اجرای طرح های تحقیقاتی بر روی پروتئین های ضد میکروبی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
دکتر کیارش قزوینی در گفتگو با وب دا اظهار کرد: با گسترش عفونتها و مصرف بیرویه و خارج از اندازهی آنتیبیوتیکهای معمول، باکتریها و سایر میکروبها در قبال آنها مقاوم شده و رفته رفته، این داروها به مواد بیخاصیتی تبدیل میشود که گاه فقط ارگانهای سالم بدن را از بین میبرد و بر میکروبها بیاثر است. پیشبینی میکنند که تا حدود ده سال دیگر، آنتیبیوتیکهای فعلی، هیچ کاربرد و مصرفی نداشته باشند و دیگر نتوانیم از آنها برای از بینبردن میکروبها استفاده کنیم.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: ساخت پروتئین های ضدمیکروبی جدید، هنوز در هیچ نقطهای از دنیا به مرحلهی فروش دارو در بازار نرسیده و حتی در پیشرفتهترین مراکز دنیا هم در مرحلهی کارآزمایی حیوانی یا بالینی انسان قرار دارد و هنوز در حال گذراندن این فازهای تحقیقاتی است.
دکتر قزوینی با یادآوری اینکه آنتیبیوتیکها از موادی که قارچها برای از بینبردن رقبایشان یعنی باکتریها تولید میکردند ساخته میشده است افزود: جدا از این آنتیبیوتیکهای مصنوعی، بسیاری از سلولهای انسانی و غیر انسانی، راهکارهای دیگری در مقابله با عفونتهای باکتریایی داشتهاند که اکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.
مدیر گروه آموزشی میکربشناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: همکاران ما منتظر محققان دیگر کشورها نشدند و تحقیقات وسیعی را در این زمینه آغاز کردهاند و موفق شدهاند پروتئینهایی که در سلولهای انسانی مثل پروتئینهای بزاق و اشک و دیگر مکانیسمهای پایهای بدن انسان وجود دارد را بیان و تخلیص کنند که ساخت این پروتئینها محسوب میشود.
وی افزود: بعضی دیگر از جانوران مانند خزندگان، برخی ماهیها و حشرات، نیز انواعی از این پروتئینها را تولید میکنند که در گروه میکربشناسی و ویروس شناسی به طور آزمایشگاهی در حال تحقیق بر روی آن هستیم و تعدادی از آنها نیز ساخته شده است.
دکتر قزوینی تاکید میکند سه سال است که با چند دانشجوی دکتری و کمک استادان مختلف ۵ نمونه از بهترین پروتئینها را با روشهای جدید بومیسازی کردهایم که بسیار ارزانتر از نمونههای خارجی هم هست و اکنون این نمونهها در مراحل آزمایشگاهی هستند و نتیجه گرفتهایم که اینها روی طیف گستردهای از باکتریها موثر هستند.
وی در خصوص پروتئین های ضدمیکروبی که توسط متخصصین دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال ساخت است اظهار کرد: در این گروه بخشهایی از دانش پروتئین های ضدمیکروبی بومیسازی شده است و بخشهایی هم اختصاصا تولید این گروه است و در حال حاضر قادر هستیم بطور مستقل این پروتئینها را تولید کنیم و دو دارو مراحل تست آزمایشگاهی و حیوانی را طی کرده و در حال ورود به فاز بالینی است.
مدیر گروه آموزشی میکربشناسی و ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در نخستین فاز انسانی قرار است این تولیدات را در قالب پماد یا ژل برای درمان زخم پای دیابتی و سپس برای زخمهای عفونی دیگر استفاده کنیم و سپس به فاز بعدی برویم که برای عفونتهای گوارشی از فرمهای خوراکی و تزریقی استفاده خواهیم کرد.
وی گفت: از آنجا که فرمهای مالیدنی و موضعی، تعامل کمتری با بدن دارند شکل مناسبی برای تستهای بالینی است و بر اساس نتایج این فرمهای پروتئین های ضدمیکروبی، تصمیم به تولید سایر شکلهای دارویی میگیریم.
{jcomments on}