عمومی | دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

در مصرف جگر زیاده روی نکنید

یک طرح تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نشان داد مصرف بیش از حد انواع جگر برای سلامتی مضر است .

بر پایه نتایج این طرح تحقیقاتی تحت عنوان " بررسی الگوی‌مصرف و تعیین میزان سم آفلاتوکسین موجود درانواع جگرهای سطح شهرکرمانشاه در سال۱۳۹۷-۱۳۹۸ " که توسط دکتر رضا محمدی در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه انجام شد مشخص گردید مصرف بیش از حد انواع جگر به دلیل آلودگی به سموم آفلاتوکسین برای سلامتی مضر است .

نتایج آنالیز آزمایشگاهی در این تحقیق نشان داد که تمامی انواع جگرها آلوده به آفلاتوکسین بوده و میزان سم در فصل زمستان و پاییز بیشتر بوده و نیز خطر بیانگر ریسک بالای سرطان برای تمامی انواع جگر می­‌باشد.

در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه، الگوی مصرف جگر در مناطق مختلف شهر کرمانشاه بررسی گردید و میزان سم آفلاتوکسین در انواع جگرهای سطح بازار (گوسفند، گاو و مرغ) مورد آنالیز قرار گرفت که مشخص گردید مناطق ۱ و ۲ بیشترین میزان مصرف جگر را دارا بودند.

از آنجاییکه جگر یکی از مواد غذایی پرمصرف و مورد علاقه افراد جامعه به ویژه آقایان می­‌باشد، بنابراین با تعیین میزان سم آفلاتوکسین موجود در جگرهای سطح بازار، میزان مصرف جگر و ترکیب نتایج این بررسی‌ها می­‌توان از آن جهت برنامه‌­ریزی برای افزایش ایمنی ­غذایی افراد جامعه و پیش­گیری از بیماری­های خطرناکی ازجمله سرطان استفاده کرد.

گفتنی است آفلاتوکسین متابولیت ثانویه حاصل از دو قارچ آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس است که طی زنجیره غذایی وارد مواد غذایی مختلف از جمله غلات، گوشت، تخم مرغ و شیر می­‌گردد.

لازم به ذکر است برای اینکه جامعه ما بتواند از آلودگی­های مواد غذایی و ایجاد بیماری در امان بماند توجه تمامی مسئولان و تک تک افراد جامعه مورد نیاز بوده و می­‌توان با فرهنگ­سازی مناسب گام­های موثری در این زمینه برداشت. همچنین اندازه‌­گیری میزان انواع گروه­های آفلاتوکسین در دیگر فرآورده‌های گوشتی و دامی می­‌تواند نقشی موثر در آگاهی افراد و جهت­ گیری به سمت جامعه ای سالم داشته باشد.