مراسم گرامیداشت روز دانشجو در دانشگاه تهران برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، در این مراسم ضمن گرامیداشت روز دانشجو، شانزدهم آذر را نماد ضد استکباری، ضد استبدادی و ضد استعماری دانشگاه و دانشجو برشمرد و گفت: «این نماد نقش دانشجو و دانشگاه را در شناخت نیازها و ایفای نقش برای رفع نیازها نشان میدهد. امروز روز احساس خطر دانشگاه و دانشجویان نسبت به خطر نفوذ بیگانگان بوده است».
وی افزود: «چهار ماه بعد از ۲۸ مرداد و با آمدن معاون رئیس جمهور وقت آمریکا و احساس مسئولیت دانشجویان به این موضوع که ایران تحت نفوذ آمریکا قرار خواهد گرفت، دانشجویان فریاد برآوردند و در این راه چند تن نیز به شهادت رسیدند و با این کار توانستند بصیرت و هوشیاری را به ثبت برسانند».
رئیس قوه قضائیه، خاطرنشان کرد: «جریان دانشجویی کشور باید به عنوان جریان آگاه، با بصیرت، زمانشناس، دردآشنا و دغدغهمند نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی کشور تداوم یابد و نقش دانشجویان در این عرصه بسیار تعیین کننده است. همچنین مطالبه از مسئولان باید یک نعمت و فرصت تلقی شود، هرگز نباید از مطالبات دانشجویی به عنوان یک مشکل یاد کرد، بلکه بیان دغدغهها، مشکلات و زبان مردم بودن یک نعمت و فرصت است».
به گفته آیتالله رئیسی، اینکه دانشجویان خود را مسئول بدانند تا صدای افرادی را که به هر نحوی ممکن است مشکلی داشته باشند را به گوش همگان برسانند، از جلوههای آرمانخواهی، عدالتخواهی و حقخواهی است و این
مطالبهگری
و نگاه به اصلاح امور همواره باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه بحث از جناح و جریان سیاسی خاصی نیست، گفت: «جریان دانشجویی ما باید جریان دلداده به انقلاب و نظام باشد، هر ایراد و اشکالی را برنتابد و در این زمینه احساس مسئولیت کند که این امر مبارکی خواهد بود. البته من با دانشجویان دانشگاه بیارتباط نیستم و با اطلاعیههای آنان که در مواقع مختلف صادر میشود و از طرف دفتر نمایندگی ولیفقیه در دانشگاهها برای اینجانب ارسال میشود، آگاهی مییابم. این مواضع، دیدگاهها، نظرات و دغدغهها را با دقت مطالعه میکنم و چون دغدغه جوانان و دانشجویان است خودم را موظف میدانم مطلع شوم، چرا که اطلاع ما مسئولان از این موارد یک ضرورت است».
رئیس قوه قضائیه، با اشاره به صحبتهای نمایندگان دانشجویی عنوان کرد: «نکاتی که دانشجویان بیان کردند برخی به عنوان توصیه بود، لذا در مورد آنچه که جنبه توصیه داشت نیاز به مرور مجدد نیست. اگرچه همه مسئولان در نظام موظف به اجرای عدالت هستند، اما دستگاه قضائی دستگاه بسیار مهمی برای اجرای عدالت است، ما در مورد آنچه که در زمینه پیشانی نظام و دستگاه قضائی مطرح کردیم، چند برنامه در دوره تحول خواهیم داشت».
آیتالله رئیسی، اولین نکته در رابطه با تحول در دستگاه قضائی را موضوع اجرای عدالت دانست و افزود: «عدالت در مبانی دینی ما بعد از توحید گستردهترین مفهوم است، اما در اینجا بحث ما عدالت اجرایی است. در رابطه با اجرای عدالت، اولین گام در این زمینه بودن قانون عادلانه است. مجریان عادل هستند که میتوانند شیرینی عدالت را در کام مردم به وجود آورند و به طور حتم در این رابطه اقدام به موقع و زمانشناسانه بسیار اهمیت دارد».
