ضربه به سر از بیشترین دلایل مراجعه به بخش اورژانس بیمارستان پیمانیه جهرم - ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
مهم ترین و شلوغ ترین بخش هر بیمارستان که بیماران در بدو ورود به آنجا مراجعه می کنند بخش اتفاقات یا اورژانس است. در این بخش بیماران بر اساس اولویت بندی و نوع حاد بودن بیماری شان توسط پزشک ویزیت می شوند. برای درمان بهتر و سریع تر بیماران در این بخش دانستن یک سری نکات و رعایت آن توسط بیماران و همراهان ضروری است. حفظ خونسردی و سعه صدر بیماران از نکاتی است که می تواند از ازدحام و جو استرس زا این بخش بکاهد. حال با یکی از پزشکان طب اورژانس بخش اتفاقات بیمارستان پیمانیه جهرم گفتگو کردیم تا بدانیم چه نکاتی را باید هنگام مراجعه به بخش اتفاقات بیمارستان رعایت کنیم.
دکتر سمانه عبیری متخصص طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی جهرم می گوید: شایع ترین مراجعات به اورژانس بیمارستان پیمانیه جهرم به ترتیب شامل ضربه به سر( نافذ و غیر نافذ) ضربه به شکم( نافذ و غیر نافذ ) و درد قفسه سینه می شود و میانگین روزانه مراجعه به بخش اورژانس این بیمارستان نزدیک به ۴۰۰ نفر است.
وی ارائه شرح حال مناسب و گزارش از سابقه قبلی بیماری مراجعه کننده، در روند صحیح درمان بسیار مهم دانست و بیان می کند: بیمار یا همراهان وی می بایست اطلاعات صحیح و دقیق در اختیار پزشک بخش اورژانس بیمارستان ارائه دهند و از دیگر مواردی که نقش پر رنگی در درمان مناسب بیماران ترومایی دارد عدم ازدحام همراهان و حفظ خونسردی آنان است.
به گفته این پزشک متخصص، معمولا روند درمان بیماران در بخش اورژانس بیمارستان در ابتدا با پرستار قسمت تریاژ آغاز می شود. پرستار دوره دیده تریاژ در کمترین زمان ممکن با مشاهده و در صورت نیاز با معاینه بیمار، سطح وخامت بیماری را بر اساس اصول علمی پزشکی در پنج سطح مختلف دسته بندی می کند.
او درادامه می گوید: بیماران سطح یک تریاژ شامل بیمارانی می شود که مشکل آنان حاد و وخیم است. این بیماران غالبا فاقد علائم حیاتی و دچار شرایط تهدید کننده حیات هستند مانند، ایست قلبی تنفسی، کاهش سطح هوشیاری بر اساس تصادف، غرق شدگی و خفگی.
وی می گوید: این بیماران بلافاصله و بدون فوت وقت به اتاق احیاء قلبی، مغزی و ریوی انتقال داده می شوند و پزشک متخصص طب اورژانس بر بالین بیمار حاضر شده و درمان وی از همان لحظه اول آغاز می شود.
او در ادامه می افزاید: سطح دو تریاژ شامل بیمارانی است که اصطلاحا به آنان بیماران پرخطر گفته می شود که در عرض ده دقیقه پزشک متخصص طب اورژانس بیمار را ویزیت می کند و بسته به نوع بیماری روند درمان به تنهایی و یا با کمک گرفتن از سایر متخصصین گروه های مختلف پزشکی شروع می شود.
به گفته وی بیمارانی که دچار مشکل تنفسی مثل حمله حاد آسم، سکته مغزی، سکته قلبی، خونریزی های شدید، ضربه شدید به سر و سوختگی های درجه دو به بالا جزء این سطح از تریاژ اولویت بندی می شود.
وی با بیان این مطلب که اغلب بیماران مراجعه کننده به بیمارستان جزء سطح سه تریاژ هستند بیان می کند: بیماران این سطح، در مدت زمان کمتر از یک ساعت توسط پزشک اتفاقات و متخصص طب اورژانس ویزیت و معاینه می گردند.
به گفته این متخصص طب اورژانس بیمارانی که دچار بیماری های گوارشی نظیر اسهال و یا مراجعه کنندگانی که نامه بستری از متخصصین دارند در این سطح قرار می گیرند. در مدت زمان حضور این بیماران پرستار تریاژ وضعیت بیماران را تحت نظر خواهد داشت.
دکتر عبیری ادامه داد: سطح چهار تریاژ شامل بیمارانی است که به هیچ وجه علائم تهدید کننده حیات و وخامت بیماری ندارند و توسط پزشک اتفاقات، بسته به شلوغی و تعداد مراجعین در کمتر از دو ساعت ویزیت می شوند. این بیماران در سالن انتظار تریاژ منتظر ویزیت پزشک خواهند بود.
وی با اشاره به موارد شایع از بیماران در سطح چهار تریاژ می گوید: بیمارانی که دچار بریدگی یکی از اعضای بدن شده اند و احتیاج به بخیه و پاسمان دارند. این بیماران توسط پرستار تریاژ معاینه می شوند و در صورت وجود خونریزی فعال، زخم بیمار پانسمان و تا ادامه روند درمان بر اساس سطح تریاژ پیگیری می شود.
می افزاید: همین طور این سطح شامل بیمارانی است که دچار سرماخوردگی، تب و بدن درد خفیف هستند و جهت گرفتن عکس رادیولوژی، چک کردن قند خون، نوشتن نسخه سونوگرافی و غیره مراجعه کرده اند.
وی با بیان این مطلب که مدت زمان ارائه خدمات به بیماران سطح پنج در کمتر از چهار ساعت است می گوید: این سطح شامل بیمارنی می شود که جهت تجدید نسخه، پانسمان و بازدید ساده زخم، آتل گیری، نوشتن آزمایش در دفترچه و غیره مراجعه نموده اند.
وی می گوید: بیماران سطح چهار و پنج که شدت بیماری در آنان پایین تر است خوب است که برای انجام روند درمان بیماران سطح بالاتر یک و دو، کمی صبر پیشه کنند.
دکتر عبیری بیان می کند: روزانه به طور میانگین ۹۰ بیمار در بخش اتفاقات بستری می شوند و برای۳۰۰ الی ۴۰۰ بیمار درمان سرپایی انجام می شود.
به گفته وی ضریب اشغال تخت ها در بخش اتفاقات بیمارستان پیمانیه با احتساب بستری بیماران زیر ۶ ساعت ۴۰۰ درصد و در بیماران ماندگار بالای ۲۴ ساعت ۱۳۰ درصد است.
گفتنی است بخش اتفاقات بیمارستان پیمانیه جهرم، دارای شش متخصص طب اورژانس است و در هر شیفت یک اتند، دو اینترن و یک اکسترن حضور دارد. همچنین در
بخش سرپایی دو پزشک عمومی در شیفت عصر از ساعت ۴ الی ۱۰ شب تحت نظر یک متخصص طب اورژانس به بیماران خدمات ارائه می دهند.