عمومی | پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

برگزاری هر ماه یک نشست تخصصی در حوزه معماری و شهرسازی تاریخی ایران

.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده میراث فرهنگی و گردشگری، علیرضا انیسی امروز «دوشنبه »در نشست گزارش عملکرد پژوهشکده بناها و بافت های تاریخی-فرهنگی  با اشاره به تاریخچه تاسیس این پژوهشکده گفت: پژوهشکده بناها و بافت‌ها با هدف توسعه و تقویت ابعاد پژوهشی و منابع علمی و فرهنگی و فراهم کردن زمینه‌های شناخت، حفاظت و صیانت از میراث معماری و شهرسازی ایران، از سال ۱۳۸۰ به‌طور رسمی آغاز به کار کرد  و اکنون مرکب از پنج گروه پژوهشیِ بناهای تاریخی، بافت‌های تاریخی، تزئینات وابسته به معماری، معماری دستکند و باغ و منظر است.
وی ادامه داد: این پژوهشکده به‌جز فعالیت‌های پژوهشی که در قالب گروه‌های پژوهشی برنامه‌ریزی شده و از سوی پژوهشگران داخل و خارج از پژوهشکده به انجام می‌رسد، بر اساس نیازهای پژوهشی و اجرایی، فعالیت‌های مشترک با دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی داخل و خارج از کشوررا نیز دنبال ودر زمینه‌های ترویجی و آموزشی فعالیت‌های مستمری راسامان می دهد.
او با اشاره به اینکه این پژوهشکده علاوه بر این به هدایت و حمایت از تحقیقات دانشجویی نیز می‌پردازداظهار داشت: نشر نتایج پژوهش و تحقیقات و برگزاری کنفرانس‌ها و نشست‌های علمی و چاپ مجله علمی ترویجی اثر، از دیگر اقدامات است که در این راستا می‌توان برشمرد.
انیسی با تاکید بر اینکه نام پژوهشکده با توجه به رسالت های امروزی نیازمند تغیر است تصریح کرد: بنا به پیشنهاد اعضای پژوهشکده بناها و بافت های تاریخی-فرهنگی نام این پژوهشکده با نیازهای امروزی امور پژوهشی در حوزه معماری و شهرسازی سنخیت نداشته و به همین علت به رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گرشگری پیشنهاد داده شده تا نام این پژوهشکده تغییر یابد و اینک این پیشنهاد در حال بررسی است.
رئیس پژوهشکده بناها و بافت های تاریخی-فرهنگی در خصوص فعالیت های این پژوهشکده در سال پژوهشی گذشته گفت: طی یک سال گذشته ۲۱ طرح موظفی از سوی پژوهشگاه به پژوهشکده ابلاغ شده که در مراحل مختلف پژوهشی هستند.
وی ادامه دارد: از عناوین شاخص این پژوهش های موظفی می توان تدوین شیوه نامه حفاظت از بناهای تاریخی- فرهنگی، ترجمه کتاب Siraf, history, topography and environment، بررسی عوامل موثر در شکل گیری کاروانسراهای راه ابریشم با تاکید بر نقش معادن باستانی؛ در مسیر ری تا سلطانیه ،جزئیات اجرایی بناهای خشت و گلی، با مطالعه دخمه زرتشتیان ترک آباد در یزد، بررسی سیر تحولات کالبدی-اجتماعی محله سردار شهر قزوین، بناهای تاریخی و مواجهه با آتش( با رویکرد پیشگیری) و مستندسازی مدرسه تاریخی ظهیریه در اردوباد نخجوان را نام برد.
انیسی در رابطه با نشست های تخصصی و همایش های برگزار شده در سال گذشته نیز گفت: ۱۲ نشست تخصصی در طی سال پژوهشی گذشته در رابطه با مسائل مختلف برگزار شده ؛ همچنین دومین همایش بین المللی توانمندسازی میراث معماری و شهری در مقابل زلزله به عنوان تنها همایش جهانی با چنین رویکرد تخصصی برگزار شده است.
وی به ارائه نتایح پژوهش های صورت گرفته در قالب مقاله و کتاب اشاره کرد و افزود: طی یک سال گذشته ۱۸ عنوان مقاله و ۸ عنوان کتاب که حاصل کوشش های پژوهشگران این پژوهشکده بوده جهت بهره وری جامعه هدف از نتایج آن ها ارائه شده است.
وی در پایان سیاست های کلی این پژوهشکده در سال پژوهشی آینده را معرفی هرچه بیشتر فعالیتهای پژوهشکده، گسترش و افزایش طرح های کاربردی، ارتباط  گسترده تر با نهادی مرتبط  در خارج از پژوهشگاه، توسعه مطالعات و همکاریهای گروهی و میان رشته ای ،تاکید بر انتشارنتایج مطالعات انجام شده و... عنوان کرد.
گفتنی است ، در ادامه این نشست مریم رضایی پور، امین کیوانلو و محمد فراهانی به ترتیب حاصل نتایج پژوهش های خود را در حوزه ضرورت حفاظت از باغ های تاریخی حوزه بیرجند، معماری دستکند نیایشگاه صابئین و برداشت سردرب های حصار ناصری ارائه کردند.