عمومی | دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پیشگامانی برای جهان بدون سل ، شما میتوانید تاریخ بسازید ، پایان به سل

وبدا؛ به مناسبت روزملی مبارزه با بیماری سل (۲۳ مهر ماه ) با شعار پیشگامانی برای جهان بدون سل ،شما میتوانید تاریخ بسازید، پایان به سل همایشی با همین عنوان درسالن اجتماعات مرکزبا حضور مدیران و کارشناسان بهداشتی برگزار شد.
به گزارش وبدا به نقل از روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان شهرکرد؛ در این همایش دکتر قرایی با تشریح این بیماری گفت: بیماری سل حالتی است که در آن یک یا چند ارگان بدن بیمار شده و ابتلای خود را با بروز علائم و نشانه های بالینی متظاهر می کنند، که این امر بدلیل آن است که باسیل های سل موجود در بدن شروع به تکثیر نموده و تعدادشان به حدی می رسد که بر دفاع بدن غلبه می کند.
این پزشک با بیان اینکه بیماران مبتلا به سل ریوی معمولاً دارای خلط مثبت هستند که با هر بار سرفه به دیگران می توانند انتقال دهند افزود: سل از طریق غذا، آب، تماس جنسی، تزریق خون یا نیش حشرات انتقال نمی یابد. به گفته وی، کارشناس مسئول واحد پیشگیری مرکزادامه داد: سل پس از گذشت یک دوره نهفتگی چند ماهه تا چند ساله از زمان عفونت اولیه رخ می هد و این بیماری ممکن است از طریق" باز فعالی باسیل های سل خفته ی کسب شده در طی یک عفونت اولیه" و یا " بروز مجدد عفونت سلی" ایجاد شود.
دکتر قرایی ادامه داد: میکروب سل در اغلب موارد ریه را درگیر می کند و با علائم مربوط به دستگاه تنفسی تظاهر می کند مهمترین علامت بیماری سل؛ سرفه مداوم به مدت ۲ هفته یا بیشتر است که می تواند با علائم دیگری نظیر تب، کاهش وزن، تعریق بخصوص تعریق شبانه و بی اشتهایی، خستگی زودرس، ضعف، درد قفسه سینه، خلط و گاهی خلط خونی همراه باشد. ولی از آنجائیکه بیماری سل ممکن است اعضای مختلف بدن را درگیر کند برحسب نوع عضو و ارگانی که درگیر کرده ممکن است با علائم مختلفی از قبیل، بزرگی غذه لنفاوی ، درد استخوان، وجود خون در ادرار، نازایی و عقیمی همراه باشد.
وی، به روش پیشگیری از سل اشاره کرد و گفت: مهمترین روش پیشگیری از بیماری سل شناسایی علائم بیماری ( سرفه بیش از دو هفته ) و معرفی افراد مشکوک به مراکز بهداشتی درمانی جهت تشخیص بیماری و درمان آنها است. زیرا همانطور که گفته شد ۲ هفته پس از درمان صحیح بیماری قابل انتقال نمی باشد.
وی ادامه داد: بعلاوه باید به افراد آموزش داده شود تا در هنگام سرفه دهان و بینی خود را با دستمال و یا آرنج بپوشانندو فرد بیمار به هیچ وجه نباید آب دهان و بینی خود را بر روی زمین بریزد. زیرا این امر موجب انتشار میکروب ها در هوا می شود.
به گفته وی، بهتر است فرد بیمار مبتلا به سل ریوی تا هنگامی که ۲ هفته کامل درمان ضد سل نگرفته است و خطر انتقال بیماری توسط او بالا است در اتاق خواب جداگانه که تهویه کافی دارد ( پنجره ها باز و جریان هوا برقرار است ) استراحت نماید و کمتر از وسائل نقلیه عمومی ( نظیر اتوبوس و مترو ) استفاده نماید.