خود مراقبتی تغذیه ای یعنی رعایت سه اصل تعادل، تنوع و تناسب در برنامه غذایی روزانه
دهمین بسیج ملی تغذیه سالم با شعار ترویج تغذیه سالم با تاکید بر جایگزین های غذایی در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی برگزار می شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از معاونت امور بهداشتی، این طرح ملی که هر ساله با هدف ارتقای سطح آگاهی عموم جامعه در سطح کشور برگزار می شود، از ۱۴ دیماه همزمان با سایر دانشگاهها آغاز شده و تا ۳۰ دی ماه ۹۸ادامه خواهد یافت.
اضافه وزن و چاقی به عنوان یک مشکل اپیدمیک در دنیا مطرح است و در افزایش شیوع بسیاری از بیماری های غیر واگیر نقش دارد. در حال حاضر ترکیبی از رژیم های غذایی ناسالم و سبک زندگی بی تحرک باعث افزایش چاقی و اضافه وزن در جهان شده است.
مطالعات اخیر حاکی از افزایش سریع میزان بروز اضافه وزن و چاقی در همه گروه های سنی به خصوص کودکان و نوجوانان است.
تغذیه سالم یکی از ارکان خودمراقبتی است
متاسفانه امروزه مشکل چاقی فقط در گروههای پر درآمد دیده نمیشود، بلکه اقشار کم درآمد نیز با بودجه محدودی که دارند، به درستی مواد غذایی را استفاده نمی کنند. پیروی از الگوی غذایی سالم شرط اصلی سلامتی است و رعایت تغذیه صحیح یکی از ارکان خودمراقبتی است.
خود مراقبتی تغذیه ای یعنی رعایت تعادل، تنوع و تناسب در برنامه غذایی روزانه
خود مراقبتی تغذیه ای به معنای رعایت سه اصل تعادل، تنوع و تناسب در برنامه غذایی روزانه است و با روش های جایگزینی مواد غذایی، استفاده از منابع غذایی موجود و در دسترس می توان نیازهای تغذیه ای را تامین کرد.
در واقع به جای مصرف بی رویه مواد غذایی مضر که عامل خطر مهم ابتلا به بیماری های غیر واگیر ، انواع سوء تغذیه (چاقی، لاغری، کم وزنی و کوتاه قدی) و کمبود ریزمغذی ها هستند، از غذاهای سلامت محور با توجه به وضعیت اقتصادی خانواده می توان بیشتر استفاده کرد.
برنامه های دهمین بسیج اطلاع رسانی تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه
به گرازش معاونت بهداشتی دهمین بسیج اطلاع رسانی تغذیه با هدف ارتقای آگاهی، نگرش و عملکرد خانواده ها در خصوص جایگزین های مواد غذایی طبق هرم غذایی سالم برگزار می شود.
در این بسیج ملی اقدامات متعددی در راستای ترویج تغذیه سالم انجام شد که از آن جمله می توان به برگزاری جلسات آموزشی در مراکز و پایگاه های سلامت، مدارس، فرهنگسراها و خانه های سلامت، ادارات، مهد کودک ها، آموزش به سفیران سلامت و اجرای برنامه های نمادین زنگ صبحانه و میان وعده سالم در مدارس و ایجاد غرفه اطلاع رسانی و مشاوره تغذیه در سطح شهر اشاره کرد.
برگزاری جشنواره های غذایی با تاکید برغذاهای گیاهی و حبوبات، برگزاری جلسات آموزشی در خصوص ویژگی های الگوی غذای سالم، استفاده از پتانسیل های آموزشی ادارات مختلف برای اطلاع رسانی عمومی و آموزش تغذیه سالم، آموزش های هرم غذایی و تغذیه سالم در مدارس از دیگر فعالیتهای انجام شده در این زمینه است.
همچنین با هدف پیشگیری از اضافه وزن و کنترل چاقی دانش آموزان، برنامه هایآموزشی و فرهنگ سازی در راستای مدیریت مصرف غذا و کاهش ضایعات غذا طراحی شد که از آن جمله می توان به برگزاری جلسات آموزشی و جشنواره های غذای سالم، آموزش هرم غذایی ایران و جایگزین های موادغذایی، ضرورت کاهش مصرف قند، نمک و چربی، افزایش مصرف میوه، سبزی و لبنیات کم چرب، رعایت تغذیه صحیح برای پیشگیری از چاقی و بیماری های غیر واگیر اشاره کرد.
معاونت امور بهداشتی دانشگاه درصدد است که با آموزش و اطلاع رسانی الگوی تغذیه سالم به جامعه شاهد پیشگیری از بروز اضافه وزن و بیماری های غیرواگیر درکشور باشیم.
توصیه های مهم تغذیه ای
ازکودکی با اضافه کردن سبزی ها به غذای کودک،او را با انواع سبزی ها آشنا کنید تا به مصرف آنها عادت کنند.
فرزندتان را باطعم میوه های مختلف آشنا کنید تا مصرف روزانه میوه به یک عادت برای وی تبدیل شود.
ذائقه کودکان را از اوایل زندگی به غذای کم نمک،کم چرب و کم شیرین عادت دهید.
برای تامین پروتئین موردنیاز ازحبوبات استفاده کنید. حبوبات منبع پروتئین و جایگزین مناسب گوشت هستند.
ترکیب غلات( نان و برنج) همراه با حبوبات پروتئین موردنیاز بدن را تامین می کند.
تخم مرغ منبع غنی از پروتئین و جایگزین مناسب گوشت است.
سلامت قلب را با کاهش مصرف نمک تضمین کنید.
چاقی دوران کودکی مساوی است با ابتلابه فشار خون بالا و دیابت در بزرگسالی
مصرف روغن جامد طعم سلامتی را از شما می گیرد.
با افزایش مصرف حبوبات، سبزی و میوه از سرطان و دیابت پیشگیری کنیم.
مصرف نوشابه های گازدار و نوشیدنی های شیرین را محدود کنید.
با کاهش مصرف قند،شکر و شیرینی؛ طعم سلامتی را بچشید.
مصرف سبزی های متنوع را در وعده های غذایی روزانه فراموش نکنید.
نصف بشقاب غذای خود را همیشه به سبزی و سالاد اختصاص دهید.
ادویه ها را جایگزین نمک کنید.
همه مواد غذایی دارای سدیم(نمک پنهان) هستند،مراقب نمک پنهان باشید.
یادتان باشد،هر چه در مصرف روغن بیشتر خسیس باشید،سلامت شما بیشتر تضمین می شود.
سعی کنید کمتر از غذاهای سرخ کرده استفاده کنید.
به جای نان های سفید از انواع نان هایی که سبوس بیشتری دارند استفاده کنید.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: ۷۷۰۰ س.ع