دیابت چهارمین علت مرگ و میر در جهان و تهدید جدی برای سلامت جوامع
وبدا؛ رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، از دیابت بعنوان چهارمین علت مرگ و میر در جهان و تهدیدی جدی برای سلامت جوامع یاد کرد.
به گزارش وبدا؛ سید راشد جزایری در کنفرانس علمی ورزش و دیابت در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اظهار داشت: دیابت بعنوان یکی از مهمترین تهدید کننده زندگی انسان ها محسوب می شود که، عوارض و ناتوانی های ناشی از آن جبران ناپذیراست.
وی تصریح کرد: این بیماری به دلیل خصوصیاتی مثل زمینه سازی برای خیلی از بیماری ها به شدت هزینه بر و ناتوان کننده است.
به گفته وی، دیابت در سراسر جهان و از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان اپیدمی نهفته اعلام شده است.
جزایری با بیان اینکه برنامه کنترل دیابت از سال ۱۳۸۳ در کشور آغاز شده است افزود: بسته خدماتی آن در سطح یک از سال ۱۹۳ استارت خورد.
جزایری، از اهداف چارچوب ملی ارائه خدمات در بیماری دیابت به، ثابت نگاهداشتن میزان شیوع و کاهش عوامل خطرساز آن، افزایش پوشش درمان بیماران دیابتی به بیش از ۹۰ درصد تا سال ۲۰۲۵ ، بهبود کیفیت درمان، ثبت کردن ۱۰۰ درصدی بیمارن تا پایان ۲۰۲۵ در معاینات ادواری سامانه و ثبت ۱۰۰ درصدی افراد دیابتی شناسایی شده تا سال ۲۰۱۸ در نظام ثبت دیابت و تحت پوشش بیمه قرار گرفتن دارو، انسولین، سرنگ، گلوکز و وسایل مصرفی مرتبط و همچنین خدمات تغذیه و آموزش اشاره داشت.
وی، در تشریح وضعیت دیابت در جهان افزود: در سال ۲۰۱۷ در گروه سنی ۲۰ تا ۷۹ سال بیش از ۴۲۵ میلیون نفر به دیابت مبتلا بوده و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۴۵ از مرز ۶۲۹ میلیون نفر بگذرد.
به گفته وی، یک نفر از هر ۱۱ فرد بزرگسال در دنیا مبتلا به دیابت هستند و این در حالی است که نیمی از مبتلایان به دیابت یعنی جمعیتی حدود ۲۰۰ میلیون نفر از بیماری خود بی اطلاع هستند.
رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری گفت: مبتلایان به دیابت ۲ تا ۴ برابر بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته ها قرار دارند.
جزایری افزود: تا پایان شهریورماه ۹۸ در چهارمحال و بختیاری بیش از ۲۱ هزار نفر مبتلا به دیابت به ثبت رسیده است یعنی حدود ۲/۲ درصد کل جمعیت استان و ۴/۴ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال که این میزان از نرم کشوری بسیار پایین تر است.
وی اضافه کرد: این مسئله وجود دارد که شناسایی و ثبت موارد شناسایی شده در استان نیازمند عزمی جدی و تلاش مضاعف دارد .
وی، افزایش وزن، رژیم غذایی نامناسب، فعالیت بدنی ناکافی و مصرف دخانیات را از عوامل خطر برای ابتلا به بیماری دیابت بر شمرد و افزود: داشتن رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی کافی می تواند در کاهش احتمال ابتلا به این بیماری بسیار موثر واقع شود.
گفتنی است، کنفرانس علمی یکروزه ورزش و دیابت در بیست و هفتمین روز از آذرماه ۹۸ با همکاری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان و مشارکت هیئت پزشکی ورزشی با حضور پزشکان و پیراپزشکان و شاغلین در مراکز بهداشتی و درمانی تابعه دانشگاه برگزار شد.