دوره های آموزشی " تغذیه ای- اقتصادی کاربرد نیتروژن آهسته رهش در تغذیه دام" و " استفاده از کربنات کلسیم در تغذیه دام" توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان برگزار شد
پنجه خشکسالی هر روز بر گلوی کشاورزی پر زورتر می شود؛ آبی هم ته کاسه زمین نمانده تا کفاف عمل آوری علوفه و خوراک دام هایمان را بدهد. از اینرو هجوم صنعت دامپروری به سوی موادی جایگزین برای تغذیه دام مانند چندسالی است که رایج شده و این مواد با اندک تغییراتی سهم بزرگی در جیره غذایی صنعت دامپروری کشورمان پیدا کرده که مملو از خطر و عوارض جانبی است.
در همین راستا با هماهنگی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان و همکاری شرکت دانش بنیان گروه مشاورین پارسا ، روز چهارشنبه ۲۷ آذر ماه سال جاری دوره های آموزشی " تغذیه ای- اقتصادی کاربرد نیتروژن آهسته رهش در تغذیه دام" و " استفاده از کربنات کلسیم در تغذیه دام" برای ۴۰ نفر از کارشناسان امور دام مراکز جهاد کشاورزی استان لرستان توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان در محل سالن جلسات مرکز آموزش برگزار گردید.
مهندس محمدی ساعی محقق ارشد بخش تحقیقات علوم دامی مرکز گفت: امروزه یافتن و تامین منابع خوراکی کارا و به روز از اهداف دست اندرکاران و شرکت های فعال در زمینه ی تامین خوراک، نهاده ها و مکمل های خوراکی دام و طیور می باشد.
محمدی باذکر این نکته که تامین منابع خوراکی با توجه به ویژگی های مثبت اثبات شده است افزود: در مرور منابع معتبر علمی، نگاه به مولفه های اقتصادی، مشکلات تامین نهاده ها ، نیاز روز افزون به تامین خوراک، سلامت محیط زیست و با در نظر گرفتن جایگزین های مطابق علم روز در خوراک طیور می باشد.
دکتر مقداد عضو شرکت دانش بنیان گروه مشاورین پارسا گفت: کربنات کلسیم به فرمول شیمیائی CaCo۳ در طبیعت بصورت کانی آراگونپت ، پوسته صدف هاو کالسیت ، کالک ، سنگ آهک ، سنگ مرمر و تراور تن و غیره وجود دارد.
وی افزود : امروزه از کربنات کلسیم بصورت بصورت پودر یا دانه گونه ۱ بعنوان یکی از منابع اصلی تامین کلسیم در جیره غذائی دام و طیور آبزیان استفاده می شود و بصورت پودر در خوراک دام و طیور گوشتی و گرانول آن در جیره غذائی طیور تخم گذار مورد استفاده قرار می گیرد.
مقداد در ادامه گفت: برای رسیدن به ظرفیت مناسب تولیدی دام ها، بخصوص دام های اصیل و پرمحصول ، استفاده از خوراکی که بتواند جوابگوی نیاز های دام باشد، به شدّت موثر است. بطوری که حتی دامدارانی که شناخت کافی از مسائل تغذیه دام ندارند، کاملا این نیاز را درک نموده واکثرا با کنجکاوی فراوان درصدد کشف علل موفقیت دامدارانی هستند که در زمینه تولیدات دامی موفّق بوده و توانسته اند با تغذیه صحیح دام به حداکثر بهره وری دست یابند.
دکتر جهانی مقدم عضو شرکت دانش بنیان گروه مشاورین پارسا گفت: کاهش نرخ تجزیه اوره یکی از راهبردهای بهبود مصرف آن در دامهای نشخوار کننده است و فراورده های متعدد آهسته رهش برای این منظور توسعه یافته اند.
جهانی بیان کرد: می توان ترکیبات آهسته رهش را در صدورت لزوم و داشتن توجیه اقتصادی به مقدار بیشتر و به شکل ایمن تری در مقایسه با اوره در جیره دامهای نشخوار کننده مورد استفاده قرار داد و از مزایای استفاده از نیتروژن غیر پروتئینی با خاطری آسوده تر بهره ببرد.
وی با بیان رویکرد استفاده از مواد افزودنی در تغذیه دام افزود: این مواد باعث بهبود عملکرد، بهبود کارایی هضم و جذب مواد مغذی جیره، ثرات مثبت بر روی میزان فعالیت آنزیمهای مهم گوارشی، کاهش آلودگیهای خوراگی و تجزیه ی سموم حاصل از فعالیت های میکروبی نامطلوب، اثرات مثبت زیست محیطی با ایجاد دامنه هضم و جذب و متابولیسم بهتر و کاهش دفع فسفر و نیتروژن و .... در دام ها خواند شد.
در این دوره فراگیران با توجیه اقتصادی کاربرد نیتروژن در تغذیه دام و آشنایی با مواد افزودنی در تغذیه دام آشنا شدند.
در پایان دوره فراگیران به ارزیابی از این دوره آموزشی پرداختند و آزمون پایان دوره فراگیران نیز برگزار گردید.
روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان