معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت: ایران از لحاظ تعداد استناد به مقالات در جایگاه چهاردهم دنیاست
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: براساس آمار ۲۰۱۹ ایران در زمینه تولید مقالات رتبه پانزدهم جهان و رتبه اول منطقه و جهان اسلام را کسب کرده و در زمینه استناد به مقالات هم در جایگاه چهاردهم دنیا قرار دارد.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر رضا ملک زاده در مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به وجود ۷۰ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی و بیش از ۷۰۰ مرکز تحقیقاتی در حوزه وزرات بهداشت گفت: از قبل از انقلاب تا پایان جنگ خروجی پژوهشی قابل توجهی نداشتیم ولی طی سه دهه اخیر خصوصا در دو دهه اخیر شاهد رشد بسیار خوبی در تولیدات علمی کشور هستیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۱۸ رتبه شانزدهم تولید علم دنیا را کسب کرده ایم که ۳۰ درصد آن مربوط به علوم پزشکی بوده در حالی که سهم دانشگاه های علوم پزشکی از اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور حدود ۱۰ درصد است.
مقالات علوم پزشکی ایران مورد استناد محققان ۱۷۸ کشور جهان
دکتر ملک زاده با اشاره به این که در سال ۲۰۱۸ ایران در حوزه داروسازی و داروشناسی از لحاظ تعداد استنادات در رتبه هفتم دنیا بوده است اظهار داشت: براساس آمار ۲۰۱۸ از لحاظ تعداد مقالات و تعداد استنادات در حوزه هایی مثل پزشکی بالینی، علوم بهداشتی و داروسازی در رتبه اول منطقه و جهان اسلام بوده ایم و در سال ۲۰۱۹ هم با ارائه بیش از ۶۲ هزار و ۱۸۲ مقاله در حوزه های مختلف علمی در اسکپوس رتبه پانزدهم دنیا و اول منطقه و جهان اسلام را در اختیار داریم. در زمینه استناد به مقالات که از شاخص های مهم ارزیابی کیفیت مقالات است نیز در رتبه چهاردهم دنیا قرار داریم.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به تلاش ایران برای کسب وضعیت مرجعیت علمی در خصوص آمار مراجعه و دانلود مقالات علوم پزشکی ایران و میزان استناد به آنها در جهان گفت: طی پنج سال گذشته مقالات علوم پزشکی ایران در پایگاه الزویر بالغ بر پنج میلیون بار توسط محققانی از ۱۱۸ کشور دنیا دانلود شده و ۷۴هزار مقاله علوم پزشکی ایران توسط محققانی در ۱۷۸ کشور مورد استناد قرار گرفته است.
نزدیک به ۹۰ درصد اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در انتشار مقالات فعال اند
دکتر ملکزاده گفت: در حال حاضر ۴۲۰ مجله علوم پزشکی در کشور داریم که از این تعداد مجلات ۱۱۹ مجله در اسکوپوس، ۸۳ مجله در آی اس آی و ۷۶ عنوان در پاب مد نمایه شده اند در حالی که تا قبل از انقلاب تنها ۱۳ مجله علمی پزشکی داشتیم.
وی در ارزیابی شاخص های پژوهش و فناوری در دانشگاه علوم پزشکی ایران هم گفت: از بین ۹۸۴ عضو هیات علمی این دانشگاه تنها ۱۰۵ عضو هیات علمی، یک مقاله یا کمتر دارند که باید تلاش کرد این ۱۱ درصد غیرفعال را هم در زمینه تولید مقالات فعال کرد. از لحاظ خوداستنادی هم دانشگاه علوم پزشکی ایران با حدود ۱۰ درصد خوداستنادی وضعیت خوبی دارد.
ملک زاده با اشاره به این که ۸ درصد مقالات محققان دانشگاه در ژورنال های پراستناد و تاپ منتشر شده است گفت:
در ارزیابی h- index محققان بهتر است عملکرد آنها در سال های اخیر را مدنظر قرار دهیم. بر این اساس h۵-index دانشگاه علوم پزشکی ایران در مقایسه با دانشگاه های علوم پزشکی دیگر خوب است.
افزایش قابل توجه h index دانشگاه علوم پزشکی ایران در پنج سال اخیر
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به دانشگاه علوم پزشکی ایران از لحاظ تعداد مقالات، میزان استناد به مقالات و نیز h-index در بین دانشگاه های علوم پزشکی کشور در رتبه هفتم قرار دارد اظهار داشت: این دانشگاه در شاخص h۵-index در رتبه چهارم دانشگاه های علوم پزشکی کشور است که نشان از رشد خوب دانشگاه در سالهای اخیر دارد.
وی با اشاره به سهم ۱۷.۶ درصدی همکاری های بین المللی در تولید مقالات دانشگاه علوم پزشکی ایران بر ضرورت افزایش مقالات حاصل از همکاری های بین المللی که اتفاقا سهم بیشتری از مقالات و نشریات پراستناد دارند تاکید کرد.
تولید ۳۴۰ محصول دارویی توسط شرکت های دانش بنیان سلامت
دکتر ملک زاده با اشاره به فعالیت مراکز رشد و ایجاد شرکت های دانش بنیان در کشور گفت: در حال حاضر ۳۰ درصد از شرکتهای دانش بنیان کشور در حوزه سلامت فعالیت می کنند. در ۷۴ مرکز رشد مستقر در دانشگاه های علوم پزشکی کشور بالغ بر ۳۴۰ محصول دارویی و سلامت ارائه شده است.
وی با اشاره به رشد نوآوری در کشور خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته، رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری از ۱۰۶ در ۲۰۱۵ به ۶۱ رسیده است.
دکتر ملک زاده افزود: ایران در سال های اخیر در زمینه سلولهای بنیادی، پیوند کبد، فناوری نانو و پیوند مغز استخوان و ... پیشرفت های چشمگیری داشته و به رتبه های برتر جهانی رسیده و در زمینه تقویت زیرساختهای تحقیقاتی در حوزه سلامت هم شاهد حمایت از ۳۰۰ طرح تحقیقاتی از طریق موسسه نیماد، توسعه برنامه ملی کنترل سرطان، اجرای ۱۰۰ برنامه ثبت بیماری ها و اجرای کوهورت پرشین و راه اندازی ۱۹ مرکز کوهورت بالغین، چهار مرکز کوهورت نوزادان، یک کوهورت سالمندان و پنج کوهورت سلامت کارکنان هستیم که نخستین آنها در دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی شده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در عین حال خاطرنشان کرد: با همه دستاوردها و موفقیتها متاسفانه نتوانستهایم سهم کافی از بودجه برای تحقیقات علوم پزشکی بگیریم و اکنون تنها ۰.۰۳ درصد بودجه به تحقیقات سلامت اختصاص دارد که امیدواریم با افزایش اعتبارات این بخش شاهد پیشرفتها و موفقیتهای بیشتر در این حوزه باشیم.
انتهای پیام