آشنایی با آتش سوزی
در ششمین روز از هفته پدافند غیر عامل، دوره آموزشی مدیریت حریق از سلسله کارگاه های آموزشی کارگروه سلامت در حوادث و پدافند غیر عامل با حضور مدیران و کارشناسان مرتبط معاونت های بهداشتی، درمان، توسعه مدیرت و منابع، مراکز آموزشی و درمانی، شبکه های بهداشت و درمان شهرستان ها، بیمارستان های خصوصی، مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی و مدیران کشیک مرکز هدایت عملیات، صبح دو شنبه ۱۳ آبان ۹۸ در سالن اجتماعات ساختمان ستاد دانشگاه علوم پزشکی قزوین برگزار شد.
شرکت کنندگان در این دوره آموزشی با تاریخچه، تعاریف اصطلاحات و مفاهیم،چگونگی آتش سوزی، عوامل ایجاد اتش،محصولات قابل احتراق و خطرات آن، راه های انتقال حرارت، فازهای چهارگانه حریق، دسته بندی آتش سوزی، روش های خاموش کردن آتش و تجهیزات اطفای حریق آشنا شدند.
مهندس رضا مرادی، کارشناس مواد خطرناک مرکز هدایت عملیات بحران دانشگاه علوم پزشکی قزوین، به عنوان مدرس این کارگاه با بیان تاریخچه مختصری از آتش سوزی ها از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ در بیمارستان ها، گفت: در این مدت ۱۲ آتش سوزی در بیمارستان ها در جهان اتفاق افتاد که عامل همه این آتش سوزی ها هنوز در تمام بیمارستان ها وجود دارد و وجود آن ها با توجه به نوع کار و مواد مصرفی مراکز درمانی انکار ناپذیر است، اما هوشیاری و مراقبت ما می تواند از وقع مجدد آن پیشگیری کند.
وی عوامل اساسی ایجاد آتش سوزی را چهار عامل برشمرد و افزود: در ایجاد هر آتش سوزی، چهار عامل اکسیژن، سوخت، حرارت و واکنش های زنجیره ای دخالت دارند و حداقل تراکم اکسیژن برای یک آتش سوزی ۱۶ درصد است که ما در هوایی که برای تنفس استفاده می کنیم، این مقدار حدود ۲۱ درصد است، بنابر این اولین عامل برای آتش سوزی همواره موجود است.
کارشناس مواد خطرناک مرکز هدایت عملیات بحران دانشگاه در ادامه به وجود دیگر عوامل اساسی ایجاد آتش سوزی در بیمارستان ها و آزمایشگاه ها و همچنین مراکز خدمات جامع سلامت اشاره کرد و گفت: پیدا و ناپیدان بودن عوامل ایجاد حریق، مهم است و باید به آن ها توجه کرد، گاهی استفاده چند وسیله برقی از یک پریز موجب ایجاد گرما در سیم های برق و در نتیجه ایجاد آتش سوزی خواهد شد و این موضوع در مراکز و بیمارستان ها زیاد مشاهده شده است.
این کارشناس در ادامه روش های اطفای حریق را یادآور شد و مهم ترین و اصلی ترین راه را ضمن حفظ خونسردی و آرامش، از بین بردن منبع ایجاد آتش سوز دانست و گفت: در هر نوع اتش سوزی یک روش برای مقابله هست، و در اتش سوزی های معمول ما که منبع آن گاز شهری است، بهرترین راه بستن شیرگاز است.
گفتنی است، دوره اموزشی مدیریت حریق دومین دوره آموزشی ویژه مدیران و کارشناسان مراکز آموزشی و درمانی، بیمارستان ها و آزمایشگاه های استان قزوین بود که توسط دبیرخانه کارگروه سلامت در حوادث و پدافند غیر عامل برگزار شد.