وی تاکید کرد: «مهمترین هدف دولت اسلامی در جامعه اجرای عدالت است. برای تفاهم در اجرای عدالت باید بر اجرای قانون توافق کنیم و بگوییم به هر میزان به قانون عمل شود به عدالت نیز عمل خواهد شد و به هر میزان قانون نقض شود، عدالت نیز نقض میشود و اجرای قانون را همه باید محور قرار دهند. بیقانونی، دور زدن قانون و تخلف از قانون را هیچ کس در هیچ جایگاهی نباید به خود اجازه دهد. امروز بیقانونی یک امر ناپسند و ضد ارزش است، لذا اجرای عدالت یکی از نکات محوری است و در این رابطه گفتمان غالب در دانشگاهها باید اجرای عدالت باشد. اگر در کرسیهای آزاداندیشی، اعلام نظرات، دیدگاهها و نظرات با قانون فاصله داریم، باید نسبت به آن پیگیری و گوشزد کرد».
رئیس قوه قضائیه، با اظهار اینکه مسئله شفافیت امر بسیار مهمی است، گفت: «فساد را نباید در هیچ کجای جامعه اسلامی قبول کرد، فساد با شاخصه عدالتگستری نظام سازگار نیست. فساد ظلم به مردم و نظام است و امر مردودی میباشد، جمهوری اسلامی نظامی مبتنی بر احکام دینی و عمل به وظایف است، اما امکان خطا و اشتباه نیز ممکن است، البته اشتباه یک امر است و فساد امر دیگری است. نمیتوان از فساد و دستاندازی به حقوق بیتالمال، دزدی،
ارتشا
، پورسانت و رانتخواری گذشت کرد. همه دستگاهها در کشور باید با فساد مبارزه کنند. وظیفه دستگاه قضائی برخورد با مفسدان است و در این
باره
برخورد هم خواهیم کرد».
آیتالله رئیسی، در ادامه با تصریح اینکه به طور قطع جرم سیاسی غیر از جرم امنیتی است، افزود: «این موضوع را از اولین روزی که آمدم اعلام کردم که باید بین جرم سیاسی و امنیتی تفاوت قائل شد. البته در قانون هم به همین نحو است. به اعتقاد بنده مهمترین سیاسیون ما شهدای عالیقدر دانشجویی ما هستند، شهدای دانشجویی ما نیاز جامعه را خوب شناختند و حاضر شدند خطر کنند و جان خود را در این امور بگذارند. دانشجوی سیاسی، دانشجویی است که جامعه را بشناسد و بتواند بر اساس نیاز و خواست جامعه حرکت کند».
وی با عنوان اینکه امروز یکی از مسائل مهم و خواست جامعه اجرای عدالت است، خاطر نشان کرد: «وقتی گفته میشود عدالت، باید دانست این عدالت برای هر کس و برای همه آحاد ملت است و چون چتری بر سر همه ملت قرار گرفته است. این مسئله برای کسی که سنی و یا شیعه است و یا هر گویشی که دارد، فرقی نخواهد داشت. عدالت همانند امنیت است، وقتی از امنیت سخن به میان میآید، یعنی امنیت برای همه بنابراین عدالت هم برای همه و هر کس صدق میکند و این یک خواست مهم و قابل توجه است».
رئیس قوه قضائیه، در بخش دیگری از سخنان خود توجه به کرامات انسانی را عنوان کرد و گفت: «ما همواره مسئله کرامت انسانی را در دادگستری بین همکاران و بخشهای مختلف مطرح کردهایم که باید رعایت شود. کرامات انسانی باید در کرامت به قاضی، کارمند، کارشناس و مراجعهکننده مدنظر قرار بگیرد».
آیتالله رئیسی، با تبیین تشکیل شورای هماهنگی قوا اظهار کرد: «در این زمینه باید گفت که در سال ۹۶ مشکلاتی درباره ارز و مسائل اقتصادی در کشور پیش آمد. زمزمههایی بود بر اینکه جمعی تشکیل شود تا از این طریق بتوان به دولت کمک کرد. در این میان تعدادی موضوع دولت در سایه را مطرح کردند و البته موارد مختلفی در این موضوع عنوان شد، اما مقام معظم رهبری تاکید داشتند که دولت بماند و به وعدههای خود به مردم عمل کند. رهبری بیان کردند که دولت اختیارات لازم را دارد و اگر در جایی مشکلی داشت، میتواند از شورای هماهنگی اقتصادی قوا درخواست همکاری کند تا در انجام وظایفش خللی پیش نیاید. بنابراین شورای هماهنگی قوا به نحوی اتمام حجت است، برای اینکه کسی نگوید من اختیاری نداشتم و یا مشکلی وجود داشت».
وی با اشاره به تصمیمگیری افزایش قیمت بنزین در شورای هماهنگی قوا افزود: «این طرح را دولت به شورا آورد. این طرح پیشنهاد دولت بود و در واقع این موضوع ارتباطی به شورای هماهنگی نداشت، چرا که قانون دولت را موظف به این امر کرده است».
رئیس قوه قضائیه، عنوان کرد: «وقتی که ما از اصلاح ساختاری فساد سخن میگوئیم، یعنی نباید مالیاتها را به نحوی تنظیم کنیم که فرار مالیاتی صورت بگیرد و افرادی با درآمدهای بالا حاضر نباشند حقوق دولت را پرداخت کنند. نقدینگی کشور با افزایش فعلی که مشکلات زیادی ایجاد کرده است، اگر به سمت تولید برود جای هیچ نگرانی نخواهد داشت، اما اگر به طرف دلالی پیش رود و به دست کسی بیفتد که پول را بگیرد و به جای آبادی کارخانهها به سراغ دلالی برود، مشکلات مضاعف برای کشور ایجاد خواهد شد، لذا بخش اعطای تسهیلات از جمله ساختارهایی است که به طور حتم باید اصلاح شود».
آیتالله رئیسی، با اشاره به برخی از پروندههای مطروحه افزود: «اراده جدی قوه قضائیه بر این است تا با این موارد برخورد شود و اطلاعرسانی لازم هم صورت بگیرد. ما اطلاعرسانی در رابطه با این پروندهها را ضروری میدانیم و تاکید داریم که مردم را باید در جریان امور بگذاریم. برخی از مواردی که دانشجویان در این جلسه مطرح کردند نیز در حال بررسی است. در قوه قضائیه هیچ پروندهای را زیر میز نخواهیم گذاشت و همه پروندهها روی میز است».
وی با تاکید اینکه نباید اجازه دهیم که مدیران و مسئولان کشور انگزنی و اتهامزنی انجام دهند، خاطرنشان کرد: «خط قرمز ما در قوه قضائیه این جناح و آن گروه و یا دولت خاصی نیست، بلکه خط قرمز ما بی استناد سخن گفتن و بی استناد حکم دادن است. خط قرمز این است که بیدلیل و بیاستناد نه سخنی گفته شود و نه اتهامی زده شود. معتقدیم جلوی کسی که بدون دلیل و سند اتهام زنی میکند را باید گرفت. افراد و مسئولان باید از هرگونه مورد اتهام قرار گرفتن مصون باشند. یکی از راههای صیانتبخشی مسئولان که استقبال خوبی نیز از آن صورت گرفته خود اظهاری اموال مسئولان است که در آن مسئولان اموال خود را هم در قبل و هم بعد از مسئولیت اعلام میکنند».
رئیس قوه قضائیه، دفاع از آزادیهای مشروع را دارای جایگاه ویژهای در برنامههای قوه قضائیه توصیف کرد و افزود: «آزادی را ما ندادیم بلکه خدا به همگان داده است. این آزادی شامل آزادی فکر، اندیشه، بیان و قلم است. البته همچنان که محدودسازی آزادی دچار اشکال است اگر بسیار بیضابطه و بدون قانون به آزادی پرداخته شود، باز هم آزادی دچار آسیب خواهد شد. آزادی همان است که قانون اساسی آنها را برای همه آحاد مردم برشمرده است و ما اعتقاد داریم که این آزادی تضمین کننده همه خواستههای ملت و اجرای عدالت و مبارزه با فساد در کشور است».
آیتالله رئیسی، در ادامه سخنان خود با بیان اینکه کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها را باید تقویت کرد، گفت: «دانشجویان باید دیدگاهها و نظرات خود را آزادانه بیان کنند. البته در این قضیه توهین به هیچ کس و انتقاد به همه را دانشجویان باید رعایت کنند. انتقاد، اصلاحگری، سوالکردن،
مطالبهگری
و پیشنهاد کردن، همگی امور درستی هستند و باید از آنها دفاع کرد و به طور حتم بدانید که مسئولان باید در همه ردهها این امور را برای خود مغتنم بشمارند».
وی دفاع از حقوق عامه را وظیفه دستگاه قضائی برشمرد و خاطرنشان کرد: «دفاع از آزادیهای مشروع وظیفه همه است و باید آزادیهای مشروع برای همه از جمله مردم، دانشجویان، کارگران و غیره به رسمیت شناخته شود. ما بین اعتراضکننده و اغتشاشگر فرق میگذاریم و بین جرم سیاسی و جرم امنیتی نیز تفاوت قائل هستیم. همچنین میان یک رسانه یا یک دانشجو یا یک استاد یا یک فعال مدنی و سیاسی و اجتماعی که سخنی به خطا گفته است با آدمی که به دنبال براندازی و اخلال در امنیت است تفاوت میگذاریم».
