شروع ثبت نام در جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان- ۱۳۹۸
معرفی
جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان به صرفاً به سازمان هایی تعلق میگیرد که تجارب برتر خود را در ارتباط با ۹ معیار مدل تعالی آموزش و توسعه منابع انسانی ارائه دهند. به بیان دقیقتر این جایزه امکان مشارکت سازمانهایی که علاقهمند به حضور و معرفی تنها یک بخش از تجربه خود هستند و تمایلی به شرکت در فرایند کامل جایزه ملی تعالی آموزش و توسعه را ندارند، میسر میسازد.
دانلود پوستر برترین تجارب آموزش و توسعه کارکنان
برخی از سازمان های شرکت کننده در جایزه برترین تجارب آموزش و توسعه کارکنان
۹ معیار مدل تعالی آموزش و توسعه منابع انسانی
- رهبری آموزش و توسعه،
- فرهنگ یادگیری و توسعه،
- استراتژیهای آموزش و توسعه،
- نیازسنجی،
- طراحی و برنامهریزی،
- مدیریت اجرایی آموزش،
- پایش و ارزشیابی،
- نتایج عملکردی آموزش؛
- نتایج سازمانی؛
اهداف جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان
- شناسایی، انتخاب و تقدیر از برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه منابع انسانی
- ایجاد بانک تجارب برتر
- تقدیر از سازمان هایی که در کل معیارهای مدل تعالی بهترین نیستند، اما اقدامات مطلوب و مناسبی در هر حوزه های خاص طراحی و استقرار داده اند
- توسعه فرصتهای آموختن و برگزاری سفرهای یادگیری به منظور معرفی و هم آموزی از این تجارب
- شناسایی قابلیتهای بالقوه و بالفعل سازمانهای ایرانی به منظور آمایش کلان این حوزه
- شناسایی پروژههای مشترک و کلان به منظور مرتفع ساختن ها نیازهای همگانی و در ابعاد ملی ایران
- مدیریت دانش؛ شناسایی، مستندسازی و تسهیم تجارب برتر از طرق متعددی همچون کتاب، سمینارها، نشست های تخصصی، سخنران
هزینه شرکت در جایزه برترین تجارب آموزش و توسعه کارکنان
سازمانهای متقاضی شرکت در فرایند برترین تجارب آموزش و توسعه باید جهت تکمیل فرایند ثبت نام نسبت به واریز وجه جایزه به مبلغ (۲۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال) به حساب انجمن اقدام کنند.
دانلود برنامه زمان بندی ارزیابی برترین تجارب آموزش و توسعه
نحوه ثبت نام در جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان
داوطلبان جهت شرکت در جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان میتوانند با مطالعه کتابچه راهنما و ضمن پذیرش مقررات عمومی جایزه به تکمیل فرم ثبتنام اقدام نموده و اصل مدارک مورد نیاز را به همراه فرم مربوطه به دبیرخانه انجمن علمی آموزش و توسعه منابع انسانی ارسال نمایند.
روش ارزیابی متقاضیان جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان
سازمانهای متقاضی شرکت در این جایزه، درخواست خود را با تکمیل فرم ثبتنام (خوداظهاری) و نهایتا در قالب ۱۵ صفحه، با لحاظ کردن موارد مورد نیاز، به دبیرخانه انجمن علمی آموزش و توسعه منابع انسانی اعلام میکنند. همچنین سازمان متقاضی میتواند فایل مبسوط تجربه مورد نظر شامل؛ کتابچه، اسناد پشتیبان، نرم افزار، پاورپوینت، فیلم و یا هر مستند دیگری را به ضمیمه فرمهای تعیین شده ارسال کند. با توجه به کیفی بودن این بخش و نیاز به خبرگی برای تصمیمگیری برترین تجارب، کارگروهی متشکل از ۴ سرارزیاب حرفه ای و نیز ۲ استاد برجسته دانشگاهی، از طریق مطالعه انفرادی تجربه و همچنین برگزاری جلسه هم اندیشی و نهایتاً اجماع تیمی، نسبت به برتری تجربه ارائه شده و تصمیم به معرفی و تقدیر از آن قضاوت خواهند کرد.
سطوح جایزه برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه کارکنان
این جایزه فاقد سطح بندی است و کلیه تجارب پس از بررسی، در ۹ بخش مدل تعالی آموزش و توسعه دسته بندی و معرفی خواهند شد. معرفی این تجارب منوط به تایید تیم ارزیابی جایزه برترین تجارب است.
نکته۱: ضمانتی برای معرفی همه تجارب متقاضی وجود ندارد و صرفاً با تایید تیم ارزیابی جایزه برترین تجارب، نسبت به معرفی یک یا چند تجربه اقدام خواهد شد.
نکته ۲: در صورت ضعیف بودن کیفیت تجارب ارائه شده، ممکن است طی یک سال در تعدادی از معیارهای مدل تعالی و یا حتی هیچ تجربهای به عنوان برتر دست نیابد. این بخش صرفاً به شرط کیفی بودن تجارب قابل برگزاری و معرفی و تقدیر است.
ساختار تیم ارزیابی برترین تجارب حوزه آموزش و توسعه
مقررات عمومی جایزه برترین تجارب آموزش و توسعه
۱. سازمانهای متقاضی میتوانند بدون محدودیت و در هر نه معیار مدل تعالی آموزش و توسعه نسبت به کاندید و ثبت نام تجارب خود اقدام کنند.
۲. تیم ارزیابی اختیار کامل در تایید و یا عدم پذیرش تجارب ارائه شده دارد و این بخش از جایزه فاقد هر گونه امکان طرح شکایت و ارزیابی مجدد است.
۳. تیم ارزیابی پس از مطالعه خود اظهاری و مستندات پیوست تجارب ارائه شده، میتواند نسبت به دعوت از مسئولین و کارشناسان سازمان متقاضی و یا درخواست برای بازدید از تجربه مورد نظر اقدام کند. بدیهی است مسئولیت و کلیه هزینه های برنامهریزی حضور و یا زمینه سازی حضور تیم ارزیابی در محل بر عهده سازمان متقاضی است.
۴. تجارب ارائه شده در صورت عدم تایید تیم ارزیابی میتوانند در سالهای بعد مجدداً در فرایند ارزیابی برترین تجارب حضور یابند.
۵. سه نفر سرارزیاب عضو تیم ارزیابی پیش از برگزاری فرایند، به سازمان متقاضی معرفی و نسبت به عدم تعارض منافع ایشان با سازمان استعلام صورت میگیرد.