عمومی | پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

حافظ نخستین تصویر استعلایی را از کولیان در شعر فارسی ارائه می دهد

.



به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، نشست «شب کولیان ایران » توسط  مجله بخارا با همکاری موزه ملی ایران، پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری  و ایکوم ایران  برگزار شد.
علیرضا حسن زاده در این نشست یکی از مسایلی که جامعه کولیان در تمام نقاط جهان با آن رو به رو هستند را وجود کلیشه های منفی دانست که چهره ای منفی و غیر واقعی از این قوم تصویر می کند.
او با بیان اینکه در راس شاعرانی که این تصویر را تغییر می دهند حافظ بزرگ قرار دارد که سعی در بر طرف ساختن این کلیشه ها داردتصریح کرد:حافظ نخستین تصویر استعلایی از کولیان رادر شعر فارسی ارائه می دهد.
وی در ادامه به شاعرانی همچون سیمین بهبهانی ، سیاوش کسرایی ، نصرت رحمانی ، سایه و ... که به اشکال گوناگون سعی در تغییر این کلیشه ها دارند اشاره داشت و افزود : در این بین،  رمان «کولی کنار آتش» اثر منیرو روانی پور در چهارچوب همان کلیشه ها از کولیان سخن می گوید و با وجود تاثیر پذیری از مجموعه شعر سیمین بهبهانی در نام خود یعنی کولی کنار آتش از نظر نظام معنایی پیوندی با اشعار او ندارد.
حسن زاده خاطرنشان کرد: این رمان خوانشی فمنیستی داشته و به طور عجیبی با افق و ارزش های کولیان در تضاد قرار دارد.
رییس پژوهشکده مردم شناسی در ادامه  به کتاب هایی همچون سنگ صبور اثر کارن میلر در قالب کتاب های مردم شناسی اشاره کرد که سعی آنها هم از میان بردن کلیشه ها در مورد اقلیت هایی چون کولی ها است.
وی یکی از  وظیفه های مهم مردم شناسی را از بین بردن کلیشه های منفی در مورد اقوام و احترام به تنوع فرهنگی  دانست.
سید احمد محیط طباطبایی رییس ایکوم ایران در ادامه این نشست ،از حرکت تاریخی کولیان از هند به ایران و سپس پراکنده شدن آنها به همه جای جهان سخن گفت و ریشه نام کولی را در واژه کابلی دانست.
محیط طباطبایی گفت: وظیفه همه ما آن است که سوء تفاهماتی را که در مورد اقوامی چون کولیان وجود دارد از میان برداریم و در این راه مردم شناسی ،مطالعات فرهنگی، شعر، سینما و ادبیات می توانند بسیار کمک کنند.
افشین نادری کارشناس پژوهشکده مردم شناسی نیز با  مروری بر خاطرات خود در کار میدانی درباره کولیان در نقاط مختلف کشور ،کولیان را از جمله گروه هایی دانست که فرهنگ آنها ناشناخته مانده و این در حالی است که آنان یکی از حافظان میراث فرهنگی ایران به ویژه میراث موسیقایی آن هستند.
در ادامه این نشست ثریا باباخانی از تجربه های زیسته  اش  در چند خانواده کولیان در دروازه غار سخن گفت و مهدی منیری با نمایش فیلم مستندی که از زندگی کولیان مازندران ساخته ، از چگونگی ساخت این فیلم سخن گفت.