رئیس قوه قضائیه، با تصریح اینکه بخشی از مسئله تصمیمگیری درباره افزایش قیمت بنزین نیاز به مصوبه شورای هماهنگی قوا داشت، اظهار کرد: «آن بخشی که نیاز به مصوبه داشت این بود که درآمدهای حاصل از افزایش قیمت سوخت باید سه تا چهار قسمت شود. یک بخش برای مردم، یک بخش در تولید و یک بخش هم در ارتباط با مسائل مربوط به انرژی مد نظر قرار بگیرد. پیشنهاد دولت در این زمینه این بود که درآمد حاصل از آن به دلیل مسائل اقتصادی به مردم ارائه شود که این مسئله احتیاج به مصوبه داشت».
آیتالله رئیسی، با بیان اینکه طرح اجرای سوخت برای نخبگان و مردم کشور عنوان نشده بود، گفت: «این نکته قابل توجهی است و معتقدم که باید اعتراض مردم در این زمینه کاملاً شنیده شود، البته در این بین دشمنان هم فکر کردند که میتوانند این مسئله را بهانه قرار داده و بر موج اعتراض مردم سوار شوند. دشمنان کشور ناامنیهایی را در طی اجرای طرح افزایش قیمت بنزین در کشور ایجاد کردند و به مال و اموال عمومی صدمه زدند. آنچه که بنده باید در این زمینه مطرح کنم، این است که اعتراض مردم همواره جای خود را خواهد داشت».
وی با اشاره به فرمان رافت اسلامی مقام معظم رهبری در این موضوع بیان کرد: «با فرمان رافت اسلامی مقام معظم رهبری، ما هم در همان اوایل نسبت به جمعیتی که بازداشت شده بودند به سرعت اقدام کردیم و کسانی که تقصیر نداشتند آزاد شدند، اما طبیعتاً کسانی که به اموال عمومی صدمه زدند باید مورد رسیدگی قرار بگیرد».
آیتالله رئیسی، تاکید کرد: «جریان دانشجویی کشور باید پای مبارزه با فساد بیاید. همه نخبگان، تمامی قوا و مسئولان و هر فردی که دغدغه نظام و کشور را دارد باید پای مبارزه با فساد بیاید. ما یقین داریم همچنان که ملت ما در عرصههای مختلف کارهای بزرگ کردهاند، در این زمینه هم با عنایت به خدا میتوانیم، موفق
شویم
».
رئیس قوه قضائیه، همچنین در ادامه به سوالات مطرح شده از سوی دانشجویان در زمینههای مختلف چون وضعیت رسیدگی به برخی از پروندههای موسسات مالی و اعتباری، فعالیت رسانهای خبرگزاری میزان، رسیدگی به پرونده اشخاصی که مسئولیت داشتند و یا هم اکنون مسئولیتی را بر عهده دارند، مسائل سازمان بازرسی و رسیدگی به فساد درون قوه قضائیه پاسخ داد.
رئیس دانشگاه تهران؛ برای عبور از شرایط فعلی، کشور نیازمند همکاری و همیاری دانشگاهها است
دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، نیز در ابتدای این مراسم با بیان اینکه امروز روز خوبی برای دانشجویان خواهد بود و دانشجویان فرصت خواهند داشت تا دغدغههای خود را با رئیس قوه قضائیه مطرح کنند، گفت: «به عنوان دانشگاه تهران موضوعات بسیاری را داریم تا با قوه قضائیه مطرح کنیم، اما بر مسائل دانشجویی دانشگاه تهران متمرکز خواهیم شد. عبور از شرایط کنونی کشور بدون همکاری و همیاری دانشگاهیان امکان پذیر نیست، چون امروز فکر و اندیشه است که کار اصلی را انجام میدهد و به طور قطع بخشی از این تفکرات در دانشگاهها قرار گرفته است».
وی خطاب به رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: «همه میدانیم که کشور در وضعیت خطیری
قراردارد
و برای عبور از این شرایط نیازمند به
کارگیری
همه توانمندیها و امکانات کشور هستیم. بزرگترین سرمایه و امکانات کشور دانشگاهها هستند که از استادان برجسته و دانشجویان فرهیخته تشکیل شدهاند و همه آنان آرزوی خدمت به کشور را دارند تا استعداد و توانمندیهای خود را در اختیار مردم و جامعه قرار دهند».
رئیس دانشگاه تهران، در ادامه تصریح کرد: «در دانشگاه تهران بیش از ۱۰ هزار دانشجوی دکترا داریم و این یعنی بزرگترین سرمایه یک کشور، همچنین در این دانشگاه حدود ۲۰ هزار دانشجوی کارشناسی ارشد تحصیل میکنند که پایان نامهها و طرحهایی که دارند میتواند به حل مشکلات کشور کمک کند».
دکتر نیلی احمدآبادی، افزود: «متاسفانه به دلیل ضعف ارتباط بین بدنه اجرایی، فکری و تصمیمگیری کشور با دانشگاهها این سرمایه بزرگ در خدمت کشور قرار نمیگیرد. راهکارها برنامههای دقیقی میخواهد، من خدمت رئیس جمهور محترم هم عنوان کردم، این موضوع باید در بودجه امسال کشور منعکس شود. باید برنامه، بودجه و حوزه اجرا و فکر کشور در کنار یکدیگر قرار بگیرند. از شما به عنوان رئیس قوه قضائیه و بنا بر مسئولیتی که در جلسه روسای قوا دارید درخواست دارم، تا این موضوع با دقت بیشتری مطرح و بررسی شود».
به گفته وی دانشگاهها یک بستر بسیار مناسبی برای مفاهمه و گفتوگو بین تفکرات و جریانهای مختلف در کشور هستند و دانشگاه تهران به عنوان قدیمیترین دانشگاه و دانشگاهی که در حوزههای فنی، سیاسی، اجتماعی در کشور اثرگذار بوده، میتواند این نقش را به خوبی ایفا کند.
رئیس دانشگاه تهران، اظهار کرد: «در سال ۹۷ بیش از ۴۰۰ نشست دانشجویی در دانشگاه تهران برگزار شده است، اما این کافی نیست، چون تمام موضوعاتی که در این نشستها مطرح شده همه مسائل کشور را در بر نمیگیرد و همین طور همه قشرهای دانشجویی و استادان لزوماً در این نشستها مشارکت نداشتند».
دکتر نیلی احمدآبادی، در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: «من از تصمیم رئیس قوه قضائیه و موافقت رهبر معظم انقلاب در بخشش دانشجویانی که احکام امنیتی داشتند، تشکر میکنم، این موضوع خیلی اثر بخش خواهد بود. از همین تصمیم میخواهم نتیجه بگیرم، برای توسعه این فضای مفاهمه، گفتوگو، شنیدن نظرات همه و تحقق نظر مقام معظم رهبری در کرسیهای آزاداندیشی لازم است تا تمهیدات جدیدی را در نظر بگیریم. شروع فعالیت شما به عنوان رئیس قوه قضائیه و دیدگاهی که دارید، این امید را میدهد تا فضای دانشگاه بتواند به این جهت حرکت کند».
وی در پایان افزود: «نگرانیهایی که دانشجویان و استادان برای حضور در فعالیتها دارند، منجر میشود تا نشاط لازم برای مشارکت وجود نداشته باشد. به طور قطع همه دستگاههای کشور باید در این زمینه فعالیت کنند، اما نقش قوه قضائیه بسیار تعیین کننده خواهد بود و ما اعلام آمادگی میکنیم دانشگاه تهران، همانگونه که در خوشههای فکری فعال شد و تلاش کرد تا از ظرفیت علمی استادان استفاده کند، آمادگی این را دارد که فضای گستردهتری را در دانشگاه برای
گفتوگو
بین قشرهای مختلف دانشجویی در یک فضای علمی فراهم آورد».
در مراسم گرامیداشت روز دانشجو، محمد حسن معصومزاده، نماینده انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، امین نوریان، نماینده جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، علی طلوعی نماینده بسیج داَنشجویی و علی اسکندری، نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی آرمان به نمایندگی از سوی دانشجویان به بیان نقطهنظرات و دیدگاههای خود در زمینههای مختلف پرداختند. همچنین نماینده شرکت
هپکو
و نماینده صنف وانتبار و پیک موتوری به دعوت از دانشجویان سخنانی را در زمینه مسائل و مشکلات صنفی خود ارائه دادند.