عمومی | دانشگاه تهران

برگزاری نشست علمی - تخصصی بررسی معضلات بهداشتی و بیماری‌ها در ماهیان سردآبی در دانشگاه تهران

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده دامپزشکی ، در این نشست تخصصی که ۲۲ مهر ۱۳۹۸ از سوی سازمان جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران و با حضور استادان و صاحب‌نظران دانشگاه، نمایندگانی از سازمان شیلات ایران، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان دامپزشکی کشور، اعضای اتحادیه‌های تخصصی مرتبط (اتحادیه ماهیان سردآبی ) و فعالان این حوزه برگزار شد، درباره وضعیت موجود و مشکلات بهداشتی و بیماری‌های پیش‌روی پرورش ماهیان سردآبی بحث و تبادل نظر به‌عمل آمد.
دکتر امراله قاجاری، مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان سازمان دامپزشکی کشور، با تاکید بر لزوم جلب اعتماد بهره‌برداران و فعالان بخش خصوصی گفت: «بیشتر دامپزشکان در حوزه آبزیان تخصص و تبحر لازم را ندارند و آنها بیشتر در حوزه دام و طیور فعالیت می‌کنند. تمام فعالان در این حوزه باید نسبت به مسئولیت اجتماعی‌شان در بخش‌های مختلف آگاه باشند تا بتوانیم فرآورده سالم را به دست مصرف‌کننده برسانیم».
در ادامه نشست دکتر کاظم عبدی، کارشناس ارشد سازمان دامپزشکی کشور، به تشریح مهم‌ترین چالش‌های اقلیمی، ساختاری، مدیریتی و زیست‌محیطی پیش‌روی پرورش ماهیان سردآبی پرداخت و خاطر نشان کرد: «این موضوع یکی از معضلات مربوط به بخش اقلیمی کشور می‌شود که باید در این حوزه متناسب با شرایط اقلیمی (دما، منطقه جغرافیایی و…) پرورش‌دهندگان اقدام به پرورش ماهیان سردآبی کنند».
وی افزود: «در صنعت قزل‌آلا ساختار معیوب باعث می‌شود که اقدام بهداشتی در این زمینه صورت نگیرد و در این زمینه ما با مشکلاتی چون پرورش سنتی ماهی قزل‌آلا، مکانیزه نبودن مراکز تکثیر، عدم مدیریت پساب‌ها مواجه هستیم».
دکتر عبدی، با بیان اینکه تولید آبزیان از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن گذشته است، تصریح کرد :«۲۵ درصد از تولیدات آبزیان بر اثر بیماری‌ها از بین رفته‌اند که به همین دلیل باید در صنعت قزل‌آلا بازنگری صورت بگیرد تا ساختارهای این حوزه بهبود پیدا کند. داروهای مربوط به حوزه دام و طیور برای درمان بیماری‌های آبزیان استفاده می‌شود که این موضوع، میزان باکتری‌های موجود در آب را تا ۲۵ درصد افزایش می‌دهد و در نهایت منجر به بیمار شدن آبزیان خواهد شد».
هم‌چنین در بخش دیگری مهندس سید مهدی سمائی ، رئیس اداره تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی سازمان شیلات ایران، با ارائه آمار تولید ماهیان سردآبی در جهان و ایران، از کسب رتبه نخست ایران در تولید ماهی قزل‌آلا در جهان خبر داد.
وی اظهار کرد: «براساس آمار سازمان جهانی فائو ، ایران در تولید آبزیان (صید و آبزی پروری) رتبه ۲۴، در تولیدات صید رتبه ۲۶، در تولیدات آبزی‌پروری رتبه ۱۹ و در پرورش ماهی قزل‌آلا رتبه یک جهان را دارد. حدود ۲۰.۷ درصد قزل آلای جهان در ایران تولید می‌شود. طی ده سال سهم ایران بیش از ۱.۹ برابر شده است. ایران به تنهایی ۶۲۲ هزار و ۳۲۳ تن (حدود ۷۶.۷% کل تولید) ماهی قزل‌آلای جهان را تولید می‌کند».
مهندس سمائی ، در ادامه گفت: «در سال ۱۳۸۸ معادل ۳۶ درصد تولید ماهیان پرورشی سهم ماهی قزل‌آلا بوده است که در سال ۱۳۹۷ سهم تولید ماهی قزل‌آلا به ۴۶ درصد رسید و در مجموع ۲.۴ برابر افزایش تولید داشته‌ایم. در استان‌های لرستان، چهار محال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، مازندران و زنجان ۵۰ درصد از تولیدات ماهی قزل‌آلا صورت می‌گیرد».
به گفته رئیس اداره تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی سازمان شیلات ایران، معادل ۶ هزار و ۵۰۰ واحد مزارع پرورش ماهی سردآبی داریم که در این مزارع ۲۱ هزار نفر شاغل هستند. اما متاسفانه تنها ۷۳ واحد از کل ۶ هزار و ۵۰۰ واحد پرورش ماهی سردآبی مورد پوشش بیمه قرار گرفته‌اند.
دکتر اشکان زرگر، مدیر کل دفتر دارو و درمان سازمان دامپزشکی کشور نیز با بیان اینکه اولویت ما در این حوزه تامین داروهای آبزیان است، گفت: «واکسیناسیون، داروهای خاص آبزیان، محرک‌های ایمنی و ضدعفونی کننده‌های خاص آبزیان، از جمله راهکارهای درمان و پیشگیری از بیماری‌های آبزیان است».
دکتر احمد عرفان‌منش، مدیر گروه فراورده‌های بیولوژیک دامی سازمان جهاد دانشگاهی تهران درباره مسئولیت اجتماعی در حوزه حل مشکلات بهداشتی و بیماری‌ها در پرورش ماهیان سردآبی به ایراد سخنرانی پرداخت.
هم‌چنین دکتر آذری تاکامی ، استاد پیشکسوت دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، دکتر ابوالفضل سپهداری، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و مهندس مهدی میار، از اعضای اتحادیه ماهیان سردآبی به بیان دیدگاه‌های خود درباره مشکلات موجود در تولید و پرورش ماهیان سردآبی پرداختند. در بخش پایانی این نشست در خصوص مباحث مطرح شده، بحث و تبادل‌نظر صورت گرفت.