگاه ما بیشتر به آینده است و برای اینکه در آینده بتوانیم رتبه‌های بیشتری را به دست آوریم تلاش‌هایی از جمله ایجاد موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی، برنامه ملی ثبت بیماری‌ها، ایجاد مرکز کهورت بالغین، تشکیل تیم‌های تحقیقاتی، حمایت از مراکز تحقیقاتی و برنامه ملی کنترل سرطان را در سطح کشور صورت داده‌ایم.

این مقام مسوول بیان داشت: ما ۱۸ اتاق تمیز بسیار خوب داریم که در حوزه فناوری در اختیار محققان است و تنها در موسسه نیماد توانسته‌ایم گرنت‌های متعددی به محققان ارایه کنیم. به نحوی که در هشت فراخوانی که داشته‌ایم حدود هزار و ۲۱۲ پژوهش گر فرهیخته گرنت دریافت کرده‌اند. در موسسه نیماد ما از شش هزار و  ۷۷۷ محقق حمایت مستقیم خود را انجام داده‌ایم. در فناوری و نوآوری تلاش بسیاری کرده‌ایم و تقریبا یک سوم از شرکت‌های دانش بنیان کشور را در اختیار داریم همان‌گونه که فعالترین بخش‌های فناوری کشور در فناوری دارویی را نیز در اختیار داریم.

ملک زاده با تاکید بر این‌که هنوز در بخش فناوری نیازمند سرمایه گذاری هستیم، خاطر نشان کرد: باید نتایج تحقیقات به رفع مشکلات و ارتقای سلامت ختم شود، در همین راستا اخیرا با صندوق نوآوری و شکوفایی به دنبال ایجاد ارتباط قوی تر بین بخش فناوری و تحقیقات هستیم. ما فکر می کنیم باید مسوولان کشور در خصوص بودجه تحقیقات فکری کنند. در بهترین شرایط ما سه دهم درصد از تولید ناخالص را صرف بخش تحقیقات علم و فناوری می‌کنیم در حالی که میزان بودجه‌ای که برای یارانه انرژی می‌دهیم بیش از ۵۰ میلیارد دلار است.

وی گفت: در دور بیست و پنجم جشنواره، برگزیدگان حقیقی و حقوقی داریم که پس از بررسی دقیقی که انجام دادیم و بر اساس شاخص‌های امتیاز دهی، ۱۲ نفر فرد حقیقی را برگزیده کردیم. سال قبل تعداد برگزیدگان بیشتر بود که معیارها کیفی را بیشتر و تعداد برگزیدگان حقیقی را کمتر کردیم که در این راستا از همه تشکر می‌کنیم.

در پایان دکتر شاهین آخوند زاده؛ قائم مقام معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، گفت: هفته بسیا سختی را پشت سر گذاشتیم خصوصا سانحه برخورد هواپیما که دوستان بسیار عزیزی به این دلیل داغدار شدند و از همین جا باری دیگر به دوست و برادر گرامی خود دکتر اسدی لاری تسلیت می‌گویم.

وی به سابقه اولین دوره از برگزاری جشنواره رازی اشاره کرد و بیان داشت: در سال ۱۳۷۴ اولین دوره این جشنواره به همت مرحومه دکتر صانعی برگزار شد در این ۲۵ سال همراه با برگزاری جشنواره رازی ما رشد و شکوفایی پژوهش کشور را دیدیم، بسیاری از این نمادهای رشد و پیشرفت پژوهش کشور در بخش‌های جشنواره رازی به تدریج وارد شد به عنوان مثال در دوره‌های اول بخش فناوری وجود نداشت و امسال و در دو سال گذشته ما بخش مراکز رشد دانشگاهی را داریم که نشان می‌دهد ما در جشنواره رازی و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور به بخش فناوری توجه خاصی نشان داده‌ایم.

وزارت بهداشت ۲۰ هزار عضو هیات علمی دارد

این مقام مسوول بیان داشت: برای آن‌که مظلومیت بخش تحقیقات علوم پزشکی کشور  را برای دوستان نشان دهم، مقایسه‌ای از تولیدات علمی در بخشی از علوم انسانی یعنی علوم اجتماعی و یکی از بخش‌های موفق در تحقیقات علوم پزشکی کشور یعنی بخش دارو و داروشناسی کشور ارایه می‌دهم. در دو وزارت خانه بهداشت و علوم چیزی حدود ۸۸ هزار عضو هیات فعالیت می‌کنند. از این تعداد ۲۰ هزار نفر در وزارت بهداشت هستند که بخش بالینی در وزارت بهداشت مهمترین وظیفه‌اش ارایه خدمات درمانی است یعنی برخلاف وزارت علوم که ۶۸ هزار عضو هیات علمی دارد که عمدتا وظیفه آموزش و پژوهش  را دارند اما دوستان ما در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور مهمترین و بزرگترین ماموریتشان ارایه خدمات درمانی است.

آخوندزاده افزود: نکته این که از ۶۸ هزار عضو هیات علمی در وزارت علوم ۲۰ هزار نفر یعنی به تعداد کل اعضای هیات علمی وزارت بهداشت در بخش علوم انسانی فعالیت می‌کنند. حال اگر نگاهی داشته باشیم به اعتبارات پژوهشی در کتاب بودجه، می‌بینیم از ۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه پژوهشی کشور سهم ستاد و دانشگاه‌های علوم پزشکی وزارت بهداشت هزار میلیارد تومان و سهم وزارت علوم حدود سه هزار میلیارد تومان است. در این میان سهم علوم پزشکی با سهم بخش علوم انسانی در وزارت علوم برابر می‌شود.

قائم مقام معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان این‌که در قسمت سوشیال ساینس(زیست اجتماعی) ما جایگاه ۳۰ را از نظر تعداد مقاله در سال ۲۰۱۲ داریم اما از نظر اچ اندکس( معیار رتبه بندی سطح نویسندگان ) که شاخص کمی و کیفی است رتبه ۴۴ در جهان و در منطقه رتبه سوم را بعد از ترکیه و رژیم اشغالگر قدس دارا هستیم. در حقیقت در پنج سال گذشته بخش علوم اجتماعی کشور تکان‌هایی به خود دیده است و در سال‌های دورتر وضع خوبی نداشته است.

وی اضافه کرد: ۲۵ سال قبل ما در علوم پزشکی همین جایگاه را داشته‌ایم یعنی جایگاهی که امروز علوم اجتماعی در کشور دارد را ۲۵ سال قبل ما در علوم پزشکی داشته‌ایم  و رتبه سوم را از نظر تحقیقات علوم پزشکی کشور کسب کرده بودیم.

این مقام مسوول با بیان این‌که امسال رشته داروسازی بر اساس تعداد مقالات رتبه هشت دنیا را کسب کرده است و از کشوری مانند فرانسه جلو تر است گفت: ایمپکت (ضریب تاثیر) تحقیقات داروسازی را بسیار ملموس می‌توان در بحبوحه تحریم ۱۰۰ درصدی مشاهده کرد که تحقیقات داروسازی ما چه کمکی به شرکت‌های دانش بنیان داروسازی کرده است تا در عین تحریم صنعت داروسازی کشور و داروی کشور فلج نشود.

آخوند زاده با بیان این‌که حال سوال این است که این موفقیت‌ها چگونه بعه دست آمده است؟ اظهار داشت: ما از ترکیه در حوزه تحقیقات جایگاه بالاتری داریم اما تنها نگاهی به بودجه‌های تحقیقاتی این کشور در سال ۲۰۱۸ نشان می‌دهد که حدود ۹۶ صدم درصد از جی دی پی یعنی حدود یک درصد از بودجه در ترکیه به بخش تحقیقات تعلق می‌گیرد این در حالی است که تنها دو نیم میلیارد دلار سهم تحقیقات دانشگاه‌های دولتی ترکیه در سال گذشته شده است که رقمی حدود هفت میلیارد دلار بودجه توسعه پژوهش و تحقیقات و فناوری در این کشور را شکل می‌دهد.

وی اضافه کرد: ۲۵ سال قبل که محققان کشور تقاضا داشتند سهم پژوهش از جی دی پی افزایش پیدا کند ما چیزی شبیه ترکیه بودیم. ترکیه از شش دهم درصد شروع کرده و در پی افزایش به یک درصد رسیده است، اما ایران در طول ۲۵ سال، بودجه این بخش را به چهار دهم و در ادامه به سه دهم درصد رساند یعنی در این حوزه برخلاف ترکیه ما عقب رفت داشته‌ایم. اکنون محققان  کشور نسبت به ۲۵ سال قبل در پژوهش فقیرتر شده‌اند به نحوی که آن زمان پول بود و محقق نبود، اما اکنون محققان با پول پژوهش، حق الزحمه همکاران خود را هم نمی‌توانند پرداخت کنند که امید داریم در این بخش وضعیت تغییر کند.

در پایان این مراسم از برگزیدگان بیست و پنجمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی با اهدای تندیس جشنواره، لوح تقدیر و جوایز نقدی تقدیر شد و عکس یادگاری بیست و پنجمین دوره از جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی خاتمه بخش این مراسم بود.