عمومی | دانشگاه الزهرا

در جهان و دنیای امروز کف مدنیت را نمی‌توان زیر سوال برد، تحریم‌های آمریکا بازگشت بربریت است

دکتر لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهور: مسیری که آمریکا علیه دیگر کشورها آغاز کرده است به مدنیت ختم نشده و نوعی بازگشت به بربریت است.
دکتر لعیا جنیدی در روز چهارشنبه ۱۷ مهرماه ۱۳۹۸ در نخستین روز از کنفرانس بین المللی اقتصاد جهانی و تحریم ها که در دانشگاه الزهرا برگزار شد، اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بر خلاف یکی از سنتی‌ترین قواعد بین الملل یعنی سرزمینی بودن قوانین دانسته، گفتند: این تحریم ها بازگشت به بربریت و نقض مدنیت است. اقدامات آمریکا علیه ایران و تمام کشورهایی که با سیاست این کشور هم سو نیستند، به هیچ وجه مشروع نیست و بر خلاف اصل سرزمینی بودن قوانین و همچنین نقض تجارت آزاد است. هر روز تعداد این طرح‌ها بیشتر می‌شود؛ اینها یعنی اعلان جنگ تقنینی و اعلان جنگ قضایی با زیر پا گذاشتن مصونیت دولت‌ها و نا امن کردن شرکت‌ها.
وی با بیان اینکه ما قاعده مصونیت دولت‌ها و مصونیت قضایی دولت‌های خارجی را پذیرفته‌ایم و به آن پایبندیم، گفت: وقتی آمریکایی‌ها راه به راه اصل سرزمینی بودن قوانین را نادیده می‌گیرند و به حاکمیت سرزمین ما تعرض می‌کنند و به دادگاه‌های خود به نام انجام برخی از شبه جرم‌ها که آنها مدعی آن هستند اجازه صدور احکام علیه ایران می‌دهند ما نیز در همین چارچوب مجبور به انجام اقدامات متقابل می‌شویم. چنانکه قوانینی در کشور دراین راستا تصویب کردیم و طرح‌های مختلفی نیز از سوی نمایندگان مجلس در این ارتباط بعضا جهت انجام اقدام علیه آمریکا یا مقامات آمریکایی مطرح می‌شود.
معاون حقوقی رئیس جمهور گفت: دولت حاکمی تصمیماتی علیه کشور دیگری می گیرد و آن را تحریم می کند؛ گرچه برخی معتقدند شاید از حیث قواعد مشکلی نداشته باشد و دولت یک کشور، قانونی را اجرا می کند که نظام تقنینی آن کشور تصویب می کند. اما من این اعتقاد را ندارم. شاید بپرسید اگر ماجرا به مسایل حقوق بشری محدود نشود و دارو و حمل و نقل های ضروری را حتی رعایت کند آیا کشوری به اعمال تحریم مجاز است یا نیست و من می‌گویم مجاز نیست. جواز در حقوق داخلی با قانونی است که یا پارلمان گذاشته یا دکترین حمایت و مشروعیت قاعده گذاری ایجاب می کند؛ اما اینجا در سطح بین‌المللی قاعده‌گذاری می شود؛ گاهی از درون عرف عام، قاعده بیرون می‌آید.در جهان امروز کف مدنیت را نمی‌توان زیر سوال برد. مسیری که آمریکایی‌ها علیه دیگر کشورها آغاز کرده‌اند به مدنیت ختم نمی‌شود بلکه نوعی بازگشت به بربریت است.
ایشان مبنا در حقوق بین الملل را عمل چندجانبه برشمرده و گفت این عمل چندجانبه ممکن است متنی یا غیرمتنی باشد. عمل آمریکا یکجانبه گرایی افراطی را ترویج می کند چرا که از منظر روابط بین الملل آمریکا توافق چندجانبه را یک طرفه نقض کرده است.
خانم جنیدی با اشاره به نقض عهدنامه مودت از سوی آمریکا، بیان داشت: براساس این عهدنامه، آمریکا اجازه نداشت روابط تجاری با ایران را نقض کند اما با خروج از برجام، عهدنامه مودت را نقض کرد. آمریکا به موجب عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال ۱۹۵۵ متعهد شده بود با اتباع ایرانی رفتار منصفانه داشته باشد و مانع از مراودات پولی و بانکی نشود. هیچ کس مدعی بی اعتباری عهدنامه مودت ۱۳۳۴ نبودند. همین اعلام خروج ۳ اکتبر پارسال آمریکا از برجام یعنی اینکه عهدنامه معتبر بوده است وگرنه زودتر از این باید نقض می شد. عهدنامه اجازه نمی داد آمریکا روابط تجاری دو کشور را نقض کند و نمی توانست براساس عهدنامه این کار را بکند اما خروج او از برجام نقض عهدنامه هم بود.
جنیدی تصریح کرد: هرچند حتی اگر عهدنامه ای بین ما نبود، این نقض عرفی بود. حاکمیت تقنینی یعنی قانونگذاری در خاک خودت و حق نداری قانوگذاری کشور دیگر را نقض کنی.