در مصرف جگر زیاده روی نکنید
یک طرح تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نشان داد مصرف بیش از حد انواع جگر برای سلامتی مضر است .
بر پایه نتایج این طرح تحقیقاتی تحت عنوان " بررسی الگویمصرف و تعیین میزان سم آفلاتوکسین موجود درانواع جگرهای سطح شهرکرمانشاه در سال۱۳۹۷-۱۳۹۸ " که توسط دکتر رضا محمدی در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه انجام شد مشخص گردید مصرف بیش از حد انواع جگر به دلیل آلودگی به سموم آفلاتوکسین برای سلامتی مضر است .
نتایج آنالیز آزمایشگاهی در این تحقیق نشان داد که تمامی انواع جگرها آلوده به آفلاتوکسین بوده و میزان سم در فصل زمستان و پاییز بیشتر بوده و نیز خطر بیانگر ریسک بالای سرطان برای تمامی انواع جگر میباشد.
در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه، الگوی مصرف جگر در مناطق مختلف شهر کرمانشاه بررسی گردید و میزان سم آفلاتوکسین در انواع جگرهای سطح بازار (گوسفند، گاو و مرغ) مورد آنالیز قرار گرفت که مشخص گردید مناطق ۱ و ۲ بیشترین میزان مصرف جگر را دارا بودند.
از آنجاییکه جگر یکی از مواد غذایی پرمصرف و مورد علاقه افراد جامعه به ویژه آقایان میباشد، بنابراین با تعیین میزان سم آفلاتوکسین موجود در جگرهای سطح بازار، میزان مصرف جگر و ترکیب نتایج این بررسیها میتوان از آن جهت برنامهریزی برای افزایش ایمنی غذایی افراد جامعه و پیشگیری از بیماریهای خطرناکی ازجمله سرطان استفاده کرد.
گفتنی است آفلاتوکسین متابولیت ثانویه حاصل از دو قارچ آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس است که طی زنجیره غذایی وارد مواد غذایی مختلف از جمله غلات، گوشت، تخم مرغ و شیر میگردد.
لازم به ذکر است برای اینکه جامعه ما بتواند از آلودگیهای مواد غذایی و ایجاد بیماری در امان بماند توجه تمامی مسئولان و تک تک افراد جامعه مورد نیاز بوده و میتوان با فرهنگسازی مناسب گامهای موثری در این زمینه برداشت. همچنین اندازهگیری میزان انواع گروههای آفلاتوکسین در دیگر فرآوردههای گوشتی و دامی میتواند نقشی موثر در آگاهی افراد و جهت گیری به سمت جامعه ای سالم داشته باشد.