در طول سفر چه غذاهایی بخوریم
مرضیه آقازمانی، کارشناس مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین در مصاحبه با رادیو قزوین گفت: قبل از سفر باید از خوردن غذاهای پُرچرب و سنگین پرهیز کنید، زیرا سبب دلپیچه و حالت تهوع در مسیر سفر میشود. ایشان با بیان اینکه تلاش کنید که غذاهای سفر را تا حد امکان، خودتان تهیه کنید و از شستن ظرفهای غذا در آب رودخانه خودداری کنید، زیرا آلودگی ظروف را بیشتر میکند؛ اظهار کرد: در هنگام توقف برای صرف غذا، غذا را به طور کامل حرارت دهید، زیرا در زمان نگهداری غذا در سفر (فاصله بین خوردن و صرف غذا) میکروبها در مواد غذایی رشد میکنند و لازم است غذا را در حد داغ شدن حرارت دهید تا کاملا میکروبهای آن از بین برود.
اختلالات گوارشی و یبوست در ایام نوروز
این کارشناس عنوان کرد: یکی دیگر از عوارضی که معمولا بعد از تعطیلات نوروز گریبان گیر اشخاص میشود، یبوست و اختلالات گوارشی است و علت مهم بروز اختلالات گوارشی، افراط در مصرف غذا و نیز استفاده زیاد از غذاهای چرب و سرخ کرده است. وی یکی دیگر از دلایل یبوست را عدم یا کمبود استفاده مواد فیبری دانست.
به گفته کارشناس مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین، در ایام تعطیلات نوروز معمولا افراد از میوه، سبزی، سالاد، حبوبات و سایر مواد غذایی حاوی فیبر، کمتر استفاده میکنند ولی باید توجه داشت که این قبیل مواد خوراکی، علاوه بر فیبر، حاوی مواد مغذی مفیدی هستند که تاثیر قابل توجهی در سلامت انسان دارد.
تغذیه نوروزی
آقازمانی توصیه کرد: از میوهها به خصوص میوههای دارای پوست مثل مرکبات، کیوی و امثال آن در دید و بازدیدهای عید استفاده کنیم و در صورت استفاده از میوههایی که با پوست مصرف میشوند(مانند سیب و انگور) بهتر است از شست و شو و ضدعفونی کردن آنها مطمئن شویم.
وی با بیان اینکه از مصرف سبزی خوردن و سالاد در خارج از خانه خودداری کنیم، ولی حتما از این مواد غذایی در ایام نوروز، در خانه به مقدار کافی استفاده کنیم؛ گفت: مصرف غذاهای سرخ کرده و پُرچرب، به هیچ عنوان برای سلامت انسان مفید نیست و بهتر است از مصرف این قبیل غذاها خودداری کنیم.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه مصرف حبوبات را در ایام نوروز و به طور کلی در تمام اوقات زندگی فراموش نکنیم؛ اظهار کرد: در مصرف آب کافی، کوتاهی نکنیم و روزانه حدود ۶ تا ۸ لیوان آب استفاده کنیم که البته در سفرها باید از سالم و بهداشتی بودن آب اطمینان داشته باشیم و روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی داشته باشیم.
محدود کردن مصرف شیرینی ها
آقا زمانی با گفتن اینکه یکی از مهم ترین مواد غذایی که زینتبخش میهمانیهای نوروز است، انواع شیرینیهاست و افراط در مصرف شیرینی، میتواند لطمات فراوانی به سلامت انسان وارد سازد، بیان کرد: یکی از زیانهای مهم مصرف زیاد شیرینی، چاقی و عوارض و اختلالات ناشی از آن است (مواد قندی و نشاستهای به آسانی تبدیل به چربی شده و در بدن ذخیره میشوند و ایجاد چاقی میکند). ایشان یکی دیگر از مهم ترین مشکلات در مصرف شیرینی ها را فراهم کردن زمینه ای برای ابتلا افراد به دیابت دانست (متعاقب مصرف شیرینی، ترشح انسولین در بدن افزایش می یابد) و اظهار کرد: زیاده روی در مصرف شیرینی به سلامت دندانها لطمه وارد کرده و موجب پوسیدگی دندانها میشود. به گفته آقازمانی، شیرینی ها، باعث افزایش چربیهای نامطلوب خون شده که در نهایت، سلامت قلب و عروق را دچار اختلال می کند.