کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه؛ رژیم غذایی و ورزش مهمترین اقدام در درمان دیابت است
هاجر عوضپور در مصاحبه با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان گناوه اظهار داشت: به افزایش قند خون در بدن، بیماری دیابت گفتهشده که انواع مختلفی دارد ولی بهطور عمده به سه گروه دیابت نوع یک، دیابت نوع دو و دیابت بارداری تقسیم میشود.
بیماری دیابت با افزایش بیماریهای قلبی و عروقی ارتباط مستقیم دارد
وی تصریح کرد: بیش از ۹۰ درصد بیماران مبتلابه دیابت از نوع ۲ بوده و ده درصد از دیابت نوع۱ رنج میبرند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه افزود: در تمامی انواع دیابت توانایی تسهیل ورود قند به درون سلولها وجود نداشته درنتیجه سلولها گرسنه میشوند و فرد بهطور مرتب احساس ضعف و گرسنگی داشته و میزان قند در رگها زیادتر از حد معمول میشود.
عوضپور بیان داشت: در دیابت سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوختوساز کامل گلوکز کاهشیافته ازاینرو میزان قند خون افزایش مییابد. وقتی این افزایش قند در درازمدت در بدن وجود داشته باشد میتواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند.
وی گفت: تمام زنان و مردان بالای ۳۰سال که مشخصاتی چون اضافهوزن و چاقی بخصوص چاقی داخل شکمی، سابقه خانوادگی دیابت، فشارخون بالا، افراد با تغذیه نامناسب، زنان باسابقه دو بار سقط خود به خودی، سابقه مردهزایی و یا به دنیا آوردن نوزاد با وزن بیش از ۴کیلوگرم دارند باید برای آزمایش قند خون خود به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
عوضپور عنوان کرد: علاوه بر موارد فوق زنانی که در یکی از بارداریهای قبلی خود سابقه دیابت بارداری دارند و زنان باردار نیز باید برای آزمایش قند خون خود به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: بیماری قند و رژیم غذایی دو مسئله کاملا وابسته به هم بوده و در درمان بیماری دیابت رژیم غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است.
عوضپور اظهار داشت: بخصوص در بیماران دیابت نوع۲ رژیم غذایی و ورزش یکی از درمانهای اصلی به شمار رفته و بهعنوان داروی پایین آورنده قند خون محسوب میشود.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه تاکید کرد: ورزش بهتنهایی نمیتواند موجب کاهش فراوان وزن شود مگر اینکه با کاهش انرژی دریافتی همراه باشد.
وی افزود: کاهش انرژی دریافتی اگر بهصورت اصولی و درست انجام شود با کاهش و تنظیم قند خون در ارتباط است. بیماران دیابتی نوع دو برای کاهش انرژی دریافتی نیاز به یک رژیم غذایی خاص و مناسب دارند.
عوضپور توصیه کرد: برای جلوگیری از تغییرات قند خون، باید ترتیب مصرف مواد غذایی بهصورت وعده اصلی و میان وعده رعایت شده و بیماران قندی بهجای سه بار غذا خوردن معمولی، همان مقدار غذا را در شش وعده میل کنند.
وی با تاکید بر اینکه بین ۵۰ تا ۶۰ درصد کل کالری روزانه از کربوهیدراتها و غذاهای نشاستهای پر فیبر است گفت: بهتر است بیماران دیابتی نوع دو از نانهای سبوسدار و غلات کامل مانند نان جو و سنگگ استفاده کنند.
عوضپور اظهار داشت: بیماران دیابتی تا حد امکان از گوشت سفید مانند ماهی بهجای گوشت قرمز استفاده کنند و مقدار دریافت نمک را در سطح پائین نگه دارند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: دیابت با افزایش بیماریهای قلبی و عروقی ارتباط مستقیمی دارد لذا غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا میتواند در پیشگیری از عوارض این بیماری موثر باشد.
عوضپور اظهار داشت: راههای پیشگیری، شناسایی زودرس، درمان بهموقع و صحیح بیماری دیابت نوع ۲به این دلایل اهمیت دارد که در این نوع دیابت، بالا رفتن قند خون بهتدریج اتفاق افتاده، این افراد بدون علامت هستند و یا علائم آنها شدید نیست.
وی افزود: کاهش وزن از طریق اصلاح رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، اندازهگیری فشارخون، داشتن تحرک بدنی مناسب مانند پیادهروی روزانه به مدت۳۰دقیقه و اندازهگیری قند خون بهطور سالیانه از راهکارهای پیشگیری از دیابت نوع دو است.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه توصیه کرد: مصرف چربیهای غذایی باید بهصورت کنترلشده و به مقدار کم باشد تا کمتر دچار بیماریهای قلبی عروقی شوید.
عوضپور با تاکید بر تاثیر کاهش استرس، اضطراب و فشار روحی در کاهش ریسک بیماری قلبی عروقی و دیابت بیان داشت: پژوهشهای اخیر دانشمندان حاکی از آن است که یک استراحت دهدقیقهای بعد از وقت صبحانه یا ناهار در کاهش قند خون اشخاص دیابتی موثر است.
انتهای پیام/ ک.آ- ۳۰۸۰
اخبار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر را در کانال اطلاع رسانی ما دنبال کنید
https://chat.whatsapp.com/DMVSnqaN4f3LE5jqIuGJrI