عمومی | دانشگاه علامه طباطبائی

دکتر علومی یزدی: حقوق بین الملل مدرن مبتنی بر چندجانبهٰ‌گرایی و تعامل فراگیر بین همه ملت‌ها و دولت‌ها است



دکتر علومی یزدی: حقوق بین الملل مدرن مبتنی بر چندجانبهٰ‌گرایی و تعامل فراگیر بین همه ملت‌ها و دولت‌ها است

دکتر حمیدرضا علومی یزدی، معاون حقوقی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دبیر علمی همایش یکجانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل امروز در نشست خبری درباره اهداف برگزاری این همایش اظهارداشت: موضوع یک جانبه گرایی در مقابل چندجانبه گرایی در حقوق بین الملل و روابط بین الملل امر جدیدی نیست و ادبیاتی است که از سال های گذشته در نوشته های حقوقدانان و متخصصان روابط بین الملل تجلی پیدا کرده است.

وی در این نشست افزود: هر یک از این دو دیدگاه طرفداران و مخالفانی دارد؛ آنچه امروز اهمیت توجه به یک جانبه گرایی در محدوده حقوق بین الملل را به طور خاص بیشتر می کند رفتارهای دولت ها و قدرت هایی است که زمانی پیشگام چندجانبه گرایی بودند و چند جانبه گرایی را به عنوان تنها راهکار حل مسائل بین المللی ترویج می کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی ادامه داد: امروزه اقدامات یک جانبه از سوی این قدرت ها ترویج و تبلیغ می شود، حتی سعی می کنند برای یکجانبه گرایی تئوری سازی کرده و مبنای نظری ایجاد کنند.
دکتر علومی یزدی همچنین اظهار داشت: درحالی‌که در چارچوب حقوق بین‌الملل، اصولاً حقوق بین‌الملل مدرن و حقوق بین‌الملل مبتنی بر معاهدات و عرف، ‌زاییده نیاز بشری و چندجانبه گرایی و تعامل فراگیر بین همه ملت‌ها و دولت‌هاست.
وی گفت: اهداف حقوق بین‌الملل در جامعه امروز ما در دنیا بدون توجه به همه فعالان و ذی‌نفعان حقوق بین‌الملل قابل‌دسترسی نیست. همه دولت‌ها در چارچوب قلمرو حاکمیتی خود می‌توانند تصمیمات یک‌جانبه بگیرند و به سایر ذی‌نفعان حقوق بین‌الملل در این تصمیم‌ها توجه نکنند.
معاون حقوقی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: زمانی که محدوده اعمال این تصمیمات و اثرگذاری این سیاست‌ها به فراسوی مرزها کشانده می‌شود و سایر فعالان حقوق بین‌الملل را دربرمی گیرد، تقریباً در همه ادبیات حقوقی موجود در دنیا تعمیم تصمیم‌ها، سیاست‌ها و قوانین یک کشور به کشورها و سازمان‌های دیگر بدون در نظر گرفتن منافع و رضایت آن‌ها امری پسندیده‌ای تلقی نمی‌شود.
دکتر علومی یزدی یادآور شد: همایش بین‌المللی یک‌جانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل فردا در چهار نشست تخصصی، موضوع یک‌جانبه‌گرایی و همه‌جانبه گرایی از منظر حقوق و روابط بین‌الملل را به بحث می‌گذارد. وی افزود: در این چهار نشست سعی شده با تنوع بین سخنرانان، ملیت‌ها و تخصص‌ها، بدون هیچ‌گونه پیش‌داوری، یک‌جانبه‌گرایی و چندجانبه گرایی در بوته نقد و بررسی علمی قرار گیرد.
لازم به ذکر است کنفرانس بین‌المللی«یک‌جانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل» به همت دانشگاه علامه طباطبائی و موسسه مطالعات و تحقیقات بین‌المللی ابرار معاصر تهران دوشنبه ۲۹ مهرماه با سخنرانی وزیر امور خارجه در محل دانشکده حقوق و علوم سیاسی افتتاح می‌شود.