عمومی | دانشگاه تهران

افتتاح تالار اختصاصی نشریات در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، تالار اختصاصی نشریات کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران با حضور دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، اعضای هیات رئیسه و جمعی از استادان، دانشجویان و صاحب‌نظران حوزه مطبوعات افتتاح شد.
در این مراسم دکتر رسول جعفریان، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، ضمن ارائه گزارشی از مقدمات آماده‌سازی این تالار گفت: «مجموعه کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران حاوی بیش از یک میلیون مدرک، شامل کتاب‌های چاپی، نشریات ادواری، نسخه‌های خطی، میکروفیلم‌ها، نسخه‌های عکسی، اسناد و عکس‌های تاریخی، کتاب‌های چاپ سنگی، پایان‌نامه‌های تحصیلی، اسناد و مدارک علمی، نقشه‌ها و کتاب‌های درسی و مراجع و منابع الکترونیکی است».
وی افزود: «مجموعه کتاب‌های چاپی فارسی، اردو، پشتو و عربی کتابخانه در حال حاضر بالغ بر ۳۰۰ هزار جلد است که این مجموعه از نظر موضوع بسیار متنوع است. مجموعه کتاب‌های چاپی لاتین بیشتر به زبان انگلیسی و نیز به زبان فرانسوی، آلمانی، روسی، ایتالیایی و برخی زبان‌های دیگر است و بالغ بر ۱۱۰ هزار جلد است».
دکتر جعفریان، با بیان ارزشمندی بخش اسناد کتابخانه مرکزی خاطر نشان کرد: «در بخش اسناد کتابخانه نیز اسناد تاریخی چون فرمان‌ها، احکام، نامه‌ها، قباله‌ها، وقف‌نامه‌ها ، عقدنامه‌ها، اسناد مالی و غیره نگهداری می‌شود».
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، با بیان اینکه در کنار همه این بخش‌ها، بخش نشریات این کتابخانه از گذشته دارای اهمیت فراوان بوده است، افزود‌: «مجموعه نشریات کتابخانه مرکزی دانشگاه، شامل دو بخش مجلات و روزنامه‌هاست و می‌توان گفت یکی از نادرترین مجموعه‌های نشریات با ارزش ایرانی و خارجی است که نتیجه تلاش‌هایی است که در طول چند ده سال انجام گرفته و این نشریات جمع‌‌آوری شده است و البته هسته اصلی آن از مجموعه مرحوم محمود رمضانی است».
وی با اظهار اینکه در حال حاضر تنها آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس، کتابخانه ملی و دانشگاه تهران دارای مجموعه نشریاتی با این حجم و ارزش هستند، افزود: «در بخش نشریات دانشگاه تهران، ۲ هزار و ۷۶۴ عنوان مجله فارسی و ۲ هزار و ۶۴۸ عنوان مجله لاتین وجود دارد که قطعاً مجلات لاتین آن در سطح کشور بی‌نظیر است. هم‌چنین یک هزار و۹۸۹ عنوان روزنامه فارسی و ۱۰۲ عنوان روزنامه لاتین در مجموعه نشریات دانشگاه تهران جای گرفته است».
به گفته دکتر جعفریان، در گذشته این نشریات به صورت پراکنده در بخش‌های مختلف کتابخانه نگهداری می‌شد و امکان دسترسی دانشجویان و پژوهشگران به این مجموعه‌های ارزشمند با مشکلات جدی مواجه بود. این تالار برای جمع‌آوری همه این مجموعه در یک بخش اختصاصی با هدف حفظ این گنجینه ارزشمند و در اختیار قراردادن آن برای استفاده پژوهشگران و دانشجویان راه‌اندازی شده است».
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در پایان با عنوان اینکه تا کنون تلاش‌های زیادی برای آماده‌سازی و فهرست‌نویسی نشریات انجام شده است، گفت: «به دلیل کمبود بودجه، حدود یک پنجم نشریات این مجموعه هنوز صحافی نشده است و چون این نسخه‌ها منحصر به فرد هستند، تا انجام امور آماده‌سازی امکان استفاده عمومی از آنها وجود ندارد. البته اسکن این مجموعه نیز در برنامه کاری کتابخانه قرار گرفته است».