پیاده سازی کاربردهای فناوری واقعیت مجازی در صنعت برق
براساس گزارش موسسه تحقیقاتی ABI در خصوص چشمانداز تحول دیجیتال، انتظار میرود درآمد بازار (Augmented Reality) AR در صنایع برق و انرژی تا سال ۲۰۲۲ به ارزشی معادل ۱۸ بیلیون دلار برسد. اهمیت استفاده از این فناوری در صنعت انرژی توسط موسسه تحقیقات برق آمریکا (EPRI) نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا EPRI با فروشندگان متعددی برای راهاندازی پایلوتهایی جهت به کارگیری AR برای عملیات بهرهبرداری در صنعت برق همکاری میکند.
مطالعات تطبیقی نشان میدهد که استفاده از این فناوری در صنعت برق دنیا در حال گسترش روزافزون بوده و شرکتهای برق در کشورهای پیشرفته، برنامه و بودجههای مبسوطی جهت توسعه این فناوریها و استفاده از آن در نظر گرفتهاند. نمونههایی از فعالیتهای سازمانهای معتبر برق در بکارگیری AR در صنعت برق به شرح زیر است:
استخراج لیست داراییها و تعمیر پست (Duke)؛ تجسم سازی کابلها و کانالها، تجهیزات و ساختارها ، ابزار پشتیبانی از عیبیابی، تعمیر و نگهداری (ConED)؛ قرائت حسگرها و کمک به تصمیمگیری مناسب (KEPCO)؛ امنیت و ارگونومی (Ameren)؛ تعمیر از راه دور پست (AEP)؛ ایمنی (NYPA)؛ بازرسی جوش، تعمیر رله پست (ENEL).
«مرکز برنامهریزی و پشتیبانی فناورانه تحول دیجیتال در صنعت برق و انرژی مستقر در پژوهشگاه نیرو»
با هدف رصد و توسعه فناوریهای نوین در عرصه دیجیتال و پیادهسازی تکنولوژیهای مورد نیاز صنعت، در قالب طرح فناورانه «توسعه فناوریهای واقعیت مجازی/افزوده در صنعت برق» به پیادهسازی این فناوریها برای استفاده در صنعت برق، و همچنین آموزش و فرهنگسازی از طریق برگزاری دورههای آموزشی برای بخشهای مختلف صنعت برق و ارائه سرویسهای دیجیتال میپردازد.
نمونههایی از کاربردهای این فناوری در صنعت برق توسط پژوهشگران این مرکز، در نمایشگاه جانبی ۳۴امین کنفرانس بینالمللی برق که در آذرماه سال جاری در پژوهشگاه نیرو برگزار گردید، برای علاقمندان موضوع ارائه شد.