دویست و یازدهمین جلسه شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل برگزار شد
دکتر حسین کربلائی خیاوی: پژوهش و فناوری پیامد محور، ضامن رونق تولید و امنیت غذایی است.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، دویست و یازدهمین جلسه شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل یک شنبه اول دیماه سال ۱۳۹۸ با حضور رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، معاونان مرکز، روسای ادارات جهاد کشاورزی شهرستان های پارسآباد، بیله سوارو پارس آباد، مدیران شرکتهای بخش خصوصی، کارشناسان شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان و پارس، کشاورزان پیشرو و اعضای شورا با دستور جلسه بررسی طرحهای تحقیقاتی پیشنهادی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل برگزار شد.
دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان اینکه پژوهش و فناوری پیامد محور، ضامن رونق تولید و امنیت غذایی است ابراز داشت: پژوهش از جمله محورهای مهمی است که ضامن پیشرفت و توسعه پایدار در هر کشور به شمار میآید. اگر پژوهشی صورت نگیرد، دانش بشری افزایش نخواهد یافت و دچار سکون و رکود خواهد شد. بدون انجام پژوهش، امور آموزشی نیز از پویایی و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود. از این رو یکی از عوامل اساسی پیشرفت در کشورهای توسعه یافته، توجه خاص به امر پژوهش است. اصولاً پیشرفت و توسعه، ارتباط مستقیمی با تحقیقات علمی دارد و رشد و توسعه کشورهای پیشرفته در نتیجه سرمایهگذاری در بخش پژوهش فراهم میشود. حجم وسیع پژوهشهای علمی در کشورهای توسعه یافته گویای این واقعیت مهم است .
وی ضمن تاکید بر تقاضامحور بودن تحقیقات اعلام کرد: اجرای تحقیقات تقاضا محور پیش نیاز پژوهش و فناوری پیامد محور است و باید سعی کنیم در این راستا پیش برویم. نهادینه سازی تحقیقات تقاضا محور با تکیه بر ارتقای مشارکت ذینفعان از رویکردهای مهم پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل انتقال دانش فنی به بخش خصوصی را از اقدامهای مهم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در راستای برون سپاری وظایف غیر حاکمیتی دانست و بیان کرد: تاکنون بیش از ۳۰۰ دانش فنی حاصل از دستاوردهای تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به بخش خصوصی واگذار شده که بهطور میانگین به ازای هر دانش فنی دو میلیون دلار صرفهجویی ارزی و ۱۴۲ فرصت شغلی ایجاد میشود که تاکنون ۳۷ دانش فنی حاصل از دستاوردهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به بخش خصوصی واگذار شده است .
وی با بیان اینکه یکی از نهادههای مهم در تولید، بحث رقم است و معرفی هر رقم زراعی به طور متوسط بین ۸ تا ۱۴ سال زمان میبرد، افزود: در طول ۵ سال گذشته میزان تولید رقم در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بیش از سه برابر شده و در این مدت بیش از ۸۰ رقم زراعی به جامعه کشاورزی معرفی شده است.
دکتر کربلائی خیاوی با اشاره به چهارمین جشنواره معرفی ارقام جدید زراعی و باغی گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل از بین ۵۱ رقم معرفی شده در کشور، در معرفی ۲۲ رقم زراعی مشارکت فعال داشته که این امر در افزایش تولید و درآمدزایی کشور نقش مهم و اساسی داشته است و از مهمترین شاخصهای این ارقام میتوان به پتانسیل عملکرد بالا، کمیت و کیفیت دانه بالا و تحمل به تنشهای زنده و غیرزنده به ویژه کم آبی اشاره کرد .
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان مهمترین شاخصههای این ارقام را پتانسیل عملکرد بالا، کمیت و کیفیت دانه بالا، تحمل به تنشهای زنده و غیر زنده به ویژه کم آبی برشمرد و گفت: معرفی این ارقام باعث افزایش بهرهوری مصرف آب و در نهایت پایداری تولید در شرایط اقلیمی در مزارع خواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با اشاره به اینکه کمبود آب در مناطق مختلف کشور، عملکرد و تولید بسیاری از محصولات کشاورزی را شدیداً تحت تاثیر قرار داده است، اظهار داشت: محدودیت منابع آب همراه با رشد روزافزون جمعیت و مصرف محصولات کشاورزی، ضرورت نگاه دانش محور به حوزه کشاورزی را بیش از پیش میطلبد.
دکتر کربلائی خیاوی کشاورزی دانشبنیان را تنها راه برونرفت برای غلبه بر محدودیتهای عوامل پایه تولید در بخش کشاورزی اعلام کرد و بیان داشت: کشاورزی دانش بنیان، افزایش درآمد کشاورزان و ارتقای امنیت غذایی را ضمن حفظ پایداری اکوسیستم دنبال میکند و از ملزومات تحقق آن، ورود تکنولوژی به بخش کشاورزی است که میتوان باوجود محدودیتهای نگران کننده در زمینه آب و خاک به ایجاد ارزش افزوده و افزایش درآمد برای کشاورز امیدوار باشیم .
رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با اشاره به اینکه تحقیقات موتور محرک بخش کشاورزی است و ظرفیت بسیار خوبی برای دانشبنیان کردن اقتصاد در کشور وجود دارد، بیان کرد: ضرورت دارد بین مراکز تحقیقات، پارک علم و فناوری و دانشگاههای داخلی و بینالمللی ارتباط منظم و منسجمی وجود داشته باشد تا با تقویت و تعامل سازنده بتوانیم دستاوردهای تحقیقاتی را به ثروت تبدیل کنیم.
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان در خصوص اصلاح الگوی کشت بیان داشت: تغییر زمان کشت حبوبات دیم و چغندرقند از بهاره به پاییزه، آبیاری به روش تیپ با آرایش کشت دو ردیف با یک نوار و سه ردیف با دو نوار تیپ بین آنها در سیبزمینی، کشت پاییزه سیبزمینی برای مصرف تازه خوری که کاهش حداقل شش بار آبیاری را به دارد، تولید مینی تیوبر سیبزمینی در سیستم هواکشت از جمله اقدامات انجام شده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبعی استان اردبیل جریان ساز بودن تحقیقات کشاورزی را از دیگر اهداف مدنظر سیاستهای تحقیقاتی بخش کشاورزی برشمرد و بیان داشت: تحقیقات کشاورزی باید در سه حوزه افزایش درآمد و کاهش فقر، پایداری اکوسیستم و بهبود امنیت غذایی تحول ساز باشد.
دکتر کربلائی خیاوی در رابطه با برنامههای مرکز در راستای آیندهپژوهی در کشاورزی گفت: مطالعات آیندهپژوهی در کشاورزی با توجه به تغییرات اقلیمی موجود باید نقش مهمی در تعریف پروژههای تحقیقاتی ما داشته باشد و چشماندازی که در این راستا ترسیم شده است بر پایه توجه جدی به پایداری منابع آب و افزایش بهرهوری آن، تغییر الگوی کشت، تنوع بخشی به ارقام مختلف زراعی و باغی است و بر لزوم اجرای پروژههای تقاضا محور، راهاندازی و تقویت مراکز رشد و فناوری کشاورزی و افزایش حضور محققان مرکز در مزارع کشاورزان تاکید کرد .
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل بر ضرورت تعیین نیاز آبی گیاهان زراعی، احداث گلخانههای تحقیقاتی و راهاندازی لایسیمتری در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل با همکاری دستگاههای اجرایی تاکید کرد.
در ادامه طبق دستور جلسه تعداد ۷ فقره پروژه تحقیقاتی پیشنهادی محققان توسط اعضای شورا بررسی و مورد تصویب قرار گرفت.