توصیه های معاونت غذا و داروی دانشگاه برای پیشگیری از مسمومیت با شربت متادون
کارشناس نظارت بر داروهای تحت کنترل و مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت: مسمومیت با متادون به عنوان داروی ترک اعتیاد رو به افزایش است. یکی از گروه های سنی در معرض خطر کودکان هستند که اکثرا به دلیل مصرف اشتباه دچار مسمومیت و حتی مرگ می شوند.
به گزارش وب دا؛ اسماعیل فیروزی افزود: والدین در اکثر موارد شربت متادون را در ظروفی مانند بطری آب معدنی یا نوشابه و یا ظروف شربتهای دارویی (استامینوفن - دیفن هیدرامین) در یخچال نگهداری می کنند که اشتباها به کودک داده می شود . مصرف کنندگان متادون باید بدانند مصرف داروی متادون توسط کودکان بسیار خطرناک و کشنده است و والدین مراقب کودکان خود باشند که فرزندشان فدای سهل انگاری آنها نشوند .
وی بیان کرد: در صورت مصرف متادون توسط کودکان، علائم مسمومیت شامل تهوع، استفراغ، درد قفسه سینه و دیگر علایم مسمومیت بعد از مدت کوتاهی ظاهر شده و پس از گذشت چند ساعت با پیشرفت علائم، کودک جان خود را از دست می دهد .
توصیه های کارشناس نظارت بر داروهای تحت کنترل و مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاهبرای پیشگیری از مسمومیت با شربت متادون:
- از تحویل شربت متادون، حتی در دوزهای بسیار پایین و در شیشه های غیر دارویی(نظیر بطری نوشابه و . . .) و شیشه های بدون برچسب حاوی نام دارو و سایر نکات لازم اکیدا خودداری گردد .
- در صورت امکان، تحویل دوز مورد نیاز به صورت روزانه در مراکز ترک اعتیاد انجام پذیرد .
- بدلیل بروز مسمومیت شدید در اطفال و افراد غیر معتاد، شیشه های حاوی متادون می بایست دارای برچسب مخصوص هشدار دهنده حاوی نام فرآورده و توضیحات لازم مربوط به نحوه مصرف دارو باشند .
- از آنجایی که طعم شربت متادون شیرین است و مصرف کنندگان دارو در برخی موارد آنرا به همراه چای یا نوشابه مصرف می نمایند، علاوه بر توضیحات کامل به بیمار و بستگان وی بر روی برچسب شیشه واضحاً ذکر گردد که از نگهداری دارو در یخچال یا کنار سایر نوشیدنی ها خودداری گردد .
- بر روی برچسب دارو حتماً ذکر گردد که دور از دسترس اطفال نگهداری شود .
- در شروع درمان و نیز در تمام طول دوره مصرف دارو، علایم مسمومیت با متادون برای بیمار و بستگان وی توضیح داده شود . از جمله این علائم می توان به اختلال هوشیاری، اختلالات تنفسی، نبض ضعیف، اختلالات گوارشی همچون تهوع و استفراغ و نیز سفتی و تکانه های عضلانی اشاره نمود .
- در هر دوره مراجعه بیمار ،علائم مسمومیت برای وی مرور گردد و تاکید شود که در صورت بروز علائم مسمومیت در بیمار یا بستگان وی حتماً به اورژانس مراجعه نمایند.
یکم لغایت هفتم آبان ماه سال جاری بعنوان هفته پیشگیری از مسمومیت ها با شعار « با افزایش آگاهی، مانع مسمومیت دارویی شویم» در نظر گرفته شده است که روز هفتم با عنوان " پیشگیری از مسمومیت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر، محرک و الکل " نامگذاری شده است.