عمومی | معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

«علوم انسانی» بکر و ثروت‌آفرین برای استارتاپ‌ها است

آیت الله سید ابراهیم رییسی رییس قوه قضائیه و سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری مهمانان ویژه کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی شدند. اساتید برجسته، روسای دانشگاه و صاحب نظران حوزه علوم انسانی دور میزی گردا گرد هم در سالن مرکز همایش های صدا و سیما جمع شدند. صبح امروز پنجمین دوره این کنگره با حضور این مهمانان کار خود را آغاز کرد.

حوزه‌ای بکر برای استارتاپ‌ها

سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در این مراسم، علوم انسانی را حوزه بکر برای فعالیت استارتاپ‌ها دانست و گفت: این حوزه فضایی مناسب برای فعالیت دارد، البته فعالیت های خوبی در این حوزه انجام شده است‌. زیست بوم این حوزه به سرعت در حال شکل گیری است و اکنون شرکت های دانش بنیان با سرعت در حال تولید محصول در این حوزه هستند. البته راه اندازی چندین شتابدهنده ها نیز به سرعت این حرکت افزوده است.

ستاری ادامه داد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز روی این حوزه تمرکز دارد تا زیست بوم فناوری و نوآوری در این حوزه همچون سایر حوزه ها شکل بگیرد و بتواند رفع کننده نیازهای مردم باشد.

توسعه باید دارای هویت بومی و در خدمت جامعه باشد

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با ذکر مثالی به برگزاری جشن های دو هزار و پانصد ساله اشاره کرد و افزود: در آن جشن‌ها از بهترین اشخاص و وسایل و تمام امکانات خارجی استفاده شد؛ هدف این بود از طریق نمایش تا عظمت تاریخ ایران را به دنیا نمایش دهند. الیور استون مسئول ساخت فیلم بود؛. وقتی فیلم‌برداری تمام شد و فیلم را به شاه نشان دادند پرسید پس مردم کجا هستند؛ زیرا کار توسط افرادی که هویت ایرانی نداشتند انجام شده بود و هویت ایرانی در کار نبود.

رییس بنیاد ملی نخبگان همچنین گفت: فکر می کنم برخی از حرکات امروز ما نیز مانند آن جشن ها است. جوانان در دانشگاه هایی که از بوم ما نیست و برگرفته از فرهنگ و زیست‌بوم غربی است، دور تا دورشان دیوار کشیده است مشغول تحصیل هستند. آن‌چه آن‌ها در این مراکز یاد می گیرند هیچ شباهتی به نیازهای مردم ندارد و پاسخگوی نیازهای جامعه نیست.

وی تاکید کرد: دانشگاه‌های ما به ویژه در حوزه علوم انسانی باید برای زیست‌بوم و سرزمین ما دانش‌آموخته تربیت کند و طرحی نو مبتنی بر ویژگی‌های کشورمان در آموزش و پرورش انداخته شود.

ستاری، در ادامه با بیان این که با فعالیت شرکت‌های دانش بنیان حوزه علوم انسانی تجاری سازی محصولات این حوزه شتاب می‌گیرد، بیان کرد: از پژوهشکده های حوزه علوم انسانی بسیاری بازدید داشتم که کتابخانه ها را به من نشان دادند. انتشار مقاله و کتاب در جای خود خوب و لازم است اما باید دید تاثیر آن برای جامعه چیست. باید زیست بوم در این حوزه شکل بگیرد تا شاهد توسعه محصولات آن باشیم. ۶۰ درصد شرکت های دانش بنیان علوم انسانی است. با مدیریت منابع انسانی پیاده سازی ایده ها در جامعه انجام می شود.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری همچنین افزود: تجاری سازی محصولات حوزه علوم انسانی یعنی تولید محتوا برای فضای مجازی، تولید فیلم ‌و سریال و توسعه حوزه مد و لباس. امروز اگر در هر کدام از این حوزه ها شکست می خوریم اگر اسباب بازی خارجی دست کودکان ما است؛ اگر تولدی فرهنگی ما گیرا نمی‌شود یا فضای مجاری در دستان ما نیست، یعنی شرکت های فناور ما فضا را باخته‌اند و باید به خود باور داشته باشند.


بیش‌تر بخوانید:

* ستاری: با تمام توان از ایجاد ناحیه نوآوری علوم انسانی حمایت می کنیم

* انتقاد از خلاصه شدن نمود "علوم انسانی" در نوشتن کتاب

* ضرورت وجود یک زیست بوم برای تجلی توانمندی حوزه علوم انسانی


زیست‌بوم علوم انسانی نیز باید مانند فناوری‌های پیشرفته ایجاد شود

رییس ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان شکل گیری زیست بوم فناوری و کارآفرینی این حوزه را عاملی برای عدم باخت شرکت ها دانست و گفت: اگر امروز در حوزه هایی مانند سلول بنیادی، نانو فناوری و زیست فناوری وضعیت مناسبی داریم دلیل آن شکل گیری زیست بوم این حوزه ها و تعامل بازیگران آن با یکدیگر است. شرکت های دانش بنیان، مراکز رشد، دانشگاه ها، استارتاپ ها، سرمایه گذاری خطر پذیر و شتابدهنده ها برخی از این بازیگران هستند که فعالیت آنها توسعه این حرکت را منجر شده است.

ستاری همچنین بیان کرد: پس اگر شرکت های فناور حوزه تولید محتوا و علوم انسانی را توسعه دهیم دیگر شکست معنا ندارد. البته باید از بازار داخلی نیز همچون ناموسمان حمایت کنیم. باید زمینه در کشور برای این امر فراهم شود. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز توسعه این فرهنگ در حوزه علوم انسانی را دنبال می کند. هدف نیز حل مسائل مردم توسط نیروی انسانی تربیت شده این بوم است.

وی با اشاره به اینکه زبان فارسی نهمین زبان اینترنت شده است، بیان کرد: با توجه به جمعیت فارسی زبانان می توان از این فرصت استفاده کنیم و محصولات فرهنگی را گسترش دهیم تا بازار ارتقا یابد‌. ابزاری که قدرت برای توسعه کشور نیز محسوب می شود. ما از نظر جمعیتی شانزدهمین زبان دنیا هستیم و این زبان در بستر اینترنت نهمین زبان دنیا است.

«معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در افتتاحیه پنجمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی»

از فعالیت‌های حوزه علوم انسانی و اسلامی حمایت می‌کنیم

ستاری آمادگی معاونت علمی برای همکاری با دانشگاه ها و اساتید در این حوزه ها را اعلام کردو گفت: ستاد هم در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مشغول فعالیت است که از فعالیت‌های این حوزه حمایت می‌کند؛ از هم‌افزایی اساتید در این حوزه به طور کامل استقبال و حمایت می‌کنیم.

پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی تلاش برای گسترش نوآوری های علمی با کمک دانشگاه ها و پژوهشگاه ها را اولویت خود قرار داده است. البته علاوه بر گفت و گوهای علمی که می تواند فرصت مناسبی در این حوزه فراهم کند ، شکل گیری پژوهش های بزرگ گروهی نیز به عنوان راهی برای رسیدن به نوآوری در آن دنبال می شود.

در این دوره از کنگره از ۴۱۲ چکیده مقاله و ۳۶۳ مقاله ارسالی ۱۶۴ مقاله در داوری نهایی پذیرفته شد. مقالات برگزیده در کمیسیون های تخصصی ارائه می شود.

گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

پایان پیام/ ۲۵


اخبار مرتبط:

* پنجمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی

* ستاری: بخش عمده علوم شناختی در درون علوم انسانی قرار دارد

* سورنا ستاری: دانشگاه یک مفهوم وارداتی است

* معاون علمی و فناوری رئیس جمهور - دانشگاه علامه طباطبائی