مسمومیت با قارچ های سمی یکی از علل بروز مسمومیت های ناشی از سموم طبیعی در جهان است
مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت: مسمومیت با قارچ های سمی یکی از علل بروز مسمومیت های ناشی از سموم طبیعی در جهان محسوب می شوند.
به گزارش وب دا فسا؛ مهندس زهرا مجدی افزود: از میان بیش از ۵۰۰۰ گونه قارچ، تنها حدود ۱۰۰ گونه از آن برای انسان سمی محسوب می شوند. هر چند مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های سمی در انسان جزء مسمومیت های شایع در جهان نمی باشد، با این وجود به علت بالا بودن نسبی میزان مرگ و میر در برخی از انواع این نوع مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از بروز این نوع مسمومیت ها، بویژه جهت عموم جامعه، بسیار مهم است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه اضافه کرد: میزان شیوع مسمومیت با قارچ ها بطور کلی تابعی از شرایط جغرافیایی و آب و هوایی منطقه می باشد. بطوری که در کشورها و مناطقی که دارای شرایط مناسب آب و هوایی برای رویش قارچ ها به صورت خودرو می باشد، شیوع مسمومیت با این عوامل نیز بیشتر است.
وی ادامه داد: اکثر موارد مسمومیت های گزارش شده با قارچ های سمی به علت مصرف خوراکی تصادفی گونه های سمی قارچ به جای گونه های خوراکی آن می باشد و بیشتر در افرادی که در فصول رویش قارچ ها بیشتر در اوایل فصل های بهار و پاییز ، نسبت به جمع آوری گونه های سمی قارچ به زعم خوراکی بودن آنها اقدام می کنند، مشاهده می شود.
توصیه ها و هشدارهای معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا در خصوص مصرف قارچ ها:
۱. از مصرف قارچ های خودرو مخصوصا قارچهایی که در کنار تنه درختان (علی الخصوص درختان خشک شده) می رویند و یا قارچ های جمع آوری شده توسط افراد عادی و یا قارچ هایی که به صورت فله ای عرضه می شوند، خودداری کنید. تنها قارچ هایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوزهای سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و پزشکی می باشند، مصرف نمایید.
۲. شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است. بنابراین به توصیه های برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.
۳. مصرف قارچ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نمی باشد.
۴. برخی از روش ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
۵. هرگز قارچ ها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید.
۶. برخی از سموم موجود در قارچ ها مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماه سازی غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نمی باشد.
۷. در صورت بروز علایم و نشانه های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخیری (۱۲-۵ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت ها منتقل کنید. در مواردی که علائم گوارشی بصورت تاخیری (با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد این دسته از قارچها سمیت به مراتب بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان نیز همین مسئله بوده است.
۸. انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش می دهد و هر گونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می شود. بنابراین با مشاهده علایم و نشانه های بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
۹. در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید.