چهارمین کنگره بین المللی بروسلوز در دانشگاه برگزار شد/ تدوین برنامه جدید کنترل تب مالت در کشور
چهارمین کنگره بین المللی و هشتمین همایش کشوری بروسلوز در مرکز همایشهای بین المللی امام خمینی (ره) دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و به همت مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
، دکتر محمد مهدی گویا، رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در این کنگره از تدوین برنامه جدید کنترل بروسلوز در کشور به صورت بین بخشی خبر داد و گفت: این برنامه با ایجاد و تقویت هماهنگیهای بین بخشی به عنوان مهمترین راهکار جهت پیشگیری و کنترل تب مالت تدوین شده و به زودی با تصویب در شورای عالی سلامت، اجرا می شود.
وی با اشاره به چالشهای بروسلوز در ایران و جایگاه آن در نظام مراقبت بهداشتی درمانی کشور، اظهار کرد: بروسلوز یا همان تب مالت یک بیماری مزمن، فریب دهنده و آزار دهنده، با عوارض بسیار شدید است که نشانههای آن نیز تا مدتها شناخته نمیشود و همین مساله اهمیت تشخیص و از آن مهمتر کنترل و پیشگیری از بروز آن را نشان میدهد.
وی با اشاره به نکات کلیدی در رفع چالشهای کنترل این بیماری، گفت: رفع چالشها به تنهایی و توسط یک نهاد ممکن نیست. به عبارت دیگر مهمترین استراتژی کنترل بروسلوز، همانند تمامی بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان، استراتژی سلامت واحد است و به برنامه ریزی دقیق و پاسخ شبکهای هماهنگ نیاز دارد.
وی با اشاره به برخی از این چالشها و با بیان اینکه بروسلوز تنها مشکل سیستم سلامت کشور نیست و مشکلات اقتصادی همچون وارد آوردن صدمه به صنعت کشاورزی و دامپروری را با خود به همراه دارد، عنوان کرد: مشکلات مرتبط با امحا و نابودی دامهای آلوده و جبران خسارتهای ناشی از آن یکی از این مشکلات است.
دکتر گویا در رابطه با پیچیدگی عوامل موثر در کنترل بروسلوز، به اهمیت توجه به عوامل موثر در سلامت دام، عوامل موثر در سلامت انسانی و سایر عوامل موثر مانند عوامل اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و حیات وحش اشاره کرد.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به برنامه پایش بیماری بروسلوز از سال ۹۲، اظهار کرد: این پایش در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، فارس، کردستان، ایلام، کرمانشاه، همدان، مازندران و لرستان انجام شد که اگرچه این استانها در رتبه اول ابتلا قرار دارند ولی این مساله به معنای درگیر نبودن سایر استانها نیست.
وی در ادامه با اشاره به مهمترین چالشها در حوزه سلامت دام جهت کنترل بیماری بروسلوز، گفت: نیاز به واکسن موثر و مناسب و بهنگام، وجود دامداری های سنتی و عشایری به ویژه در نزدیکی خانه ها، عرضه و فروش فرآوردههای لبنی غیر بهداشتی، از جمله چالشهای اقدامات کنترلی در دامپروریهای سنتی و عشایری است.
وی با تاکید بر عوارض خطرناک و باورنکردنی بروسلوز و لزوم تهیه و مصرف لبنیات استاندارد، گفت: لبنیات پاستوریزه باید شعار همه مردم باشد؛ چراکه مردم حق دارند از بهترین، پاکترین و پاستوریزهترین لبنیات استفاده کنند.
دکتر گویا با اشاره به آمار ابتلا به تب مالت در کشور، گفت: آمار ابتلا از سالی ۹۰ هزار نفر در ۲۰ سال گذشته به ۱۶ هزار نفر در سال ۹۷ کاهش یافته که اگرچه آمار کم شده ولی باید با تلاش بیشتر نسبت به ریشهکنی این بیماری اقدام کنیم.
وی آموزش و ارتقای آگاهی افراد را در پیشگیری از ابتلا بسیار موثر عنوان کرد و گفت: از سال ۹۵ تا کنون حدود ۷ میلیون نفر در رابطه با راههای انتقال و روشهای پیشگیری از ابتلا آموزش دیدهاند.
کاهش آمار ابتلا به بروسلوز در کشور
دکتر علی نوبخت حقیقی در این کنگره، با اشاره به همه گیرشناسی و اپیدمولوژی بروسلوز در ایران، گفت: در سال ۶۸، ۹۰ هزار ابتلا به بروسلوز در کشور گزارش شد یعنی ۱۷۰ نفر از هر ۱۰۰ هزار نفر که این آمار در سال ۹۷ به ۱۶ هزار نفر یعنی ۲۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر کاهش یافته است که البته بازهم نیازمند تلاش بیشتر برای کاهش و پیشگیری از بروز آن هستیم.
وی با اشاره به اهمیت کنترل بیماری تب مالت به علت اشتراک آن بین دام و انسان، تصریح کرد: کنترل و ریشه کنی بیماری تب مالت نیازمند همکاری های گسترده بین بخشی بین وزارت بهداشت با جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی است.
دکتر نوبخت در پایان به اهمیت تقویت طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع، جلوگیری از مصرف بی رویه دارو و مصارف آزمایشگاهی ضرورت بیمه اجباری افراد در جامعه در کنترل بیماری ها تاکید کرد.