همکاری دانشگاه معارف اسلامی در “دومین همایش ملی دانشگاه اخلاقمدار”
این همایش با مشارکت فعال دانشگاه معارف اسلامی و باحضور جناب آقای دکتر محمد جواد فلاح -دانشیار دانشگاه معارف اسلامی- با ارائه مقالهای تحت عنوان «برسی استدلال ها علیه صمیمیت استاد» برگزار گردید.
دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در این همایش ضمن خیر مقدم گفت: «در چند دهه گذشته نوعی گیجی و آشفتگی در نظریهپردازی برای اداره کشور وجود داشته است. بهرغم اینکه انقلاب ما، فرهنگی و مزین به نام اسلام بود اما متاسفانه واقعیت این است که در همه این سالها نتوانستهایم به یک نظریه جامع و کارآمد برای اداره کشور دست پیدا کنیم».
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، با تاکید بر اینکه مخالف «غرب فکری» و ارزشهایی هستیم که روحانیت و معنویت را کنار میگذارد، اما خودمان شتابانتر از «غرب فکری» در راه اخلاقزدایی و معنویتزدایی از جامعه گام بر میداریم، بیان کرد: «اخلاق و اخلاقگرایی در جامعهای رشد میکند که مبانی نظری آن جامعه نیز متناسب با اخلاق باشد. نمیتوان در برنامهریزیهای کشور به حوزه اخلاق توجه نکرد اما انتظار داشت که جامعهای اخلاقی را شاهد باشیم».
دکتر سرسنگی، با اشاره به اینکه به تدریج از علت و دلیل انقلاب اسلامی، دور شدیم، افزود: «برخی از دوستان معتقدند جمهوریت نظام در خطر است اما در واقع این اسلامیت نظام است که در معرض خطر قرار گرفته است. نبود اخلاق در جامعه در همه سطوح موجب رنج شده و جالب اینکه مگان به نقد دیگری پرداخته و کسانی که در همه این سالها در شکلگیری ناهنجاریها سهیم بودهاند، خود مدعی و «اپوزوسیون» شدهاند».
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، اظهار کرد: «در آستانه روز وحدت دانشگاه و حوزه قرار داریم، منظور از وحدت حوزه و دانشگاه این بود که چگونه میتوان تلفیق صحیح علم و ایمان را ایجاد کرد. رابطه صحیح و منطقی باید میان دانشگاه و حوزه اتفاق بیفتد و این دو نهاد مهم ظرفیتهای یکدیگر را شناسایی و از آن استفاده کنند».
دکتر سرسنگی، در بخش پایانی سخنان خود از تمامی کسانی که در جهت برگزاری این همایش تلاش کردهاند، تشکر و تقدیر کرد.
در ادامه مراسم حجتالاسلام و المسلمین دکتر مسلم محمدی دبیر علمی همایش گفت: «دانشگاه تهران در طرح توسعه دانشگاه ابتکار عالی به خرج داده و مهمترین مولفه دخیل در فعالیتهای دانشگاه، اخلاق حرفهای و مسئولیتپذیری اجتماعی بوده است».
وی افزود: «مسئولیتپذیری مهمترین مسئله در جامعه و مسئولیتگریزی مهمترین آسیب در جامعه است. توانمندسازی اعضای هیات علمی دانشگاه اقدام بسیار ارزشمندی است».
دکتر محمدی خاطر نشان کرد: «مقالات بسیار زیادی برای شرکت در همایش ارسال شد و چندین پیش همایش و کارگاه برای کارکنان برگزار شد. همچنین سازمانها و نهادهای مهمی در برگزاری این امر همکاری کردند».
همچنین دکتر احد فرامرز قراملکی، رئیس انجمن علمی اخلاق کاربردی، بیان کرد: «بین اخلاق و آموزش نسبت دو سویه وجود دارد. آموزش در ابعاد مختلف نیاز به اخلاق دارد. رشد اخلاق در آموزش به عنوان گذار از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب است. اخلاق آموزش شاخهای از اخلاق کاربردی است و اخلاق کاربردی کاربست تحلیلی و انتقادی، اخلاق هنجاری در موقعیت معین است».
دکتر سید حسن اسلامی، پژوهشگر ارشد حوزه اخلاق کاربردی، نیز در این همایش خاطر نشان کرد: «دانش باید چهار ویژگی انسجام، ارتباط، دگرگونی ارائه چشمانداز و تاثیر بر عرصههای دیگر را داشته باشد. دانش نمیتواند بی حرکت باشد بلکه دگرگون کننده است. دانشور واقعی میتواند آنچه را که آموخته در رشتههای مختلف به کار گیرد. استادان و معلمان باید روحیه پرسشگری را پرورش دهند. متاسفانه روحیه پرسشگری در افراد پژمرده شده است».
در انتهای مراسم دکتر علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بیان کرد: «وضعیت موجود دانشگاهها قابل لمس است و مشکلاتی در کارکردهای دانشگاهی و آموزش عالی وجود دارد. موضوعات و مشکلات اخلاقی در آموزش عالی به خانواده، فرد، جامعه و…. برمیگردد. اخلاق حرفهای و دانشگاهی دغدغه اصلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است».
دکتر خاکی صدیق افزود: «ولفههای کیفیت در وزارت علوم ریشه در موضوعات اخلاقی دارد. اعتماد عمومی به اعضای هیات علمی در سالهای گذشته کاهش پیدا کرده است».
پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، بازدید از پوسترها انجام شد. در بخش پنل این همایش دکتر محمد خدایاری فرد، دکتر اسماعیل آقابابایی بنی، دکتر حسن بوسلیکی، دکتر فاطمه طاهرپور، دکتر محمد جعفر جامه بزرگی، سعیده تقی زاده، دکتر زهرا صادقی آرانی، دکتر جمال عبدالملکی، دکتر محمد جواد فلاح، دکتر مهرداد آقاشریفیان، دکتر هادی رزقی شیرسوار، دکتر محسن کهتری، دکتر محمود میرزاده کوهشاهی به سخنرانی پرداختند و در پایان هر پنل توسط اعضای پنل پرسش و پاسخ و جمعبندی صورت گرفت.